W ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz studenci studiujący na ww. kierunku otrzymali sfinansowanie uczestnictwa w konferencji naukowo-szkoleniowej oraz w dwóch szkoleniach.
- Pierwszą inicjatywą, która została sfinansowana to Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Żywienie dla zdrowia”, która odbyła się w dniu 25-26 października 2024r w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.
Część naukowa konferencji obejmowała sesję plenarną, podczas której zostały zaprezentowane 24 wykłady, poruszające w szczególności tematykę dietoprofilaktyki, chorób cywilizacyjnych oraz sesję posterową. Wśród autorów posterów byli także nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz studenci studiujący na tym kierunku. Kolejną częścią konferencji był dzień szkoleniowy, który składał się z 4 warsztatów:
- Dietoprofilaktyka chorób układu krążenia – czym skorupka za młodu nasiąknie…;
- Dietoterapia w pediatrii – trudny pacjent w poradni dietetycznej;
- Stan odżywienia jako czynnik profilaktyczny chorób cywilizacyjnych;
- Dieta o niskim indeksie glikemicznym w praktyce – co dietetyk powinien wiedzieć.
Po zakończeniu panelu szkoleniowego i pozytywnym zdaniu testu uczestnicy otrzymali certyfikaty uczestnictwa w warsztatach.
- Kolejnym szkoleniem sfinansowanym w ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości było szkolenie z obsługi chromatografu gazowego, które odbyło się w dniach 28-30 października 2024r. Szkolenie przeprowadził pracownik z Laboratorium Badawczo-Rozwojowego EkotechLAB z Gdańska.
- W dniach 26 i 27 listopada br. pracownicy z Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz studenci brali udział w certyfikowanym szkoleniu pt. ,,Znakowanie i certyfikacja żywności’’.
Podczas szkolenia poruszano ważne zagadnienia dotyczące wymagań prawnych, znakowania produktów żywnościowych, nadawania znaków jakości na opakowaniach produktów żywnościowych, nowoczesnych rozwiązań w opakowalnictwie w celu lepszej ochrony i bezpieczeństwa produktów spożywczych. Ponadto przeprowadzono ćwiczenia dotyczące analizy oznaczeń i informacji zawartych na przykładowych pakowanych produktach żywnościowych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na oznaczenia obligatoryjne i dodatkowe.
Udział w konferencji naukowo-szkoleniowej i szkoleniach był doskonałą okazją do zdobycia i podniesienia kwalifikacji zawodowych i umiejętności praktycznych dla pracowników i studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, które mogą przyczynić się do rozwoju kompetencji kluczowych, odpowiadających potrzebom rynku pracy, gospodarki i społeczeństwa.
Jesteśmy wdzięczni władzom Uczelni za sfinansowanie tych przedsięwzięć i dbałość o pracowników oraz studentów w zakresie podnoszenia wiedzy i umiejętności. Dziękujemy.
Szczegółowe informacje o poszczególnych wydarzeniach na stronie zakładu i pod poniższymi linkami
https://pans.krosno.pl/pibz/szkolenie-pt-znakowanie-i-certyfikacja-zywnosci/
https://pans.krosno.pl/pibz/i-ogolnopolska-konferencja-naukowo-szkoleniowa-zywienie-dla-zdrowia/