W dniu 10 stycznia br. w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbywa się Noc Biologów – wyjątkowe wydarzenie odbywające się w różnych ośrodkach naukowych w całej Polsce. Kampus Politechniczny przy ul. Dmochowskiego 12, zapełnił się licznie przybyłymi uczniami, a podczas warsztatów i wykładów „czuć” było naukową atmosferę. Uczestnicy Nocy biologów mogli wziąć udział w inspirujących wykładach, warsztatach i doświadczeniach laboratoryjnych. Pracownicy zakładu Produkcja i bezpieczeństwo żywności przygotowali ciekawe, inspirujące warsztaty.
W programie dla uczniów znalazły się.:
-
Oznaczanie cukrów i cukrowych dodatków do żywności. Prowadziła: mgr Joanna Półchłopek
-
Antyoksydanty-drzemiąca siła warzyw i owoców. Prowadziły: dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak prof. PANS, mgr Paulina Jędrzejewska
-
Chłodna logistyka: Efektywne przechowywanie żywności w lodówce. Prowadziła: dr inż. Magdalena Dykiel
-
Bioróżnorodność – ogród w słoiku. Prowadzili: mgr inż. Elżbieta Brągiel, studenci ze Studenckiego Koła Naukowego Ekonomistów
Dziękujemy wszystkim za udział i zaangażowanie podczas warsztatów.