Eleuterokok kolczysty – alternatywa dla żeń-szenia? Katarzyna Bączek Pobierz
Hydroksykwasy organiczne w fitokosmetykach rewitalizujących, Agata Kaniewska, Beata Sperkowska Pobierz
Wpływ chryzyny na parametry histomorfometryczne kości owariektomizowanych szczurów, Maria Zych, Weronika Wojnar, Anna Bońka, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak Pobierz
Wpływ kinetyny i N-6-benzyloadeniny na migrację komórek oraz biosyntezę kolagenu w fibroblastach skóry ludzkiej, Agata Jabłońska-Trypuć, Walentyn Pankiewicz, Romuald Czerpak Pobierz
Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka, Małgorzata Stryjecka, Marta Pisarek, Bernadetta Bienia Pobierz
Galega officinalis L. rutwica lekarska (Fabaceae Lindl.) w Kotlinie Jasielsko-Krośnieńskiej, Henryk Różański, Dominik Wróbel Pobierz
Właściwości prozdrowotne lnu (Linum ussitatissimum L.), Elżbieta RymarPobierz
Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki, Joanna Chłopicka, Karolina Bonarska Pobierz
Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów z liści werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth) w trakcie przechowywania, Małgorzata Stryjecka, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz Pobierz
Czynniki biotyczne kształtujące plon i jakość bulw ziemniaka, Bernadetta Bienia, Barbara Sawicka, Barbara Krochmal-Marczak Pobierz
Fitoterapia zespołu poboreliozowego, Przemysław Figura Pobierz
Tokotrienole – mniej znana strona witaminy E, Stanisław Witkowski Pobierz
Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, Katarzyna Zawada Pobierz
Witamina D-składnik o wielostronnym działaniu, Joanna J. Sajkowska-Kozielewicz, Katarzyna Paradowska Pobierz
Jakość mikrobiologiczna suszonych kwiatów: dziewanny wielkokwiatowej (Verbascumdensiflorum bertol.), bzu czarnego (Sambucus nigra L.) oraz wiązówki błotnej (Filipendula ulmariaL.), Małgorzata Stryjecka Pobierz
Analiza zawartości flawonoidów i kwasów fenolowych o działaniu leczniczym w koniczynie inkarnatce (Trifolium incarnatum L.), Magdalena Majcher, Joanna Rataj, Weronika Wojnar, Maria Zych, Jerzy Bukowczan, Marlena Zagwożdżon, Justyna Petelewicz, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak Pobierz
Zastosowanie ekstraktu z kory dębu pozyskanego w warunkach nadkrytycznego CO2 jako składnika kompozycji myjących, Elżbieta Sikora, Agnieszka Łach, Jan Ogonowski Pobierz
Wykorzystanie kozieradki pospolitej (Ttrigonella foenum-graecum L.) w zielarstwie i fitoterapii, Magdalena Kilar, Janusz Kilar, Henryk Różański Pobierz
Walory smakowo-zapachowe niementolowych odmian mięt (Mentha Sp.), Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Aleksandra Kubat-Sikorska Pobierz
Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych, Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka , Alicja Baranowska, Marek Gugała Pobierz
Wpływ właściwości genetycznych na zawartość wybranych składników mineralnych w bulwach Helianthus tuberosus L., Dominika Skiba, Barbara Sawicka Pobierz
Możliwości wykorzystania ziarna owsa w diecie człowieka, Renata Tobiasz-Salach, Barbara Krochmal-Marczak Pobierz
Wartość odżywcza pszenicy orkiszowej (Triticum spelta L.) uprawianej na Podkarpaciu, Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka Pobierz
Znaczenie nawłoci (Solidago) w fitoterapii, Henryk Różański, Łukasz Bobak, Tadeusz Trziszka Pobierz
O Erneście Michalskim – róża i witamina C, Izabela Michalska Pobierz
Żywność funkcjonalna i nutraceutyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Tadeusz Trziszka, Henryk Różański
Acmella oleracea – czy natura znalazła alternatywę dla botoksu? Aneta Mrozek-Szetela
Perspektywy zastosowania nanorurek węglowych w medycynie, Anna Pietrasz, Henryk Różański
Porównanie metod oznaczania ilościowego związków cyjanogennych w surowcach zielarskich, Henryk Różański, Anna Pietrasz, Izabela Betlej, Joanna Anglart Różańska, Angelika Uram,Grzegorz Domański, Mikhael Hakim
Wybrane aspekty dziejów badań leczniczych roślin pasożytniczych w ujęciu filozoficznym Część I – od starożytności do oświecenia, Henryk Różański, Edyta Czerny
Ziołowe terapie ojca Klimuszki, Krzysztof Kamiński