
Medyczne zastosowanie preparatów Ginkgo biloba – wskazania zagrożenia i regulacje
Aleksandra Łach, Marcin Skorupa, Łukasz Marczyk, Bartłomiej Cytlau
Prozdrowotne właściwości gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench)
Krystyna Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska
Aktywność antyoksydacyjna naparów z suszonych owoców bzu czarnego Sambucus nigra L.
Bernadetta Bienia, Małgorzata Mroczka, Angelika Uram-Dudek
Zawartość wybranych składników odżywczych w różnych częściach liści aloesu zwyczajnego (Aloe vera (L.) Burm. f.)
Jolanta Różańska
Zawartość wybranych metali w owocnikach boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus)
Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka, Barbara Krochmal-Marczak, Tomasz Cebulak, Katarzyna Piądłowska, Viola Vambol, Izabela Betlej
Wpływ marynowania mięsa wieprzowego z wykorzystaniem fermentowanych niepasteryzowanych octów na jego właściwości reologiczne
Magdalena Dykiel, Angelika Uram-Dudek, Iwona Wajs
The influence of nitrogen fertilizer treated with low-temperature, low-pressure glow plasma on the growth and quality of selected species
Wojciech Ciesielski, Tomasz Girek, Wiktor Oszczęda, Zdzisław Oszczęda, Elżbieta Pisulewska, Piotr Tomasik
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) – nowe (?) źródło cennych substancji
Anna Sokół-Łętowska, Alicja Z. Kucharska
Mącznica lekarska Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng. – potencjał terapeutyczny oraz zastosowanie w medycynie i kosmetologii
Aleksandra Zoń, Barbara Bacler-Żbikowska
Lecznicze właściwości Cynara scolymus? Krytyczny przegląd dowodów
i molekularnych mechanizmów działania
Jan Zadworny
Właściwości odżywcze owsa i jego przetworów
Agnieszka Ginter, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska
Wartość odżywcza i prozdrowotna zbóż bezglutenowych
Krystyna Zarzecka, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska, Marek Gugała,
Magdalena Zawodniak
Aronia: superowoc i czarny polski skarb
Iwona Wawer
Proso włoskie (Setaria italica L.) – relikt czy skarb?
Ewa Plażuk, Iwona Mystkowska, Beata Kosińska, Aleksandra Dmitrowicz
- Analiza składu chemicznego preparatów zawierających ekstrakt z bzu czarnego Angelika Uram-Dudek, Iwona Wawer, Katarzyna Paradowska
- Specific way of controlling yield and quality of crops of rocket (Eruca sativa Mill.) and tailoring some of its functional properties Katarzyna Ciesielska, Wojciech Ciesielski, Damian Kulawik,Zdzisław Oszczęda, Elżbieta Pisulewska, Piotr Tomasik
- Specific modulation of flavor and aroma of Greek oregano (Origanum vulgare var. hirtum) and its essential oil Wojciech Ciesielski, Maciej Gąstoł, Tomasz Girek, Damian Kulawik,Zdzisław Oszczęda, Elżbieta Pisulewska, Piotr Tomasik
- Wpływ hesperydyny na rozwój stresu oksydacyjnego w sercu szczurów z cukrzycą typu 1 Piotr Bramora, Maria Zych, Weronika Borymska,Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska
- Porównanie właściwości kosmetycznych i dermatologicznych ekstraktu oraz fermentu z owoców rokitnika zwyczajnego otrzymanego w procesie fermentacji z wykorzystaniem grzyba herbacianego kombuchy Aleksandra Ziemlewska, Katarzyna Klimczak, Martyna Zagórska-Dziok,Zofia Nizioł-Łukaszewska
- Masłosz Parka Vitellaria paradoxa jako źródło cennego surowca kosmetycznego Wiktoria Simka, Katarzyna Kowalik
- Potencjał antyoksydacyjny wodnych ekstraktów z kwiatów roślin jagodowych Agnieszka Wysokińska, Iwona Wawer, Katarzyna Paradowska
