W dniu 15 marca 2023r. studenci i pracownicy kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności mieli możliwość uczestniczenia w branżowym seminarium szkoleniowym „Bezpieczne i odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin” zorganizowanym przez Akademię Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin z Warszawy. Wykładowcami tego szkolenia byli:
– dr Joanna Gałązka – Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin,
– dr hab. Grzegorz Doruchowski – Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach,
– dr inż. Marta Pisarek – Państwowa Akademia Nauk Stosowanych.
Studenci wysłuchali 10 prelekcji podzielonych na trzy główne bloki tematyczne:
– znaczenie integrowanej ochrony roślin dla ochrony środowiska przyrodniczego,
– produkcja, rejestracja oraz obrót chemicznych środków ochrony roślin, fałszowanie pestycydów i ich nielegalny obrót,
– bezpieczne stosowanie chemicznych środków ochrony roślin dla operatora, konsumenta oraz środowiska przyrodniczego.
Uczestnictwo w szkoleniu pozwoliło nam poszerzyć wiedzę w zakresie odpowiedzialnego stosowania pestycydów w kontekście zmian w produkcji roślinnej wprowadzonych przez Europejski Zielony Ład
Studenci z prowadzącymi podczas szkolenia