18 maja 2023 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyła się VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych: Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca.
Celem konferencji była wymiana wiedzy i doświadczeń zdobytych podczas wielokierunkowych badań prowadzonych przez studentów w różnych dziedzinach nauki, jak również kreowanie inicjatyw w zakresie poszukiwania innowacyjnych rozwiązań mających na celu wsparcie gospodarki i przemysłu.
Wykład inauguracyjny wygłosił dr hab. Piotr Łopatkiewicz, prof. PANS nt. Mikołaj Kopernik a środowisko Akademii Krakowskiej u schyłku XV wieku.
Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności również wzięli czynny udział w tej konferencji.

Swoje wyniki badań podczas wystąpień zaprezentowali studenci zrzeszeni w SKN Produkcji i Bezpieczeństwa żywności i SKN Ekonomistów.
- Właściwości antyoksydacyjne naparów z kwiatostanów wybranych odmian konopi siewnych, zależnie od temperatury i czasu parzenia – Magdalena Bochenek, Katarzyna Piróg, Mateusz Bajda – SKN Produkcji i Bezpieczeństwa żywności.
- Technologia produkcji i ocena jakościowa chipsów jabłkowych – Katarzyna Piróg, Magdalena Bochenek, Mateusz Bajda – SKN Produkcji i Bezpieczeństwa żywności.
- Innowacyjne rozwiązania sprzedażowe stosowane w punktach gastronomicznych – Magdalena Socha, Angelika Kubit, – SKN Ekonomistów.
- Innowacje produktowe w branży kosmetycznej – Angelika Kubit, Magdalena Socha – SKN Ekonomistów.




Wysoki poziom i różnorodna tematyka konferencji stworzy znakomitą płaszczyznę do przedstawienia naukowych pasji studentów, jak również były okazją do wymiany doświadczeń oraz zaprezentowania umiejętności relacjonowania wyników prowadzonych przez studentów badań.
Wszystkim bardzo gratulujemy.