Nazwa kursu | Kurs zakładania ogrodu jadalnego techniką permakulturową |
Opłata | 270 zł |
Czas trwania kursu | 18 godzin lekcyjnych |
Język wykładowy | Język polski |
Limit przyjęć | 15 osób |
Termin składania dokumentów | Termin zgłoszeń : 31 grudnia 2024 r. |
Opis kursu | Uczestnicy kursu zdobędą wiedzę na temat zakładania i pielęgnacji ogrodu jadalnego techniką permakulturową oraz umiejętność doboru gatunków do potrzeb gospodarstwa domowego. Po ukończeniu kursu, uczestnik otrzyma zaświadczenie wydane na podstawie § 22 ust. 4 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. 2019 poz. 652). |
Wymagane dokumenty | Podanie o przyjęcie na kurs (DO WYDRUKOWANIA PO REJESTRACJI ELEKTRONICZNEJ) Kserokopia świadectwa ukończenia szkoły średniej lub dyplomu studiów wyższych. W dniu rozpoczęcia kursu należy przedłożyć potwierdzenie dowodu wpłaty. |
Terminy zajęć | 11 styczeń 2025 (sobota) od 9.00 do 15.30 15 styczeń od 18.00 do 20.15 (środa) 17 styczeń od 18.00 do 20.15 (piątek) 19 styczeń od 9.00 do 12.00 (niedziela) Forma kursu: on-line |
Program kursu | Program szkolenia obejmuje zagadnienia: metody zakładania rabat permakulturowych (rabaty podwyższone, wały permakulturowe, rabata typu „dziurka od klucza”, spirala ziołowa), uprawa współrzędna roślin, naturalne nawozy i techniki kompostowania podłoża, niechemiczne metody pielęgnacji warzyw, dobór roślin do ogrodu jadalnego z uwzględnieniem gatunków określanych jako super warzywo, ich bezpieczne przechowywanie i przetwórstwo oraz zastosowanie w kulinariach. Kwalifikacje uzyskane przez uczestnika (zdobyta wiedza/ umiejętności/ kompetencje) |
Kwalifikacje uzyskane przez słuchacza | Absolwent kursu będzie potrafił: 1. Opracować projekt warzywnika metodą permakulturową. 2. Dobrać gatunki roślin do potrzeb własnego gospodarstwa domowego. 3. Zastosować bezpieczne sposoby przechowywania, konserwacji i przetwarzania warzyw |
Kierownik kursu | Dr inż. Marta Pisarek |
Kontakt:
Sekretariat Akademickiego Centrum Kształcenia
38-400 Krosno
ul. Dmochowskiego 12
pok. 07
tel. 13 43 755 80 (poniedziałek – piątek 8.00 – 14.00)
e-mail: ack@pans.krosno.pl
Dokumenty należy składać:
Instytut Zdrowia i Gospodarki
ul. Dmochowskiego 12
38-400 Krosno
Rejestracja elektroniczna: