Prof. Iwona Wawer – Przewodnicząca Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, wieloletni kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym WUM oraz na kierunku Zielarstwo w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie – w dniu 6 marca br. wzięła udział w posiedzeniu Parlamentarnego zespołu ds. Żywności Prozdrowotnej i Żywienia. Wygłosiła wykład na temat Zdrowie publiczne a żywność prozdrowotna.
W raportach dotyczących systemu ochrony zdrowia najczęściej wnioskowano o zwiększenie finansowania i wzrost składki zdrowotnej. Tymczasem, konieczna jest zmiana paradygmatu: przesunięcie części środków na profilaktykę. Propozycje ekspertów: opracowanie systemu opieki profilaktycznej ukierunkowanej na zachowanie zdrowego trybu życia, popularyzacja prawidłowej diety, wykorzystanie wczesnej diagnostyki. Budżet NFZ to około 173 mld zł w 2024 roku, jednakże: Polacy wydają dodatkowo 20 mld zł na prywatne usługi medyczne, 15 mld na żywność prozdrowotną, a 8 mld na suplementację diety. Inwestycje w żywność prozdrowotną i suplementy, to forma dbania o profilaktykę zdrowia, mogą one przynieść długofalowe oszczędności dla budżetu państwa. Rynek żywności funkcjonalnej i suplementów diety to też siła napędowa gospodarki, szansa rozwoju dla producentów surowców: polskich ziół i owoców.
Szczegółowe informacje na stronie Sejmu RP.
Prezentacje ekspertów na stronie sejmowej
