Za nami IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” pt. Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków, która odbyła się w dniach 11 i 12 maja 2023r. w Kampusie Politechnicznym PANS w Krośnie.
Celem tegorocznej konferencji było zwrócenie uwagi na potencjał prozdrowotny jaki drzemie w rodzimych owocach, które mają wartość odżywczą i leczniczą, a wiele z nich stanowi źródło cennych składników dla przemysłu spożywczego, kosmetycznego i farmaceutycznego. Ponadto drugą przewodnią tematyką konferencji była narastająca oporność bakterii na antybiotyki, sulfonamidy i fluorochinolony. Rośliny są źródłem związków o silnym działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym. Mogą być zastosowane w leczeniu i profilaktyce chorób wywołanych przez bakterie, zarówno u ludzi, jak i zwierząt.
Uczestnicy Konferencji mieli możliwość wysłuchania wielu ciekawych wystąpień. Również pracownicy oraz studenci kierunku Zielarstwo czynnie uczestniczyli w wydarzeniu, przedstawiając interesujące wykłady.
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/347091323_1947473632261416_5211857137353196058_n-1024x684.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/347094711_665531362077543_1402258899705945072_n-1024x684.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/347099132_295886326101231_9082523472800726402_n-1024x684.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/347230560_243533741689822_6389735314574477848_n-1024x684.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/347232422_3061902360783825_6373074618041177927_n-1024x684.jpg)
Wystąpienia pracowników Zakładu Zielarstwa:
prof. dr hab. Iwona Wawer: Aronia – super owoc
prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska: Owoce wybranych gatunków roślin źródłem antyoksydantów
prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska: Ryż czerwony i ryż żółty
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/347094150_2094939430709843_2798397192290894530_n-1024x684.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/347256889_973336097014719_5148726852772007016_n-1024x684.jpg)
Wystąpienia studentów kierunku Zielarstwo:
Sebastian Fröhlich: Zapach kadzideł – jakościowa ocena substancji czynnych zawartych w olejkach eterycznych żywic drzew egzotycznych
Urszula Romanowska: Chromatograficzne badania składu jakościowego nasion poganka rutowatego – Peganum harmala L.
Alicja Krzeszowiak: Chromatograficzne badania składu jakościowego glistnika jaskółcze ziele – Chelidonium majus L.
Estera Kozielska i Monika Kozielska: Metody badania autentyczności pyłku pszczelego
Adrian Gałązka: Wiecznik kulisty – Gomphrena globosa L. jako źródło antyoksydantów oraz naturalnych barwników
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/345599257_6397586736968384_828012593207170595_n-1024x576.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/345782728_258347656586933_8838550091252789327_n-1024x461.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/344523435_183366047992643_1839736838057153823_n-1-1024x461.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/344567954_937612600822396_9058133535019962631_n-1-1024x461.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/347220885_541978124815202_6704877107345399241_n-1-1024x684.jpg)
Pracownicy Zakładu prezentowali wyniki swoich badań w sesji posterowej. Mgr inż. Angelika Uram-Dudek otrzymała wyróżnienie za poster pt. Niepasteryzowane octy owocowe jako żywność funkcjonalna.
Wyniki przeprowadzonych badań w sesji posterowej zaprezentowali:
mgr inż. Angelika Uram-Dudek, Iwona Wajs, dr hab. Katarzyna Paradowska: Niepasteryzowane octy owocowe jako żywność funkcjonalna
mgr Iwona Wajs, dr inż. Magdalena Dykiel, mgr inż. Angelika Uram-Dudek, Wpływ marynaty z fermentowanych niepasteryzowanych octów na właściwości reologiczne mięsa wieprzowego
dr inż. Bernadetta Bienia, mgr Paulina Ozimina Wybrane wyróżniki jakościowe w sokach owocowych
Wszystkim uczestnikom gratulujemy ciekawych i wartościowych wystąpień i prezentacji.
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/345690246_768887754867994_2878191969391415670_n-1024x576.jpg)
![](https://pans.krosno.pl/zielarstwo/wp-content/uploads/sites/36/2023/05/347079171_922492345633038_6860497845675993991_n-1024x684.jpg)