Studenci IV roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wraz z SKN Ekonomistów i opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel w ramach przedmiotu ujętego w programie studiów: „Fundusze unijne w gospodarce żywnościowej’’ brali udział w konferencji pn. „Innowator Podkarpacia 2022 – fundusze na innowacje”. Konferencja organizowana była przez Rzeszowską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. (RARR) realizowaną w ramach projektu Enterprise Europe Network. Konferencja odbyła się 2 grudnia 2022r. w Jasionce koło Rzeszowa w Podkarpackim Parku Naukowo-Technologicznym Aeropolis.
Konferencję rozpoczęło uroczyste wręczenie nagród „Innowator Podkarpacia 2022” im. Ignacego Łukasiewicza.
W programie wydarzenia odbyła się prelekcja dotycząca uzyskania finansowania w ramach Funduszy Europejskich dla Podkarpacia na lata 2021- 2027. Zostały również omówione zagadnienia dotyczące dotacji:
a) na rozwój i wsparcie działalności eksportowej
b) na rozwój działalności związanej z inwestycjami jak budowa przedsiębiorstwa, zakup środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych
c) na działalność badawczo-rozwojową, zieloną transformację i cyfryzację
d) a także temat zwolnienia z podatku dochodowego w ramach Polskiej Strefy Inwestycji.
Dodatkowo studenci mieli możliwość zwiedzenia pomieszczeń Inkubatora Aeropolis i części badawczej, nowoczesnego Laboratorium Materiałoznawstwa i Prototypowania Aeropolis.
W drodze powrotnej studenci zwiedzali dwa wyjątkowe miejsca na mapie Rzeszowa: Muzeum Dobranocek w Rzeszowie (jedyne takie muzeum) i Rzeszowską Trasę Podziemną (najdłuższą w Polsce).