Zakończone szkolenia dla pracowników i studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości

W ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz studenci studiujący na ww. kierunku otrzymali sfinansowanie uczestnictwa w konferencji naukowo-szkoleniowej oraz w dwóch szkoleniach.

  • Pierwszą inicjatywą, która została sfinansowana to Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Żywienie dla zdrowia”, która odbyła się w dniu 25-26 października 2024r w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.

Część naukowa konferencji obejmowała sesję plenarną, podczas której zostały zaprezentowane 24 wykłady, poruszające w szczególności tematykę dietoprofilaktyki, chorób cywilizacyjnych oraz sesję posterową. Wśród autorów posterów byli także nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz studenci studiujący na tym kierunku. Kolejną częścią konferencji był dzień szkoleniowy, który składał się z 4 warsztatów:

  • Dietoprofilaktyka chorób układu krążenia – czym skorupka za młodu nasiąknie…;
  • Dietoterapia w pediatrii – trudny pacjent w poradni dietetycznej;
  • Stan odżywienia jako czynnik profilaktyczny chorób cywilizacyjnych;
  • Dieta o niskim indeksie glikemicznym w praktyce – co dietetyk powinien wiedzieć.

Po zakończeniu panelu szkoleniowego i pozytywnym zdaniu testu uczestnicy otrzymali certyfikaty uczestnictwa w warsztatach.

  • Kolejnym szkoleniem sfinansowanym w ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości było szkolenie z obsługi chromatografu gazowego, które odbyło się w dniach 28-30 października 2024r. Szkolenie przeprowadził pracownik z Laboratorium Badawczo-Rozwojowego EkotechLAB z Gdańska.
  • W dniach 26 i 27 listopada br. pracownicy z Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności  oraz studenci brali udział w certyfikowanym szkoleniu pt. ,,Znakowanie i certyfikacja żywności’’.

Podczas szkolenia poruszano ważne zagadnienia dotyczące wymagań prawnych, znakowania produktów żywnościowych, nadawania znaków jakości na opakowaniach produktów żywnościowych, nowoczesnych rozwiązań w opakowalnictwie w celu lepszej ochrony i bezpieczeństwa produktów spożywczych. Ponadto przeprowadzono ćwiczenia dotyczące analizy oznaczeń i informacji zawartych na przykładowych pakowanych produktach żywnościowych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na oznaczenia obligatoryjne i dodatkowe.

Udział w konferencji naukowo-szkoleniowej i szkoleniach był doskonałą okazją do zdobycia i podniesienia kwalifikacji zawodowych i umiejętności praktycznych dla pracowników i studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, które mogą przyczynić się do rozwoju kompetencji kluczowych, odpowiadających potrzebom rynku pracy, gospodarki i społeczeństwa.

Jesteśmy wdzięczni władzom Uczelni za sfinansowanie tych przedsięwzięć i dbałość o pracowników oraz studentów w zakresie podnoszenia wiedzy i umiejętności. Dziękujemy.

Szczegółowe informacje o poszczególnych wydarzeniach na stronie zakładu i pod poniższymi linkami

https://pans.krosno.pl/pibz/szkolenie-pt-znakowanie-i-certyfikacja-zywnosci/

https://pans.krosno.pl/pibz/pracownicy-kierunku-produkcja-i-bezpieczenstwo-zywnosci-na-szkoleniu-z-obslugi-chromatografu-gazowego/

https://pans.krosno.pl/pibz/i-ogolnopolska-konferencja-naukowo-szkoleniowa-zywienie-dla-zdrowia/