Uprawa i znaczenie gospodarcze roślin zielarskich

Termin zgłoszenia: od 15.01.2026r.

Planowany termin uruchomienia: luty 2026

Cena: 2000 zł


Opis kursu

Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą zdobyć wiedzę dotyczącą sposobu uprawy roślin zielarskich oraz ich wykorzystania w fitoterapii i w przetwórstwie spożywczym.

Celem szkolenia jest nabycie wiedzy i umiejętności produkcji wysokiej jakości surowca zielarskiego.

Program kursu:

szkolenie obejmować będzie 60 godzin zajęć.

Miejsce realizacji zajęć: zajęcia on-line i stacjonarnie

Zajęcia zgrupowane będą w bloki tematyczne:

• Agrotechnika wybranych gatunków roślin zielarskich.

• Ochrona plantacji zielarskich przed chorobami i szkodnikami.

• Właściwości lecznicze i kulinarne roślin zielarskich.

• Konserwacja i przechowywanie surowców zielarskich.

Kwalifikacje uzyskane przez słuchacza:

Absolwent szkolenia uzyska wiedzę teoretyczną i praktyczną dotyczącą uprawy i przetwórstwa roślin zielarskich.

Absolwent szkolenia będzie potrafił:

1. Dokonać wyboru gatunków ziół do uprawy w zależności od warunków klimatyczno-glebowych

2. Opracować płodozmian dla uprawianych roślin zielarskich.

3. Wykonać niezbędne zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne

4. Dokonać monitoringu plantacji i rozpoznawać choroby i szkodniki roślin zielarskich.

5. Ustalić dojrzałość zbiorczą surowca i przeprowadzić zbiór.

6. Przygotować obiekty do konserwacji i przechowywania ziół.

8. Przygotować i pakować surowiec do sprzedaży.

Rejestracja elektroniczna:

KLIKNIJ TUTAJ ABY WYŚWIETLIĆ FORMULARZ REJESTRACYJNY

Po rejestracji elektronicznej wydrukowane i podpisane podanie należy przesłać na adres:

Akademickie Centrum Kształcenia

ul. Dmochowskiego 12 

38-400 Krosno

Kontakt:

13 43 755 80 (poniedziałek-piątek 8.00-14.00)

e-mail:ack@pans.krosno.pl