16 listopada br. w siedzibie Przemyskiego Towarzystwa Kulturalnego odbyły się warsztaty pt. „Zdrowie bliżej natury”, licznie gromadząc w sobotnie przedpołudnie miłośników zielarstwa i zdrowej kuchni. Organizatorzy spotkania – Uniwersytet Ludowy Europy Karpat przy Przemyskim Towarzystwie Kulturalnym oraz Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach zadbali nie tylko o możliwość zdobycia cennych informacji na temat wartości odżywczych i leczniczych ziół, ale także stworzyli okazję do degustacji „roślin jadalnych w zdrowej kuchni”.
Warsztaty poprowadziła pani dr inż. Bernadetta Bienia, kierownik Zakładu Zielarstwa Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Posiłkując się atrakcyjną prezentacją, prowadząca warsztaty omówiła rodzaje ziół i zawarte w nich substancje biologicznie czynne; zioła i rośliny dziko rosnące o prozdrowotnym znaczeniu i możliwość ich wykorzystania na co dzień w kuchni. Praktyczne wskazówki zastosowania różnych ziół oraz sprawdzone przepisy potraw z roślin jadalnych cieszyły się dużym zainteresowaniem uczestników spotkania.