Produkcja i bezpieczeństwo żywności – Laboratorium Oceny Jakości Produktów Rolnych

LOKALIZACJA:

Kampus Politechniczny
ul. Dmochowskiego 12
38-400 Krosno
Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności

WYPOSAŻENIE PRACOWNI:
  • homogenizator z wyposażeniem
  • zestaw do wykrywania i analizy grzybów w powietrzu i na powierzchniach
  • zestaw do oceny jakości mikrobiologicznej wody i innych cieczy
  • gastronomiczna kuchenka elektryczna
  • chłodziarko-zamrażarka
  • suszarka laboratoryjna
  • urządzenie kuchenne do wszechstronnego zastosowania – z osprzętem
  • prasa ślimakowa do wytłaczania oleju na zimno
  • automatyczne urządzenie do produkcji makaronu
  • wielofunkcyjny mikser – z osprzętem
  • urządzenie do wyciskania soku z warzyw, owoców i ziół – z osprzętem
  • cyfrowy aparat Abbego
  • refrakto-polarymetr do oznaczania fruktozy i wody w miodzie, wago suszarka
  • teksturometr
PRACOWNIA ANALIZ OFERUJE:

  1. Produkcja makaronów z dodatkiem naturalnych preparatów barwiących
  2. Ocena wpływu parametrów technologicznych na jakość makaronów
  3. Wykrywanie zafałszowań miodu
  4. Analiza tekstury żywności – pomiar parametrów żywności: twardość, konsystencja, spoistość, odporność na ściskanie i ścinanie, elastyczność, rozciągliwość
PRACOWNIA AKREDYTOWANA: nie