Pierwsze dni czerwca, studenci III roku spędzili na wyjeździe studyjnym.
Mieli okazję zapoznać się z codzienną działalnością Laboratorium Medycyny Naturalnej Bonimed w Żywcu, która od lat specjalizuje się w produkcji naturalnych preparatów ziołowych.
Podczas wizyty studenci zwiedzili zakład produkcyjny, zapoznali się z procesem wytwarzania suplementów diety oraz leków roślinnych, kontroli jakości i badań nad skutecznością stosowanych surowców zielarskich. Ponadto brali udział w sesji w komorze normobarycznej.






Kolejnym punktem wyjazdu były Ogrody Kapias w Goczałkowicach Zdrój. Podczas pobytu studenci mieli okazję zwiedzić zarówno „Stare Ogrody”, jak i imponujące „Nowe Ogrody”, poznając różnorodne style kompozycji roślinnych oraz rozwiązania architektoniczne, które łączą estetykę z funkcjonalnością. Wizyta była także okazją do odpoczynku i inspiracji – wielu studentów zgodnie przyznało, że Ogrody Kapias to nie tylko miejsce nauki, ale również przestrzeń sprzyjająca wyciszeniu i twórczemu myśleniu.



Studenci odwiedzili także firmę Jago Pro w Jaworznie. Podczas wizyty studenci zapoznali się z działalnością firmy, która od lat specjalizuje się w projektowaniu i produkcji wysokiej jakości kosmetyków pielęgnacyjnych. Uczestnicy mieli możliwość zobaczenia całego procesu produkcyjnego – od etapu tworzenia receptur w laboratorium, przez mieszalnię i konfekcjonowanie, aż po kontrolę jakości gotowych produktów.

Duże zainteresowanie wzbudziły nowoczesne linie technologiczne oraz informacje dotyczące obowiązujących norm, m.in. GMP (Dobre Praktyki Produkcyjne) oraz procedur związanych z bezpieczeństwem i testowaniem kosmetyków. Dla uczestników była to cenna lekcja praktyczna i możliwość spojrzenia na branżę kosmetyczną „od kuchni”.
Ostatnim punktem wizyty była firma INTERMAG w Olkuszu – jednego z liderów na rynku nowoczesnych produktów dla rolnictwa, ogrodnictwa i hodowli. Podczas spotkania uczestnicy zapoznali się z działalnością firmy, obejmującą produkcję nawozów dolistnych, biostymulatorów, produktów dla zwierząt oraz preparatów mikrobiologicznych. Zwiedzili laboratoria badawczo-rozwojowe, hale produkcyjne oraz magazyny, poznając każdy etap procesu – od badań i formulacji, przez produkcję, aż po kontrolę jakości i dystrybucję.