- Analiza właściwości antyoksydacyjnych fermentowanych żywych octów owocowych Angelika Uram-Dudek, Iwona Wajs, Katarzyna Paradowska
- Ocena zawartości żelaza w wybranych płatkach owsianych Aleksandra Dmitrowicz, Iwona Mystkowska, Ewa Plażuk, Jakub Targoński
- Znaczenie skrobi ze szczególnym wskazaniem na produkt przemysłowego przetwórstwa ziemniaków – skrobię ziemniaczaną Agnieszka Ginter, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska
- Właściwości odżywcze ziemniaka (Solanum tuberosum L.) Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka
- Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka, Agnieszka Ginter, Aleksandra Dmitrowicz
- Equisetum arvense L. field horsetail (Equisetaceae Michx. ex DC.) Dominik Wróbel, Henryk Różański
- Johannes Treutler (1820–1892) – kontekst historyczno-kulturowy oraz postać pustelnika z Mariańskiej Góry Sebastian Fröhlich

- Ocena jakości szafranu (Crocus sativus L.) z wykorzystaniem metod spektroskopowych
Karolina Stolarek, Angelika Uram-Dudek, Iwona Wawer, Katarzyna Paradowska - Ocena możliwości zastosowania magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) w jakościowej analizie wybranych konserwantów obecnych w kosmetykach
Izabela Głaszczka, Katarzyna Paradowska - Synergistyczne i antagonistyczne działanie przeciwutleniające w dwuskładnikowych mieszaninach wybranych polifenoli i kwasu L-askorbinowego
Marta Głowacka, Agnieszka Zielińska - Porównanie zdolności chelatowania jonów żelaza (II) i zmiatania wolnego rodnika DPPH przez ekstrakty z mchów
Sara Janowska - Radioprotekcyjne właściwości ekstraktów z kory sosny
Marcin Goss, Iwona Wawer, Katarzyna Paradowska - Wpływ terminu zakładania plantacji na plon i jakość nasion babki płesznik (Plantago psyllium L.)
Zuzanna Jakubowska, Anna Biernat, Ewa Osińska - Karbieniec pospolity (Lycopus europeus L.) roślina o cennych walorach prozdrowotnych
Ewa Osińska, Daniel Zauski, Piotr Barczak, Wiesława Rosłon, Zuzanna Jakubowska - Preferencje kulinarnego wykorzystania roślin strączkowych w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych
Bernadetta Bienia, Anna Bogacz, Magdalena Dykiel, Barbara Krochmal-Marczak - Substancje antyżywieniowe w wybranych roślinach rolniczych
Anna Sikorska, Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Łukasz Domański - Ziemniak kolorowy – uprawiany wczoraj, dziś, jutro
Krystyna Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska - Ocena wybranych parametrów jakościowych miodu
Magdalena Dykiel, Edyta Rygiel, Barbara Krochmal-Marczak, Jolanta Baran - Rozmieszczenie azulenowych i bezazulenowych form Achillea L. w Czechach
Janina Dąbrowska - Zioła i suplementy diety post-COVID, czyli możliwości wspierania chorych i ozdrowieńców
Ewelina Włodarczyk - Topinambur (Helianthus tuberosus L.) źródło substancji prozdrowotnych
Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka, Angelika Dadej, Beata Kosińska, Agnieszka Ginter - Między świątynią a laboratorium – pisma ksieni Hildegardy z Bingen we współczesnej fitoterapii
Sebastian Fröhlich
- Porównanie jakości sensorycznej świeżych oraz suszonych roślin przyprawowych Bernadetta Bienia, Jolanta Baran
- Kawa i jej prozdrowotne właściwości Jolanta Baran, Piotr Kubit
- Całkowita zawartość polifenoli, flawonoidów i aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z korzeni lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.) Elżbieta Torbus, Katarzyna Paradowska
