Noc Biologów z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywności

W dniu 10 stycznia br. w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbywa się Noc Biologów – wyjątkowe wydarzenie odbywające się w różnych ośrodkach naukowych w całej Polsce. Kampus Politechniczny przy ul. Dmochowskiego 12, zapełnił się licznie przybyłymi uczniami, a podczas warsztatów i wykładów „czuć” było naukową atmosferę. Uczestnicy Nocy biologów mogli wziąć udział w inspirujących wykładach, warsztatach i doświadczeniach laboratoryjnych. Pracownicy zakładu Produkcja i bezpieczeństwo żywności przygotowali ciekawe, inspirujące warsztaty.
W programie dla uczniów znalazły się.:
  1. Oznaczanie cukrów i cukrowych dodatków do żywności. Prowadziła: mgr Joanna Półchłopek

  2. Antyoksydanty-drzemiąca siła warzyw i owoców. Prowadziły: dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak prof. PANS, mgr Paulina Jędrzejewska

  3. Chłodna logistyka: Efektywne przechowywanie żywności w lodówce. Prowadziła: dr inż. Magdalena Dykiel

  4. Bioróżnorodność – ogród w słoiku. Prowadzili: mgr inż. Elżbieta Brągiel, studenci ze Studenckiego Koła Naukowego Ekonomistów

Dziękujemy wszystkim za udział i zaangażowanie podczas warsztatów.