Porady na zdrowie

W sytuacji rzeczywistego zagrożenia epidemią koronawirusa i koniecznością podjęcia wszystkich dostępnych, znanych i  opartych na wiedzy oraz doświadczeniu, nam sposobów działania w celu jej ograniczenia.

Społeczność Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Pigonia w Krośnie proponuje i zachęca do stosowania w codziennej praktyce, kilku sposobów postępowania, które ściśle i konsekwentnie stosowane przyczynią się do  ograniczenia epidemii. Okres zawieszenia zajęć dydaktycznych do 25 marca br., oprócz obowiązków uczelnianych wypełnianych zdalnie,  warto wykorzystać dla ochrony zdrowia własnego i innych osób przed Coronavirus 2019-nCoV oraz wzmocnienia potencjału odpornościowego organizmu.


W związku z tym, że prowadzimy studia w zakresie Pielęgniarstwa i Zielarstwa, a także dzięki zaangażowaniu i wiedzy naszych pracowników możemy zaproponować  społeczności naszej uczelni,  a także wszystkim innym, propozycje procedur i zachowań  koniecznych do zastosowania w najbliższych tygodniach. Poniżej opiszemy, nie zawsze krótko, ale jasno i prosto, zalecenia:

1. profilaktyczne  i  terapeutyczne stosowanie surowców zielarskich zwiększających odporność, a także wspomagających leczenie w przebiegu zakażeń wirusowych i bakteryjnych,

2. epidemiologiczne i sanitarne, dla osób przebywających na kwarantannie domowej (będzie ich przybywać w związku z powrotami do Polski naszych rodaków do kraju). Publikujemy te zalecenia,  w przekonaniu, że większość osób nie ma w tym zakresie niezbędnej wiedzy i ani doświadczeń. Dlatego zalecamy P.T. Pracownikom i studentom przestrzeganie zarządzeń władz państwowych, służb i władz uczelni.

Zalecenia ogólne. Postępowanie profilaktyczne.

1.    Unikaj niepotrzebnego przebywania w miejscach publicznych
i korzystania ze środków transportu publicznego,
 w których może gromadzić się większa liczba osób. Władze Ministerialne i uczelni zarządziły zawieszenie zajęć dydaktycznych aby zapewnić pracownikom i studentom przebywanie w bezpiecznych środowiskach domowych, aby maksymalnie ograniczyć możliwość zainfekowania.

2.    Często myj ręce – należy pamiętać o częstym myciu rąk wodą z mydłem, a jeśli nie ma takiej możliwości dezynfekować je płynami/żelami na bazie alkoholu (min. 60%). Częste mycie rąk zmniejsza ryzyko zakażenia. Niweluje przeniesienie wirusa z zanieczyszczonych powierzchni na rękach. Naucz również myć ręce dzieci. Załączamy pomocny instruktaż obrazkowy.

3.    Unikaj dotykania oczu, nosa i ust – dotknięcie oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami, może spowodować przesiedlenie się wirusa z powierzchni na siebie.

4.    Regularnie myj lub dezynfekuj powierzchnie dotykowe – powierzchnie dotykowe z których korzystasz w tym biurka, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze powinny być regularnie przecierane z użyciem wody i detergentu lub środka dezynfekcyjnego. Wszystkie miejsca, z których często korzystają domownicy powinny być starannie dezynfekowane.

5.    Regularnie dezynfekuj swój telefon i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków – na powierzchni telefonów komórkowych bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje. Regularnie dezynfekuj swój telefon komórkowy. Zastosować do tego można wilgotne chusteczki nasączone środkiem dezynfekującym.

6.    Zachowaj bezpieczną odległość od rozmówcy – należy zachować co najmniej 1-1,5 metr odległości z osobą, która kaszle, kicha lub ma gorączkę.

7.  Stosuj zasady ochrony podczas kichania i kaszlu – gdy kaszlesz lub/i kichasz zakryj usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką. Następnie jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyj ręce używając mydła i wody lub zdezynfekuj je środkami na bazie alkoholu (min. 60%). Takie postępowanie zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, w tym także wirusów.

8.    Odżywiaj się zdrowo i pamiętaj o nawodnieniu organizmu – stosuj zrównoważoną dietę, unikając wysoko przetworzonej żywności. Dietetycy zachęcają do spożywania minimum 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Odpowiednio nawadniaj organizm. Codziennie pij ok. 2 litry płynów (najlepiej wodę, mocno ciepłą).

9.    Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy o koronawirusie – niepokój czy nawet strach to naturalny odruch w przypadku występowania zagrożenia zdrowotnego. Ważne by nie potęgować tego stanu, dlatego korzystać należy tylko ze sprawdzonych źródeł wiedzy opartych na dowodach naukowych. Takie informacje znajdziemy na stronach internetowych GIS i MZ. Wiedza naukowa to najskuteczniejsze narzędzie w walce z koronawirusem. 

Zielarze radzą: Jak wspomóc organizm w walce z wirusami Czytaj więcej

Za infekcje górnych dróg oddechowych odpowiadają znane wirusy grypy typu A, B i C, wirus oddechowy, rynowirusy, a także nowe u człowieka koronawirusy, które do tej pory zagrażały zwierzętom. Obecnie nie ma leku ani szczepionki przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2. Nadzieją dla zainfekowanych pacjentów jest ich własny, sprawny system odporności. Racjonalne jest więc zastosowanie roślin wzmacniających system odporności oraz tych o potwierdzonym działaniu przeciwwirusowym.

Badania in vitro na całej serii wirusów wywołujących infekcje górnych dróg oddechowych pokazały skuteczne hamowanie namnażania się wirusa przez sok z owoców czarnego bzu, sok z aloesu, ekstrakt z korzenia pelargonii afrykańskiej, z lukrecji, porostu islandzkiego, czystka i wielu innych naturalnych surowców zielarskich.

Napój wspomagający organizm w walce w wirusami: zmieszać w równych proporcjach sok z owoców czarnego bzu, aronii, rokitnika oraz z aloesu, posłodzić miodem i pić szklaneczkę dziennie (nie podgrzewać pamiętając, że miód traci swoje cenne właściwości powyżej 40 °C).
Warto kupić w aptece lub sklepie zielarskim i stosować preparaty zawierające ekstrakt z pelargonii afrykańskiej, jeżówki, różeńca górskiego, porostu islandzkiego, tarczycy bajkalskiej.

·         Pić herbatki ziołowe z czystkiem, melisą, szałwią czy malinami.

·         Pamiętać o produktach pszczelich (pyłek kwiatowy, mleczko i pierzga).

·         Przyjmować zwiększone dawki witaminy C (1000 mg na dobę) i witaminy D (2000 jednostek na dobę).

·         Nawodnić organizm. Dodatkowo pić wodę uprzednio przegotowaną, ciepłą, w ilości co najmniej 1 l. na dobę.

 W najbliższym czasie udostępnimy na stronie uczelni zalecenia, co do postępowania w wypadku kwarantanny.