Studentka III roku kierunku PIBŻ Pani Wiktoria Dębiak, działająca w Studenckim Kole Naukowym Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, aktywnie włączyła się w obchody Dnia Szkockiego, który odbył się 26 listopada 2025 r. na kierunku Filologia Angielska.
W ramach wydarzenia studentka przygotowała tradycyjne szkockie kruche ciasteczka shortbread, które zostały podane uczestnikom jako poczęstunek i stanowiły element „refuelingu” między kolejnymi punktami programu.

Dzień Szkocki obejmował m.in. warsztaty poświęcone kulturze szkockiej oraz wykład dr. Leszka Habrata dotyczący historii klanów i szkockiej tożsamości. Zwieńczeniem wydarzenia była gawęda pana Paula Ramsaya Gogolińskiego, który podzielił się niezwykłą rodzinną historią łączącą Polskę i Szkocję.
Zaangażowanie studentki Wiktorii Dębiak przyczyniło się do wzbogacenia wydarzenia o element kulinarny, podkreślający szkocki charakter obchodów.




