Pracownicy z zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na VII Konferencji Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”

W sobotę 17 lutego 2024 roku w auli Kampusu Politechnicznego Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyła się VII Konferencja Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”. Organizatorem konferencji było Stowarzyszenie „Polska Ekologia” Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, a także Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krośnie, a sam pomysł konferencji zrodził się wśród pszczelarzy z Koła Pszczelarskiego w Krośnie. Wydarzenie zostało sfinansowane przez Fundusz Promocji Roślin Oleistych.

Uczestnikami konferencji było wielu znamienitych gości i praktyków pszczelarzy w tym także pracownicy zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności: dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS oraz mgr inż. Elżbieta Brągiel.
Konferencję otworzył Pan Jan Barzyk, członek Koła Pszczelarzy w Krośnie, zaś w imieniu władz uczelni przybyłych gości powitała dr hab. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS, kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności.

W tym roku organizatorzy konferencji zaprosili sześciu prelegentów, w tym dwoje z nich to profesorowie naszej Uczelni: prof. dr hab. Iwona Wawer, która wygłosiła referat nt: „Składu chemicznego miodu i zioło miodu – zastosowanie w medycynie” oraz prof. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska, której wystąpienie  było na temat ,,Zioła miododajne w planie strategicznym Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027”.
Kolejnym prelegentem była prof. dr hab. Małgorzata Dżugan, pracownik naukowy z Uniwersytetu Rzeszowskiego. Pani Profesor wygłosiła wykład pt. ,,Polifenole roślinne w kształtowaniu bioaktywności miodu”. Następny wykład ,,Co różne ekosystemy proponują pszczołom’’ został wygłoszony przez  dr hab. Zbigniewa Kotłowskiego pracownika naukowego Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Kierownika Zakładu Pszczelnictwa w Puławach. Kolejny wykład nt: ,,Nutrikosmetyczne wykorzystanie produktów pszczelich” został wygłoszony przez prof. dr hab. Annę Winiarską. Konferencję zakończył wykład dr Magdaleny Misiorowskiej pt. Lasy Państwowe – Nowe otwarcie”.
Po konferencji jako niespodzianka odbyła się degustacja miodów i produktów pszczelich w ramach projektu „Miody na szlakach kulinarnych”.

Konferencję można obejrzeć po linkiem https://www.youtube.com/live/fdg6im-Uok0?feature=shared