Pan Daniel Dobosz z Sogno Caffe & More Coffee 15.11.2022r. przeprowadził dla studentów kierunku Zielarstwo wykład oraz warsztaty pt. „Kawa – od krzewu do przelewu”.
W trakcie warsztatów studenci mieli okazję degustować kawę z różnych rejonów świata i poznać kilka alternatywnych metod jej zaparzania, m.in w syfonie, aeropressie, drippie. Prześledzili cały proces – od uprawy po prażenie i sporządzanie aromatycznych napojów, poznali zasady parzenia kawy. Ponadto spotkanie było okazją do zapoznania się z mnóstwem ciekawostek o kawie. Dla uczestników terminy cascara, kopi luwak, cold brew, kim był Kaldi i czy kiedyś zabraknie kawy nie są już nieznane.
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/11/315756314_141460975317371_907407199525856175_n.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/11/315820999_141460938650708_8527406047631219999_n.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/11/315712830_141461025317366_1815638972288277343_n.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/11/315836820_141460998650702_4675153298205949358_n.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/11/315934950_141461121984023_4631195967990858988_n.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/11/315722436_141460908650711_4405952007281261121_n.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/11/315747528_141461085317360_7817588145227498651_n.jpg)