XI Konferencja naukowa z cyklu Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność

W dniach Konferencja naukowa 8-9 maja 2025 roku odbyła się już po raz XI Konferencja naukowa z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność” z pt. Zioła z bliska i z daleka.

Na tegorocznej konferencji w swoich wystąpieniach i sesji posterowej prelegenci przekazywali najnowsze osiągnięcia zielarstwa opartego na faktach (ang. Evidence Based Herbalism) oraz informacje na temat ziół krajowych i zagranicznych, szczególnie tych mniej znanych, z daleka. Były także postery, które poruszały tematykę prozdrowotnych i konsumenckich  właściwości różnych dodatków i produktów żywnościowych. 

Pracownicy i studenci z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności zaprezentowali aż 9 prac.

  1. Barbara Krochmal-Marczak, Barbara Krzysztofik, Magdalena Bochenek: Właściwości   antyoksydacyjne naparów z kwiatostanów konopi siewnej (Cannabis sativa L.) (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
  2.  Barbara Krzysztofik, Barbara Krochmal-Marczak: Substancje bioaktywne w bulwach ziemniaka (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
  3. Iwona Wajs, Magdalena Dykiel, Angelika Uram-Dudek: Fermentowane niepasteryzowane octy ziołowe i owocowe jako czynnik modyfikujący właściwości reologicznemięsa drobiowego
    w procesie marynowania
    (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
  4. 1Barbara Krochmal-Marczak, 2Małgorzata Stryjecka 3Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, 4Izabela Betlej: Właściwości antyoksydacyjne miąższu dyni uprawianej w południowo-wschodniej Polsce (1Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, 2Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie, 3Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 4Instytut Nauk Drzewnych i Meblarstwa , Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
  5. 1Barbara Krochmal-Marczak, 2Barbara Sawicka, 1Barbara Krzysztofik, 3Piotr Pszczółkowski, 4Piotr Barbaś, 5Honorata Danilčenko,Elvyra Jarienè: Właściwości antyoksydacyjne ziemniaka jadalnego (Solanum tuberosum L.) o różnym zabarwieniu miąższu bulw jako potencjalnego składnika żywności funkcjonalnej (1Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, 2Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstw Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 3Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Słupia Wielka, Poland, 4Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin-PIB, Oddział w Jadwisinie, 5Vytautas Magnus University, Agriculture Academy, Department of Plant Biology and Food Sciences, Studentu str. 11, Akademija, LT-53361 Kauno, Lithuania)
  6. 1Barbara Krochmal-Marczak, 2Barbara Sawicka, 3Piotr Pszczółkowski, 4Piotr Barbaś, 5Tomasz Cebulak, 5Joanna Kaszuba: Zawartość polifenoli w bulwach batata (Ipomoea batatas L.) uprawianego w Polsce południowo-wschodniej jako potencjalnego surowca do produkcji żywności funkcjonalnej i kosmetyków naturalnych (1Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, 2Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 3Centralny Ośrodek Badania Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej, 4Zakład Agronomii Ziemniaka, IHAR-PIB, Oddział w Jadwisinie, 5Zakład Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Uniwersytet Rzeszowski)
  7. Julia Bogaczyk, Elżbieta Kamińska, Natalia Uliasz, Sylwia Uram, Barbara Krochmal-Marczak: Kasza gryczana, jęczmienna oraz jaglana jako źródło bioaktywnych związków (Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
  8. Daniel Wojeński1, Patryk Noga1, Magdalena Dykiel2: Wpływ dodatku pokrzywy (Urtica dioica) na cechy sensoryczne serów góralskich (1Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, 2Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie)
  9. Dorota Smoter1, Ewelina Gonet1, Monika Milak1, Barbara Krochmal-Marczak2, Anna Pietrasz2 Gynostemma pentaphyllum – właściwości, zastosowanie oraz działanie lecznicze (1Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, 2Zakład Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie).

Wszystkim uczestnikom i prelegentom gratulujemy badań i prezentacji.