W dniu 20.10.2022r. dr inż. Bernadetta Bienia przeprowadziła warsztaty pt. „Wybrane gatunki ziół i roślin dziko rosnących do wykorzystania w kuchni”. Uczestnicy warsztatów z terenu gminy Rymanów po dawce wiedzy teoretycznej przeszli do części praktycznej. Efektem zajęć były m.in. zupa ziemniaczana z bluszczykiem kurdybankiem, makaron penne z ziołami, placki ziemniaczane z pokrzywą, ziołowe zapiekanki, sałatka z chwastów i zielone naleśniki. Uczestnicy byli zachwyceni tradycyjnymi potrawami, które zyskały nowy, dotąd nieznany smak.
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/10/311586656_640531361100329_1396661551920258262_n-576x1024.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/10/311737879_640531414433657_489606243383696956_n-577x1024.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/10/311583163_640530994433699_8095276764048397574_n-1024x576.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/10/311687682_640531307767001_6110921564368455966_n-576x1024.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2022/10/312368168_640530887767043_7004044981698607547_n-576x1024.jpg)