- Charakterystyka wybranych roślin leczniczych pochodzących z Iraku Ali Hulail Noaema, Barbara Sawicka, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Dominika Skiba, Barbara Krochmal-Marczak
- Rośliny wpływające na procesy krzepnięcia krwi Katarzyna Sopata
- Zastosowanie aromaterapii klinicznej w infekcjach intymnych kobiet Jolanta Kuś, Anna Partyka, Dorothea Hamm, Anusati Thumm
- Zioła dla seniora. Upowszechnienie wiedzy o surowcach przeciwdziałających procesom neurodegeneracji Iwona Wawer, Magdalena Wilusz
- Rola brzozy w wierzeniach ludowych oraz w medycynie ludowej i współczesnej fitoterapii Agnieszka Groszek, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak
- Bakuchiol: następca retinolu Mateusz Grzelecki, Natalia Tyburc, Katarzyna Paradowska
- Equisetum palustre L. marsh horsetail (Equisetaceae Michx. ex DC.) Dominik Wróbel, Henryk Różański
- Naturalne metody podnoszenia odporności na infekcje. Immunożywienie Henryk Różański
- Wspomnienia prof. Aleksandra Ożarowskiego z 1939 roku o. dr Marcelin Jan Pietryja
- Sprawozdanie z konferencji Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna Franciszek Tereszkiewicz

- Naturalne czy syntetyczne? Fitoterapia i fitochemia jako inspiracja dla syntezy organicznej związków naturalnych Iwona Wawer, Katarzyna Paradowska
- Aktywność biologiczna substancji zawartych w mszakach Sara Janowska
- Porównanie jakości herbatek miętowych dostępnych w sieci handlowej Anna Sokół-Łętowska, Alicja Z. Kucharska
- Zawartość wybranych pierwiastków śladowych w bulwach słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. (Lam)) Barbara Krochmal-Marczak, Marta Pisarek, Bernadetta Bienia, Magdalena Dykiel, Elżbieta Brągiel
- Uczep trójlistkowy (Bidens tripartita L.) – cenny surowiec kosmetyczny i farmaceutyczny Karolina Śliwa
- Ocena właściwości promieniochronnych wybranych ekstraktów roślinnych Aleksandra Grabowska, Magdalena Malinowska
- Rola ziół w profilaktyce chorób związanych ze smogiem Krzysztof Błecha
- Wykorzystanie miodu w zakażeniach Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
- Proposition of a key to Equisetum genus Dominik Wróbel
- Equisetum fluviatile L. water horsetail (Equisetaceae Michx. ex DC.) Dominik Wróbel, Henryk Różański
- Zioła a psychologia. Wpływ współpracy z pacjentem na proces terapeutyczny Blanka Ulążka
- Oczy zwierciadłem duszy i stanu zdrowia Danuta H. Jakubowska
- Rośliny poświęcone świętym i ich zastosowanie Irena Matławska
- Zawartość polifenoli i aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z Hyperici herba w zależności od miejsca zbioru Aleksandra Wasiak, Ilona Bodek, Agnieszka Zielińska, Katarzyna Paradowska
- Ekstrakt z brzozy brodawkowatej Cortex Betulae, jako źródło substancji aktywnych biologicznie Magdalena Malinowska, Elżbieta Sikora, Jan Ogonowski
- Właściwości przeciwutleniające wybranych herbat zielonych Bernadetta Bienia, Angelika Uram-Dudek, Magdalena Dykiel, Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka
- Polifenole owoców czarnego bzu – dietetyczne wsparcie terapii przeziębienia i grypy Katarzyna Paradowska, Angelika Uram-Dudek, Iwona Wawer
- Arcydzięgiel litwor – właściwości i zastodowanie Agata Ściborowicz
- Afrodyzjaki roślinne Irena Matławska
- Rola substancji roślinnych w procesie odchudzania Krzysztof Błecha
- Składniki ziołowe w innowacyjnych suplementach diety produkowanych przez firmę LEK-AM Danuta Hanna Jakubowska
- Zastosowanie miodu pszczelego w kosmetologii Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
