Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zorganizowało 1 kwietnia 2022 r. warsztaty kreatywnego zastosowania masy cukrowej. Zajęcia poprowadziła Elżbieta Jarecka, właścicielka firmy Torcikowo z Jasła, a jednocześnie studentka III roku kierunku PiBŻ.
W warsztatach wzięli udział studenci kierunków: produkcja i bezpieczeństwo żywności, budownictwo, pedagogika, towaroznawstwo, turystyka, zielarstwo, zarządzanie. Zanim przystąpiliśmy do modelowania Elżbieta przedstawiła właściwości masy cukrowej, szczególnie jej plastyczność w zależności od ciepłoty ciała osoby wykonującej figurkę. Następnie podała etapy formowania figurki i krótki instruktaż montażu poszczególnych elementów. Szybko okazało się, że to co podczas pokazu wygląda na proste i oczywiste, podczas samodzielnego wykonywania wymyka się z pod kontroli. Ale po pięciu godzinach wytężonej pracy wszyscy wyszli zadowoleni, z poczuciem dobrze spędzonego czasu.