Koniec roku to czas wzmożonej aktywności naukowej pracowników naszej Uczelni. W grudniu br. ukazała się monografia wieloautorska pt. „Inżynieria produkcji i jakości – obszary i kierunki rozwoju” pod redakcją naukową dr Agnieszki Woźniak.
Monografia podzielona została na dwie części. Część I prezentuje podstawowe definicje jakości i jej doskonalenia, opisuje wybrane narzędzia i metody jakości oraz omawia systemy zarządzania produkcją istotne dla poprawy tej jakości w przedsiębiorstwie. Zagadnienia inżynierii produkcji przedstawiono jako integrację różnych koncepcji technicznych i organizacyjnych, podkreślono relację łączącą wyodrębnione obszary tematyczne, co pozwoliło na zaprezentowanie systemu produkcyjnego w ujęciu przekrojowym.
Część II poświęcona została jakości produktów żywnościowych. Jej celem jest podkreślenie, że dbałość o bezpieczeństwo żywności związana jest z koniecznością spełnienia ogółu wymagań na każdym etapie produkcji, poczynając od wyboru surowca, a kończąc na etapie dostarczenia produktu gotowego konsumentom. Za finalny cel bezpieczeństwa żywności autorzy przyjęli ochronę zdrowia i życia konsumentów.
Autorom monografii serdecznie gratulujemy, a pracownikom i studentom życzymy inspirującej lektury.
Spis treści:
Wstęp
CZĘŚĆ I: Wybrane zagadnienia zarządzania i inżynierii produkcji
Agnieszka Woźniak, Małgorzata Górka, Bogusław Ślusarczyk,
Małgorzata Barańska
Analiza stabilności i zdolności procesu wytwórczego na przykładzie przedsiębiorstwa z branży motoryzacyjnej
Karol Sołek, Bogusław Ślusarczyk, Agnieszka Woźniak
Znaczenie przywództwa w organizacji i jego wpływ na sposób zarządzania w poszczególnych sektorach
Ismena Kuliga, Beata Ujda-Dyńka
Implementacja metody 5S w przedsiębiorstwie produkcyjnym z branży lotniczej
Liliana Mierzwińska, Zuzanna Lechwar
Zastosowanie Lean Management a usprawnienie procesu produkcyjnego w opinii pracowników przedsiębiorstwa X
Paweł Skotny, Kinga Dębska, Kazimierz W. Krupa
Industry 4 0 i Industry 5 0 – wybrane lewarowe akceleratory
Kinga Dębska, Paweł Skotny, Kazimierz W. Krupa
Integracja systemów wytwórczych w dobie przemysłu 4 0 – wybrane aspekty
Małgorzata Górka, Karol Sołek, Bogusław Ślusarczyk
Wpływ kapitału kreatywności sektora MŚP województwa podkarpackiego na ich innowacyjność
Małgorzata Źródło-Loda, Natalia Raś
Analiza ryzyka procesu produkcyjnego w wybranym przedsiębiorstwie
CZĘŚĆ II: Wybrane zagadnienia inżynierii jakości produktów żywnościowych
Magdalena Dykiel, Celina Nocula, Bernadetta Bienia
Ocena właściwości funkcjonalnych białek jaj
Bernadetta Bienia, Zuzanna Bek, Magdalena Dykiel
Parametry jakościowe soków owocowych i owocowo-warzywnych pochodzących od lokalnego producenta
Barbara Krzysztofik, Barbara Krochmal-Marczak
Inżynieria produkcji wysokiej jakość i bezpieczeństwa żywieniowego mleka oraz jego przetworów
Barbara Krzysztofik, Barbara Krochmal-Marczak
Uprawa bulw ziemniaka w systemie ekologicznym a jakość surowca i produktów końcowych