- Wpływ dostępu do zielonego wybiegu na jakość jaj spożywczych Magdalena Dykiel, Zofia Sokołowicz
- The law to Food and international regulations Anna Słowik
- Podlaska kolekcja roślin księżnej Anny Jabłonowskiej Iwona Arabas
- Jakość ziół ekologicznych – wymagania, zasady, certyfikacja Piotr Kafel
- Wpływ naryngeniny na odpowiedź antyoksydacyjną oraz status oksydacyjny w soczewkach szczurów z cukrzycą Weronika Wojnar, Maria Zych, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak
- Dynamika zmian zawartości barwników betalainowych i suchej masy podczas przechowywania buraków ćwikłowych (Beta vulgarisL.) Zofia Nizioł-Łukaszewska, Dominika Furman-Toczek, Martyna Zagórska-Dziok
- Wpływ temperatury wody i czasu parzenia na właściwości antyoksydacyjne naparów z nagietka lekarskiego (Calendula officinalisL.) Barbara Krochmal-Marczak, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz
- Analiza zapachu wybranych odmian mięty (Menthasp.) Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Kinga Lis, Aleksandra Kubat-Sikorska
- Bioaktywne związki grzybów z rodzaju Lactarius Ryszard Marszałek, Katarzyna Paradowska, Iwona Wawer
- Fitoterapia zaburzeń laktacji – dowody naukowe i bezpieczeństwo stosowania Katarzyna Szałabska, Weronika Wojnar, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak
- Rośliny lecznicze występujące w południowej części Indii Barbara Sawicka, Barbara Krochmal-Marczak, Bernadetta Bienia
- Cytryniec chiński (Schisandra chinensis(Turcz.) Baill.) – z tradycyjnej medycyny chińskiej do współczesnej fitoterapii Agnieszka Szopa, Angelika Warzecha, Marta Klimek-Szczykutowicz, Karolina Stańczyk, Paweł Kubica, Halina Ekiert
- Miodla indyjska (Azadirachta indica) – znaczenie gospodarcze oraz zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie Agnieszka Czarniecka
- Możliwości wykorzystania miodu i ziół w chorobach żołądka i jelit Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
- Eleuterokok kolczysty – alternatywa dla żeń-szenia? Katarzyna Bączek Pobierz
- Hydroksykwasy organiczne w fitokosmetykach rewitalizujących, Agata Kaniewska, Beata Sperkowska Pobierz
- Wpływ chryzyny na parametry histomorfometryczne kości owariektomizowanych szczurów, Maria Zych, Weronika Wojnar, Anna Bońka, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak Pobierz
- Wpływ kinetyny i N-6-benzyloadeniny na migrację komórek oraz biosyntezę kolagenu w fibroblastach skóry ludzkiej, Agata Jabłońska-Trypuć, Walentyn Pankiewicz, Romuald Czerpak Pobierz
- Cenne owoce maliny właściwej (Fructus Rubi idaei), Alicja Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała Pobierz
- Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka, Małgorzata Stryjecka, Marta Pisarek, Bernadetta Bienia Pobierz
- Galega officinalis L. rutwica lekarska (Fabaceae Lindl.) w Kotlinie Jasielsko-Krośnieńskiej, Henryk Różański, Dominik Wróbel Pobierz
- Właściwości prozdrowotne lnu (Linum ussitatissimum L.), Elżbieta Rymar Pobierz
- Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki, Joanna Chłopicka, Karolina Bonarska Pobierz
- Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów z liści werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth) w trakcie przechowywania, Małgorzata Stryjecka, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz Pobierz
- Czynniki biotyczne kształtujące plon i jakość bulw ziemniaka, Bernadetta Bienia, Barbara Sawicka, Barbara Krochmal-Marczak Pobierz
- Fitoterapia zespołu poboreliozowego, Przemysław Figura Pobierz
