Za nami IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” pt. Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków, która odbyła się w dniach 11 i 12 maja 2023r. w Kampusie Politechnicznym PANS w Krośnie.
Celem tegorocznej konferencji było zwrócenie uwagi na potencjał prozdrowotny jaki drzemie w rodzimych owocach, które mają wartość odżywczą i leczniczą, a wiele z nich stanowi źródło cennych składników dla przemysłu spożywczego, kosmetycznego i farmaceutycznego. Ponadto drugą przewodnią tematyką konferencji była narastająca oporność bakterii na antybiotyki, sulfonamidy i fluorochinolony. Rośliny są źródłem związków o silnym działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym. Mogą być zastosowane w leczeniu i profilaktyce chorób wywołanych przez bakterie, zarówno u ludzi, jak i zwierząt.
Uczestnicy Konferencji mieli możliwość wysłuchania wielu ciekawych wystąpień. Również pracownicy oraz studenci kierunku Zielarstwo czynnie uczestniczyli w wydarzeniu, przedstawiając interesujące wykłady.
Wystąpienia pracowników Zakładu Zielarstwa:
prof. dr hab. Iwona Wawer: Aronia – super owoc
prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska: Owoce wybranych gatunków roślin źródłem antyoksydantów
prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska: Ryż czerwony i ryż żółty
Wystąpienia studentów kierunku Zielarstwo:
Sebastian Fröhlich: Zapach kadzideł – jakościowa ocena substancji czynnych zawartych w olejkach eterycznych żywic drzew egzotycznych
Urszula Romanowska: Chromatograficzne badania składu jakościowego nasion poganka rutowatego – Peganum harmala L.
Alicja Krzeszowiak: Chromatograficzne badania składu jakościowego glistnika jaskółcze ziele – Chelidonium majus L.
Estera Kozielska i Monika Kozielska: Metody badania autentyczności pyłku pszczelego
Adrian Gałązka: Wiecznik kulisty – Gomphrena globosa L. jako źródło antyoksydantów oraz naturalnych barwników
Pracownicy Zakładu prezentowali wyniki swoich badań w sesji posterowej. Mgr inż. Angelika Uram-Dudek otrzymała wyróżnienie za poster pt. Niepasteryzowane octy owocowe jako żywność funkcjonalna.
Wyniki przeprowadzonych badań w sesji posterowej zaprezentowali:
mgr inż. Angelika Uram-Dudek, Iwona Wajs, dr hab. Katarzyna Paradowska: Niepasteryzowane octy owocowe jako żywność funkcjonalna
mgr Iwona Wajs, dr inż. Magdalena Dykiel, mgr inż. Angelika Uram-Dudek, Wpływ marynaty z fermentowanych niepasteryzowanych octów na właściwości reologiczne mięsa wieprzowego
dr inż. Bernadetta Bienia, mgr Paulina Ozimina Wybrane wyróżniki jakościowe w sokach owocowych
Wszystkim uczestnikom gratulujemy ciekawych i wartościowych wystąpień i prezentacji.