24 stycznia w Kampusie Politechnicznym w Suchodole odbyły się warsztaty mydlarskie dla członków Studenckiego Koła Naukowego „Planta Medica”. Na początku uczestnicy wysłuchaliśmy krótkiego wprowadzenia teoretycznego na temat mydeł i przeanalizowali przygotowaną recepturę, a następnie przystąpili do wykonywania mydeł – potasowego, którego receptura stanowiła inspirację francuskim „Savon noir” oraz sodowego metodą „na zimno”.
Do sporządzenia mydła potasowego wykorzystano oleje charakteryzujące się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, tj. słonecznikowy, rycynowy, rzepakowy, z pestek winogron i sezamowy – takie oleje rozrzedzają masę mydlaną, stanowią cenne składniki pielęgnacyjne dla skóry i sprawiają, że konsystencja gotowego produktu jest lekka, co w przypadku mydła potasowego ma duże znaczenie, gdyż ma ono konsystencję pasty. Oprócz niezbędnych składników do wykonania mydła studenci wzbogacili swoje receptury o surowce naturalne, m.in. liście aloesu, owoce rokitnika, korzeń marchewki, zielone ogórki, dynię, owoce – cytryny, pomarańcze; kłącze ostryżu długiego. Mydło wykonano metodą „na ciepło”- po zakończonym procesie wyrobu jest od razu gotowe do użycia.
Drugą część warsztatów poświęcono mydłu sodowemu – do jego sporządzenia wykorzystano głównie tłuszcz zwierzęcy oraz oleje roślinne – kokosowy i rycynowy. Dzięki użyciu tłuszczów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe – laurynowy, mirystynowy, palmitynowy i stearynowy – proces gęstnienia masy mydlanej jest szybszy, a gotowy produkt odznacza się lepszym pienieniem. W celu zabarwienia mydła użyto naturalnych surowców: niebieskiej glinki, spiruliny, sproszkowanych kwiatów hibiskusa oraz nasion arnoty właściwej – Annato. Aby zakonserwować mydło, w celu uniknięcia jełczenia tłuszczu i poprawić jego właściwości organoleptyczne każda z grup przygotowała kompozycję zapachową z olejków eterycznych, którą dodano do receptury. Gotową masę, jeszcze w fazie płynnej umieszczono w foremkach, nadając mydłu różne kształty. Mydło sodowe wykonane metodą „na zimno” wymaga leżakowania – odstawiamy mydło na okres kilku miesięcy, tak aby reakcje w nim przebiegające zaszły do końca.
Nad całością warsztatów czuwała pani Monika Bik, która produkcją mydeł w warunkach domowych zajmuje się już 7 lat, warsztaty mydlarskie przeprowadzała już niejednokrotnie.
Pani Monika przekazała uczestnikom solidną dawkę wiedzy na temat wyrobu mydła, naturalnych sposobów konserwacji, funkcji poszczególnych składników w recepturze, rzetelnych źródeł wiedzy na temat mydeł i mnóstwo inspiracji. Oprócz tego odpowiedziała na każde zadane pytanie oraz poinstruowała o koniecznych środkach bhp przy wykonywaniu receptury – każdy uczestnik zaopatrzony był w fartuch ochronny, rękawice oraz okulary.
Dziękujemy pani Monice za wspaniale przeprowadzone warsztaty i ujawnienie tajników produkcji mydła!
Dziękujemy również Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie za udostępnienie w pełni wyposażonego laboratorium wraz z potrzebnym sprzętem oraz zapewnienie surowców.
Członkowie SKN „Planta Medica” w Krośnie