- Wybrane aspekty dziejów badań leczniczych roślin pasożytniczych w ujęciu filozoficznym Henryk Różański, Edyta Czerny
- Tokotrienole – mniej znana strona witaminy E, Stanisław Witkowski Pobierz
- Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, Katarzyna Zawada Pobierz
- Witamina D-składnik o wielostronnym działaniu, Joanna J. Sajkowska-Kozielewicz, Katarzyna Paradowska Pobierz
- Jakość mikrobiologiczna suszonych kwiatów: dziewanny wielkokwiatowej (Verbascumdensiflorum bertol.), bzu czarnego (Sambucus nigra L.) oraz wiązówki błotnej (Filipendula ulmariaL.), Małgorzata Stryjecka Pobierz
- Analiza zawartości flawonoidów i kwasów fenolowych o działaniu leczniczym w koniczynie inkarnatce (Trifolium incarnatum L.), Magdalena Majcher, Joanna Rataj, Weronika Wojnar, Maria Zych, Jerzy Bukowczan, Marlena Zagwożdżon, Justyna Petelewicz, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak Pobierz
- Zastosowanie ekstraktu z kory dębu pozyskanego w warunkach nadkrytycznego CO2 jako składnika kompozycji myjących, Elżbieta Sikora, Agnieszka Łach, Jan Ogonowski Pobierz
- Wykorzystanie kozieradki pospolitej (Ttrigonella foenum-graecum L.) w zielarstwie i fitoterapii, Magdalena Kilar, Janusz Kilar, Henryk Różański Pobierz
- Walory smakowo-zapachowe niementolowych odmian mięt (Mentha Sp.), Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Aleksandra Kubat-Sikorska Pobierz
- Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych, Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka , Alicja Baranowska, Marek Gugała Pobierz
- Wpływ właściwości genetycznych na zawartość wybranych składników mineralnych w bulwach Helianthus tuberosus L., Dominika Skiba, Barbara Sawicka Pobierz
- Możliwości wykorzystania ziarna owsa w diecie człowieka, Renata Tobiasz-Salach, Barbara Krochmal-Marczak Pobierz
- Wartość odżywcza pszenicy orkiszowej (Triticum spelta L.) uprawianej na Podkarpaciu, Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka Pobierz
- Znaczenie nawłoci (Solidago) w fitoterapii, Henryk Różański, Łukasz Bobak, Tadeusz Trziszka Pobierz
- O Erneście Michalskim – róża i witamina C, Izabela Michalska Pobierz
- Żywność funkcjonalna i nutraceutyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Tadeusz Trziszka, Henryk Różański
- Zioła peruwiańskie w EuropieTadeusz Trziszka, Henryk Różański
- Zimnotłoczone oleje: lniany (wysoko- i niskolinolenowy) i rzepakowy. Który wybrać? Marta Gromek, Joanna Banach, Grażyna Czarnecka, Michał Książkiewicz
- Akrylamid jako związek występujący w żywności i jego wpływ na żywe organizmy, Magdalena Kilar, Janusz Kilar, Maria Ruda
- Wpływ właściwości genetycznych na wartość zdrowotną bulw słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. [Lam.]), Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka
- Fitoterapia stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, Dariusz Jałoza, Magdalena Kamińska-Jałoza
- Acmella oleracea – czy natura znalazła alternatywę dla botoksu? Aneta Mrozek-Szetela
- Perspektywy zastosowania nanorurek węglowych w medycynie, Anna Pietrasz, Henryk Różański
- Porównanie metod oznaczania ilościowego związków cyjanogennych w surowcach zielarskich, Henryk Różański, Anna Pietrasz, Izabela Betlej, Joanna Anglart Różańska, Angelika Uram,Grzegorz Domański, Mikhael Hakim
- Wybrane aspekty dziejów badań leczniczych roślin pasożytniczych w ujęciu filozoficznym Część I – od starożytności do oświecenia, Henryk Różański, Edyta Czerny
- Ziołowe terapie ojca Klimuszki, Krzysztof Kamiński
