Szkolenie z monoporcji dla studentów Produkcji i bezpieczeństwa żywności

W dniu 15 kwietnia 2025r. odbyło się wyjątkowe, profesjonalne i praktyczne szkolenie z zakresu monoporcji dla studentów SKN Produkcja i bezpieczeństwo żywności w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. 

Szkolenie poprowadziła Pani Patrycja Janusz, Mistrz cukiernictwa, laureatka konkursów i nauczyciel praktyczny zawodu, nasza absolwentka.

A jak relacjonują to szkolenie studenci?

Monoporcje – mini deserki z wielkim potencjałem!

Na szkoleniu prowadzonym przez mistrzynię cukiernictwa Patrycję Janusz najpierw poznaliśmy teorię monoporcji: dowiedzieliśmy się, czym wyróżniają się deserki jedno­por­cyjne oraz jak dobierać proporcje składników dla uzyskania idealnej konsystencji. Dopiero potem przeszliśmy do kuchennej praktyki.

Pod czujnym okiem Pani Patrycji przygotowaliśmy jogurtową bazę, do której wsunęliśmy soczyste, owocowe żelki. Porcje trafiły do zamrażarki, by deser uzyskał odpowiednią strukturę. Na koniec każdą monoporcję polewaliśmy specjalną glazurą, lub jadalnym zamszem, a następnie dekorowaliśmy płatkami jadalnych kwiatów i różnymi dekoracjami.

Warsztaty okazały się wyjątkowo inspirujące i pełne praktycznych trików – od technik dekoracji po pomysły na niebanalne dodatki. Zdobyte umiejętności pozwolą nam rozwijać własne kreatywne projekty deserowe i wprowadzać mini-desery na nowe kulinarne szlaki.

tekst: Daniel Wojeński, Patryk Noga