Zachęcamy do zapoznania się z relacją Ogrodów Hortulus w Dobrzycy.
Już po raz ósmy, 15 – 16 lipca 2023 roku tysiące kwiatożerców i amatorów eksperymentalnej kuchni zagościło w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Miało tam miejsce wyjątkowe wydarzenie zrzeszające nie tylko fanów zdrowego odżywiania, ale także miłośników ogrodów i ogrodnictwa. Tematem tegorocznego festiwalu były: „Kwiaty jadalne w barwie słońca i w smaku pomarańczy”, a na festiwalowych talerzach królowały: liliowce, aksamitki, begonie, pysznogłówki, nasturcje, słoneczniki, kwiaty dyni i cukinii.
Jak co roku, teraz też powstał nowy ogród w stylu nowoczesnym, w którym królują kolory słońca i pomarańczy. Nie brakuje tam aksamitek, begonii, liliowców, słoneczników, nagietków, nasturcji. Barwy słońca i pomarańczy uzupełnione zostały fioletem, który jest kontrastem dla tych barw. Oryginalnie prezentują się w nim nowoczesne rzeźby, a centralnym punktem ogrodu są trzy okręgi. Dwa z nich obsadzone kwiatami, trzeci wypełniony wodą. Całość jest niezwykle energetyczną ogrodową przestrzenią po brzegi wypełnioną kwiatami.
Festiwal Kwiatów Jadalnych – moc doznań kulinarnych
W tym roku na placu kwiatożerców powstało pięć specjalistycznych kuchni.
Sercem festiwalu była Kwiatowa Kuchnia, którą dowodził znakomity jak zawsze szef kuchni Mariusz Siwak. Przygotowywał dania degustacyjne dla odwiedzających Festiwal w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Wśród nich znalazła się wyśmienita zupa z liliowca, tartaletki z kwiatami jadalnymi w odsłonie słodkiej i słonej czy pyszne sałatki z kwiatów i warzyw. Szef kuchni przygotował również orzeźwiający napój na bazie mleka migdałowego z kwiatami lawendy, a także idealny na upały chłodnik z kwiatami pysznogłówki.
Nowością była kuchnia wegetariańska i wegańska, która w znakomity sposób połączyła kwiaty jadalen i produkty marki Hempeat, polskiego producenta mięsa konopnego. Szefowie kuchni Piotr Kortus i Marcin Trzciński przygotowali wyśmienite burgery z kiszonym liliowcem, a także
leczo z cukinią, warzywami z warzywników Ogrodów Hortulus i konopnymi klopsikami z dodatkiem ryżu z kwiatami dziewanny i curry. Niezwykle smakował również makaron chow mein z pulled porkiem, kwiatami aksamitka i liliowcem, posypany kwaśnym kwiatem begonii. Mięso konopne jest alternatywą dla produktów z soi i szturmem podbija kolejne restauracje i do tego jak smakuje … !
Weganie i wegetarianie mogli znaleźć coś dla siebie również w kuchni prowadzonej przez SOT Food Service, gdzie gotował szef Andrzej Jakomulski. Menu wpisało się idealnie do upalnej pogody podczas festiwalu. Niezwykle orzeźwiał chłodnik ogórkowo-miętowy z orzechami włoskimi, arbuzem, kwiatami i ziołami z Ogrodów Hortulus, a także napój z mleka ryżowego aromatyzowany z płatkami dzikiej róży, lawendą i porzeczką. Idealną przekąską była tortilla z sałatą i różnego rodzaju twarożkami. Na stoisku można było skosztować różnych rodzajów serów polskich producentów.
Po raz kolejny gościliśmy również kuchnię bistro Styl i Smak z Pleszewa. Nie mogło u nich zabraknąć pysznych kwiatów cukinii i patisonów w tempurze, serwowanych z konfiturą dyniową! Szef Krystian Klak serwował także soczystą pierś z kurczaka z ryżem warzywno – kwiatowym z begonią i aksamitką. Podawano także pyszny deser festiwalowy z dodatkiem kwiatów fuksji.
Kwiaty jadalne serwował również Bar Piwonia. Można było zjeść tam aromatyczny bigos z kwiatami czy pajdę ze smalcem i kiszonymi liliowcami. Dla spragnionych serwowano kwiatową lemoniadę, która okazała się hitem Festiwalu.
Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to nie tylko kuchnia kwiatowa
Oprócz doznań kulinarnych goście mogli skorzystać z kuchni kosmetycznej i warsztatów florystycznych. O doznania estetyczne zadbała prof. UPP dr hab. Agnieszak Krzymińska-Bródka, międzynarodowy sędzia florystyki. Podczas pokazów prezentowała jak stworzyć kompozycje przy użyciu barw kontrastowych. Poprowadziła również warsztaty florystyczne oraz otwarty konkurs florystyczny, a tematem były kompozycje w barwie słońca i w smaku pomarańczy. Dodatkową atrakcją były wycieczki po ogrodach festiwalowych z poprzednich edycji, o których niezwykle interesująco opowiadała Pani Prof. Krzymińska Bródka.
Swoje pokazy na scenie miał również mistrz carvingu z Carving Art. Pawerł Sztanderski, prezentował jak przygotować jadalne misy i dekoracje letniego stołu przy użyciu małego nożyka i dostępnych warzyw jak kalarepa, marchewka, które wcześniej zebrał w warzywnikach.
Ponownie odbyły się również pokazy kuchni kosmetycznej , które prowadziła
Katarzyna Majewska Kuchnia Kosmetyczna Makutu. Przez cały dzień powstawał destylat z kwiatów nagietka, które zebrane zostały w Ogrodach Hortulus Spectabilis. Wytworzony destylat wykorzystywany był podczas pokazów na scenie, gdzie prezentowane było jak przygotować łagodzącą wodę kwiatową po opalaniu czy balsam do pielęgnacji ust . Odbył się także pokaz jak wykonać w domowych warunkach peeling do ciała, przygotowała go Patrycja Koronka z Lawendowy Zawrót Głowy.
Porady ekspertki dr biochemii Małgorzata Kalemba – Drożdż ekspert ziół i kwiatów jadalnych
Ekspert, autorka książek o kwiatach jadalnych, blogerka dr Małgorzata Kalemba – Drożdż zaserwowała porządna dawkę wiedzy. Podczas prelekcji można było dowiedzieć się o jadalnych kwiatach z krainy zachodzącego i wschodzącego słońca. A także jak rozpoznać kwiaty trujące i jak unikać ich w kuchni. Pani Gosia przez oba dni festiwalu na swoim stoisku udzielała odpowiedzi na wszelkie pytania dotyczące kwiatów jadalnych.
Również ogrodnicy znaleźli coś dla siebie
O edukację w zakresie ogrodnictwa, uprawy kwiatów jadalnych i ziół zadbała firma nassienniczo-hodowlana W. Legutko. To właśnie w większości z tych nasion, powstały ponad 3ha warzywniki w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Przy stoisku firmy W. Legutko odbyły się warsztaty dla najmłodszych, gdzie uczono dzieci jak posadzić i pielęgnować sadzonki bazylii czy nagietka.
Swoje stoisko miała również Szkółka Roślin Ozdobnych Hortulus, gdzie można było kupić jadalne . Na stoisku było naprawdę kolorowo, a ogrodnicy udzielali porad z zakresu uprawy kwiatów jadalnych i nie tylko.
Kwiatowe atrakcje i animacje podczas festiwalu
Na uczestników festiwalu przez cały dzień czekały kwiatowe atrakcje i animacje. Jak co roku niewątpliwą atrakcją była możliwość nieodpłatnego wykonania wianka ze ściętych kwiatów w szkółce i Ogrodach Hortulus pod czujnym okiem ekspertów. Wraz z animatorami, można było również przygotować obrazy ze świeżych i suszonych kwiatów. Ponadto na najmłodszych czekały gigantyczne puzzle z kwiatami jadalnymi i mega domino na placu kwiatożerców.
Nie zabrakło również stoisk z produktami ekologicznymi
Na stoiskach u naszych wystawców można było uzupełnić swoją spiżarnię m.in.: na stoisku gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Skarby Agatki (octy, przetwory), Wino Eko czy Browar Edi – produkujące produkty o kwiatowych smakach. Wśród firm kosmetycznych pojawiały się m.in.: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja czy E-Harmonia.
Podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, można było odpocząć na świeżym powietrzu w świetnej atmosferze. Impreza skupiła rodziny z dziećmi i turystów przebywających nad polskim morzem.