W pięknej zimowej scenerii Bieszczadów, studenci III roku Zielarstwa oraz II roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności uczestniczyli w wizycie studyjnej.
Pierwszym punktem programu była Zagroda edukacyjna pani Bożeny Wisły w Bukowcu. Studenci zapoznali się tam z tajnikami produkcji serów podpuszczkowych z dodatkiem ziół, a następnie pod okiem pani Bożeny sami przygotowywali pyszne sery. Nie zabrakło degustacji serów z różnorodnymi dodatkami.
Drugim punktem programu była wizyta w Bieszczadzkich ogrodach w Moczarach. Właściciel pan Mirosław Krupa opowiedział o historii miejsca, przedstawił profil działalności. Następnie pan Michał Przepióra oprowadził uczestników po Lokalnym Inkubatorze Przedsiębiorczości, zapoznając z możliwościami jakie daje mieszkańcom tamtych terenów.
Studenci zajmowali się także produkcją jabłek prażonych z cynamonem. Poznali cały proces produkcyjny, zaczynając od przyjęcia surowca, poprzez smażenie, kończąc na przyklejaniu świątecznej etykiety na opakowaniu gotowego wyrobu.
Pobyt w obu miejscach pozwolił uczestnikom na zdobycie wielu praktycznych umiejętności i zdobycie nowej wiedzy.
Wizyta została sfinansowana ze środków Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości.