VII Konferencja naukowa „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Rośliny lecznicze i leki ziołowe w terapii i profilaktyce chorób wirusowych. Naturalne substancje przeciwwirusowe” odbyła się w dniach 9-10 września 2021 roku, w sposób hybrydowy. Uczestniczyło w niej 130 osób on-line i ok. 30 w auli w Krośnie, w tym władze Uczelni.
W ciągu 2 dni przedstawiono 18 wykładów, były to bardzo interesujące prezentacje, odpowiadające na aktualną sytuację i potrzeby społeczne. Dostaliśmy dużą porcję wiedzy o koronawirusach („Natura koronawirusów”, „Możliwości farmakoterapii COVID-19”, „Mikrobiom, COVID-19 a zdrowie mózgu”, „Naturalne sposoby obrony przed COVID-19 i innymi infekcjami wirusowymi”). Pokazano możliwości wykorzystania roślin ważnych dla zdrowia: konopi, słonecznika bulwiastego, ziół do uprawy w ogrodach, roślin adaptogennych, surowców immunostymulujących objętych przez FPXI i Farmakopeę Szwajcarską. Bardzo stymulujący był wykład o roli stresu w życiu człowieka, o jajach cennych dla zdrowia, a także o żywności (nietoperze, grzyby, owady) w Laosie.
Konferencja organizowana przez KPU we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu okazała się wieloośrodkowa (Poznań, Bydgoszcz, Toruń, Lublin i Szczecin), co stwarza możliwości wymiany doświadczeń i surowców do analiz.
Zapraszamy do Krosna w przyszłym roku!