Archiwalne numery Herbalismu

Medyczne zastosowanie preparatów Ginkgo biloba – wskazania zagrożenia i regulacje
Aleksandra Łach, Marcin Skorupa, Łukasz Marczyk, Bartłomiej Cytlau

Prozdrowotne właściwości gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench)
Krystyna Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska

Aktywność antyoksydacyjna naparów z suszonych owoców bzu czarnego Sambucus nigra L.
Bernadetta Bienia, Małgorzata Mroczka, Angelika Uram-Dudek

Zawartość wybranych składników odżywczych w różnych częściach liści aloesu zwyczajnego (Aloe vera (L.) Burm. f.)
Jolanta Różańska

Zawartość wybranych metali w owocnikach boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus)
Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka, Barbara Krochmal-Marczak, Tomasz Cebulak, Katarzyna Piądłowska, Viola Vambol, Izabela Betlej

Wpływ marynowania mięsa wieprzowego z wykorzystaniem fermentowanych niepasteryzowanych octów na jego właściwości reologiczne
Magdalena Dykiel, Angelika Uram-Dudek, Iwona Wajs

The influence of nitrogen fertilizer treated with low-temperature, low-pressure glow plasma on the growth and quality of selected species
Wojciech Ciesielski, Tomasz Girek, Wiktor Oszczęda, Zdzisław Oszczęda, Elżbieta Pisulewska, Piotr Tomasik

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) – nowe (?) źródło cennych substancji
Anna Sokół-Łętowska, Alicja Z. Kucharska

Mącznica lekarska Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng. – potencjał terapeutyczny oraz zastosowanie w medycynie i kosmetologii
Aleksandra Zoń, Barbara Bacler-Żbikowska

Lecznicze właściwości Cynara scolymus? Krytyczny przegląd dowodów
i molekularnych mechanizmów działania

Jan Zadworny

Właściwości odżywcze owsa i jego przetworów
Agnieszka Ginter, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska

Wartość odżywcza i prozdrowotna zbóż bezglutenowych
Krystyna Zarzecka, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska, Marek Gugała,
Magdalena Zawodniak

Aronia: superowoc i czarny polski skarb
Iwona Wawer

Proso włoskie (Setaria italica L.) – relikt czy skarb?
Ewa Plażuk, Iwona Mystkowska, Beata Kosińska, Aleksandra Dmitrowicz



PDF



PDF

PDF

  • Eleuterokok kolczysty – alternatywa dla żeń-szenia? Katarzyna Bączek Pobierz
  • Hydroksykwasy organiczne w fitokosmetykach rewitalizujących, Agata Kaniewska, Beata Sperkowska Pobierz
  • Wpływ chryzyny na parametry histomorfometryczne kości owariektomizowanych szczurów, Maria Zych, Weronika Wojnar, Anna Bońka, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak Pobierz
  • Wpływ kinetyny i N-6-benzyloadeniny na migrację komórek oraz biosyntezę kolagenu w fibroblastach skóry ludzkiej, Agata Jabłońska-Trypuć, Walentyn Pankiewicz, Romuald Czerpak Pobierz
  • Cenne owoce maliny właściwej (Fructus Rubi idaei), Alicja Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała Pobierz
  • Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka, Małgorzata Stryjecka, Marta Pisarek, Bernadetta Bienia Pobierz
  • Galega officinalis L. rutwica lekarska (Fabaceae Lindl.) w Kotlinie Jasielsko-Krośnieńskiej, Henryk Różański, Dominik Wróbel Pobierz
  • Właściwości prozdrowotne lnu (Linum ussitatissimum L.), Elżbieta Rymar Pobierz
  • Całkowita zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjna nasion, kaszy i kiełków gryki, Joanna Chłopicka, Karolina Bonarska Pobierz
  • Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów z liści werbeny cytrynowej (Lippia citriodora (Palau) Kunth) w trakcie przechowywania, Małgorzata Stryjecka, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz Pobierz
  • Czynniki biotyczne kształtujące plon i jakość bulw ziemniaka, Bernadetta Bienia, Barbara Sawicka, Barbara Krochmal-Marczak Pobierz
  • Fitoterapia zespołu poboreliozowego, Przemysław Figura Pobierz
  • Wybrane aspekty dziejów badań leczniczych roślin pasożytniczych w ujęciu filozoficznym Henryk Różański, Edyta Czerny
PDF

