10. numer czasopisma naukowego Herbalism

Z przyjemnością informujemy, że wydany został przez Państwową Akademię Nauk Stosowanych w Krośnie dziesiąty numer czasopisma naukowego Herbalism.

Jest to jubileusz skromny. Jednak jesteśmy z niego dumni i mamy nadzieję, że nasze zadowolenie podzielają nasi wierni autorzy i czytelnicy. Jesteśmy tym bardziej radzi, że wspólnym działaniem Polskiego Towarzystwa Zielarzy i Fitoterapeutów, władz uczelni, redakcji, a przede wszystkim twórczych autorów systematycznie realizowaliśmy założenia programowe naszego rocznika. Programu, który ponad dziesięć lat temu przedyskutowaliśmy w niewielkim gronie, w czasie spotkania na krośnieńskich podcieniach. W minionych dziesięciu latach znacząco poszerzyło się grona naszych autorów, recenzentów oraz, co szczególnie ważne, Komitet Naukowy. W ostatnich latach Redakcja nawiązała współpracę z organizatorami i uczestnikami konferencji naukowej Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna, dzięki czemu został wzbogacony zarówno zakres tematyczny jak i liczba autorów.

Bez tych ważnych i licznych osobowo gremiów nasz sukces wydawniczy byłby nieosiągalny. Dzięki staraniom Redakcji nasz rocznik został wpisany na listę czasopism punktowanych.  I choć liczba punktów się zmieniała, ważne jest to, że w opinii niezależnych recenzentów, zapewniamy wysoki poziom naukowy i realizujemy ważną misję społeczną. To uznanie oraz zwiększająca się liczba prenumeratorów, czytelników i internetowych  „pobrań”  mobilizuje nas do pracy i daje poczucie satysfakcji.

W tegorocznym numerze proponujemy lekturę interesujących rozważań na wiele tematów tj.; aktywności antyoksydacyjnej naparów z suszonych owoców bzu czarnego Sambucus nigra L.czy też artykuł dotyczący składników odżywczych występujących w różnych częściach liści aloesu zwyczajnego (Aloe vera (L.) Burm. f.).

Wyrażamy nadzieję, że zainteresowanie czytelników wzbudzi także artykuł dotyczący zawartości wybranych metali w owocnikach boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus) pochodzących z własnej uprawy, a także artykuł opisujący wpływ marynowania z wykorzystaniem fermentowanych niepasteryzowanych octów na właściwości reologiczne mięsa wieprzowego czy też artykuł na temat wody traktowanej niskociśnieniową plazmą jarzeniową w skutek czego przybiera ona unikalne właściwości, które sprawiają, iż mogłaby być stosowana jako nowy, korzystny nawóz azotowy.

Wartymi uwagi są także prace dotyczące różnych gatunków roślin zielarskich, które  mają zastosowanie w medycynie i kosmetologii tj.: jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.), mącznica lekarska (Arctostaphylos uva-ursi (L.), karczoch zwyczajny (Cynara scolymus), miłorząb dwuklapowy (Ginkgo Biloba L.), czy też artykuł o aroni jako superowocu będącym czarnym polskim skarbem.

Zachęcamy także do lektury prac opisujących wybrane rośliny zbożowe, których surowce jak i produkty charakteryzują się cennymi właściwości prozdrowotnymi.

Mamy nadzieję, że zaproponowana przez Redakcję zawartość Herbalismu w roku 2024 przyniesie czytelnikom poznawczą satysfakcję z przedstawionych przez autorów artykułów, zaś wyniki i wnioski będą źródłem inspiracji do kontynuowania badań, które mamy nadzieję, że zostaną zaprezentowane w kolejnych numerach naszego czasopisma.

Pracowników nauki prowadzących badania w szeroko rozumianym obszarze Zielarstwa, pragnących zainteresować nimi naszych czytelników zapraszamy do nadsyłania tekstów, uwag uzupełniających prezentowane treści, a także głosów polemicznych na adres redakcji. Opublikujemy je, zgodnie z naszą misją upowszechniania wiedzy o roślinach zielarskich.

Wydanie jubileuszowego, dziesiątego numeru rocznika upoważnia Redakcję do wyrażenia serdecznych podziękowań autorom, recenzentom, Komitetowi Redakcyjnemu, Komitetowi Naukowemu i czytelnikom – iubilaeum opus coronat.

Redaktor Naczelna
Dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak

Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem naszego czasopisma

https://pans.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2024/05/okladka-srodkixxx-Herbalism-10-2.pdf