
W dniu 30 listopada br. Studenci różnych roczników kierunku PiBŻ mieli możliwość wyjazdy do Ursa Maior, bieszczadzkiego mikrobrowaru zlokalizowanego w Uhercach Mineralnych. Browar ten zbudowany został z poszanowaniem lokalnego środowiska, bowiem cały obiekt wykorzystuje energię odnawialną i inne innowacyjne rozwiązania. Ponadto, a może przede wszystkim jest regionalnym centrum sztuki, kreatywności i designu. Część zysku Właściciele Browaru przekazują na lokalne przedsięwzięcia, skupiające się na ochronie i promocji walorów Bieszczad.

Podczas wizyty studyjnej Pani Agnieszka Łopata wprowadziła studentów w tajniki browarnictwa z pasją opowiadając o jej początkach przygody z warzeniem piwa i obecnej jej wizji rozwoju firmy oraz cierpliwie odpowiadała na wszystkie pytania zadawane przez uczestników. Mieliśmy tez okazje zobaczyć najnowszy film opowiadający o działalności firmy i osobiście poznać pozostałych członków Załogi Ursa Maior. Na zakończenie odwiedziliśmy sklepik, w którym zaopatrzyliśmy się w krówki piwne, octy, a także produkty flagowe Browaru.
Wyjazd odbył się w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości.