PDF
  • Tokotrienole – mniej znana strona witaminy E, Stanisław Witkowski Pobierz
  • Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, Katarzyna Zawada Pobierz
  • Witamina D-składnik o wielostronnym działaniu, Joanna J. Sajkowska-Kozielewicz, Katarzyna Paradowska Pobierz
  • Jakość mikrobiologiczna suszonych kwiatów: dziewanny wielkokwiatowej (Verbascumdensiflorum bertol.), bzu czarnego (Sambucus nigra L.) oraz wiązówki błotnej (Filipendula ulmariaL.), Małgorzata Stryjecka Pobierz
  • Analiza zawartości flawonoidów i kwasów fenolowych o działaniu leczniczym w koniczynie inkarnatce (Trifolium incarnatum L.), Magdalena Majcher, Joanna Rataj, Weronika Wojnar, Maria Zych, Jerzy Bukowczan, Marlena Zagwożdżon, Justyna Petelewicz, Ilona Kaczmarczyk-Sedlak Pobierz
  • Zastosowanie ekstraktu z kory dębu pozyskanego w warunkach nadkrytycznego CO2 jako składnika kompozycji myjących, Elżbieta Sikora, Agnieszka Łach, Jan Ogonowski Pobierz
  • Wykorzystanie kozieradki pospolitej (Ttrigonella foenum-graecum L.) w zielarstwie i fitoterapii, Magdalena Kilar, Janusz Kilar, Henryk Różański Pobierz
  • Walory smakowo-zapachowe niementolowych odmian mięt (Mentha Sp.), Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, Aleksandra Kubat-Sikorska Pobierz
  • Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych, Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka , Alicja Baranowska, Marek Gugała Pobierz
  • Wpływ właściwości genetycznych na zawartość wybranych składników mineralnych w bulwach Helianthus tuberosus L., Dominika Skiba, Barbara Sawicka Pobierz
  • Możliwości wykorzystania ziarna owsa w diecie człowieka, Renata Tobiasz-Salach, Barbara Krochmal-Marczak Pobierz
  • Wartość odżywcza pszenicy orkiszowej (Triticum spelta L.) uprawianej na Podkarpaciu, Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka Pobierz
  • Znaczenie nawłoci (Solidago) w fitoterapii, Henryk Różański, Łukasz Bobak, Tadeusz Trziszka Pobierz
  • O Erneście Michalskim – róża i witamina C, Izabela Michalska Pobierz

  • Żywność funkcjonalna i nutraceutyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Tadeusz Trziszka, Henryk Różański
  • Zioła peruwiańskie w EuropieTadeusz Trziszka, Henryk Różański
  • Zimnotłoczone oleje: lniany (wysoko- i niskolinolenowy) i rzepakowy. Który wybrać? Marta Gromek, Joanna Banach, Grażyna Czarnecka, Michał Książkiewicz
  • Akrylamid jako związek występujący w żywności i jego wpływ na żywe organizmy, Magdalena Kilar, Janusz Kilar, Maria Ruda
  • Wpływ właściwości genetycznych na wartość zdrowotną bulw słodkiego ziemniaka (Ipomoea batatas L. [Lam.]), Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Sawicka
  • Fitoterapia stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, Dariusz Jałoza, Magdalena Kamińska-Jałoza
  • Acmella oleracea – czy natura znalazła alternatywę dla botoksu? Aneta Mrozek-Szetela
  • Perspektywy zastosowania nanorurek węglowych w medycynie, Anna Pietrasz, Henryk Różański
  • Porównanie metod oznaczania ilościowego związków cyjanogennych w surowcach zielarskich, Henryk Różański, Anna Pietrasz, Izabela Betlej, Joanna Anglart Różańska, Angelika Uram,Grzegorz Domański, Mikhael Hakim
  • Wybrane aspekty dziejów badań leczniczych roślin pasożytniczych w ujęciu filozoficznym Część I – od starożytności do oświecenia, Henryk Różański, Edyta Czerny
  • Ziołowe terapie ojca Klimuszki, Krzysztof Kamiński