Patent dla PANS w Krośnie „Biszkopt o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych…”

Z przyjemnością informujemy, że Urząd Patentowy RP przyznał Patent Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie na wynalazek pn.: „Biszkopt o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych wolny od glutenu, sacharozy, laktozy, białek jaj i GMO oraz sposób jego wytwarzania i zastosowanie’’

Twórcami wynalazku są: dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS, kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności w PANS w Krośnie oraz dr inż. Tomasz Cebulak i dr inż. Joanna Kaszuba, pracownicy naukowi  z  Zakładu Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Uniwersytetu Rzeszowskiego.   

Przedmiotem wynalazku jest biszkopt o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych, wolny od glutenu, sacharozy, laktozy, białek jaj i GMO oraz sposób jego wytwarzania i zastosowanie. W szczególności, wynalazek obejmuje nową recepturę na biszkopt o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych, wolny od glutenu, laktozy, sacharozy, białek (jaj) i GMO oraz sposób jego wytwarzania.

Przeznaczeniem biszkoptów według wynalazku jest zaspokojenie potrzeb żywieniowych osób z nietolerancją glutenu i laktozy, jak również osób redukujących w swojej diecie gluten i laktozę. Biszkopty będą też stanowić element diety dla osób z różnymi chorobami metabolicznymi oraz dla osób preferujących dietę wegańską.

Wynalazek dostarcza opracowanie innowacyjnej receptury na wyrób biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO (tj. składników pochodzących z roślin modyfikowanych genetycznie) o podwyższonych wartościach prozdrowotnych.

Obecnie szacuje się, że w Polsce średnio ok. 2% generalnej populacji, zarówno dzieci, młodzieży, jak i osób dorosłych, cierpi z powodu nietolerancji glutenu, zaś ok. 85% przypadków uważa się wciąż za niezdiagnozowane. Obecnie na nietolerancję glutenu coraz częściej skarżą się osoby w wieku dojrzałym, pomimo, że w dzieciństwie nie zdiagnozowano u nich takiego problemu. Całkowita eliminacja z diety produktów zawierających gluten wpływa na poprawę stanu zdrowia takich osób.

Kolejnym ważnym atutem opracowanego wyrobu biszkoptów jest to, że nie będą zawierać laktozy, czyli cukru mlecznego. W Polsce z powodu tej choroby cierpi około 1,5% niemowląt i do 25% dorosłych.

Wytworzenie biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO o podwyższonych wartościach prozdrowotnych, wolnych od produktów odzwierzęcych będzie przykładem żywności proponowanej dla osób mających problemy z szeroko pojętymi chorobami metabolicznymi a także wszystkich osób zainteresowanych bezpiecznym i zdrowym żywieniem oraz dla osób preferujących dietę wegańską.

Sposób wytwarzania oraz zastosowanie tych biszkoptów objęte zostało ochroną patentową.