Wizyta studyjna w Pijalni Czekolady w Korczynie

12 grudnia br. studenci z SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności i SKN Ekonomistów z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel byli na wizytce studyjnej w Pijalni Czekolady M.Pelczar, ul. Rynek 18, 38-420 Korczyna.

Warsztaty Lodowe prowadził właściciel pijalni czekolady Mirosław Pelczar. Warsztaty obejmowały m.in.:

  1. Historię powstania lodów,
  2. Zapoznanie się ze starymi i obecnymi-nowoczesnymi maszynami i urządzeniami do produkcji lodów rzemieślniczych,
  3. Produkcję lodów od podstaw przez uczestników: świderków, tajskich, gałkowych
  4. Ocenę konsumencką lodów.

Po warsztatach na „deser” udano się na zwiedzanie Pijalni czekolady. Podczas warsztatów poruszano także aspekty ekonomiczne prowadzenia tego typu działalności, jakości surowców i wysokich standardów co do gotowych produktów. Zwrócono uwagę na nieszablonowy pomysł wystroju Pijalni Czekolady i realizację nowych przedsięwzięć biznesowych (Fabryka lodów przy Rezerwacie Prządki).