W dniu 25-26 października 2024r. w ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości, nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz studenci kierunku PIBŻ wzięli czynny udział I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Żywienie dla zdrowia”, która odbyła się w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. W pierwszym dniu konferencji odbyły się wykłady plenarne dotyczące tematów związanych z: dietoprofilaktyką chorób cywilizacyjnych w grupie osób dorosłych, dietoprofilaktyką chorób cywilizacyjnych wśród dzieci oraz z edukacją żywieniową w profilaktyce zdrowia. W drugim dniu Konferencji Naukowo-Szkoleniowej odbyły się warsztaty praktyczne pt. ,,Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób cywilizacyjnych. Po zakończeniu panelu szkoleniowego i pozytywnym zdaniu testu uczestnicy otrzymali certyfikaty uczestnictwa w warsztatach.