I Ogólnopolska konferencja naukowo-szkoleniowa Żywienie dla Zdrowia odbyła się w dniach 25-26 października 2024 roku na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. W wydarzeniu wzięli udział pracownicy Zakładu Wychowania Fizycznego oraz Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności naszej Uczelni. Dr Monika Musijowska, która podczas sesji posterowej zaprezentowała pracę zatytułowaną Wybrane zwyczaje żywieniowe a wskaźniki masy ciała młodzieży z polsko-ukraińskiego pogranicza (autorzy: M. Musijowska, Z. Barabasz, E. Zadarko, E. Nizioł-Babiarz, M. Zadarko-Domaradzka, E. Kwilosz), została doceniona przez komisję i nagrodzona wyróżnieniem.
Część naukowa konferencji obejmowała część plenarną, podczas której zostały zaprezentowane 24 wykłady poruszające w szczególności tematykę dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych oraz sesję posterową. Wśród autorów posterów byli pracownicy oraz studenci PiBŻ PANS w Krośnie: dr hab. Barbara Krochmal-Marczak, dr hab. Barbara Krzysztofik, dr Magdalena Dykiel, dr Elżbieta Brągiel oraz studenci.
Dzień szkoleniowy składał się z 4 warsztatów:
- Dietoprofilaktyka chorób układu krążenia – czym skorupka za młodu nasiąknie…
- Dietoterapia w pediatrii – trudny pacjent w poradni dietetycznej
- Stan odżywienia jako czynnik profilaktyczny chorób cywilizacyjnych
- Dieta o niskim indeksie glikemicznym w praktyce – co dietetyk powinien wiedzieć