Aktualności


Harmonogram letniej poprawkowej sesji egzaminacyjnej 2022/2023

  • Uroczystość wręczenia dyplomów absolwentom kierunku Zielarstwo
    W dniu 21.06.2024r. odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunków: Produkcja i bezpieczeństwo żywności, Towaroznawstwo oraz  Zielarstwo. W uroczystości uczestniczył Rektor PANS w Krośnie – dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, Prorektor ds. rozwoju – dr Agnieszka Woźniak, Prorektor ds. studiów –  dr Krzysztof Frączek, dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki, […]
    Read More
  • Studenci Zielarstwa otrzymali certyfikaty w ramach projektu Global Partners in Education
    Studenci kierunku Zielarstwo otrzymali certyfikaty poświadczające udział w międzynarodowym projekcie Global Partners in Education. Projekt realizowany był we współpracy z East Carolina University w USA.
  • Wizyta w Ogrodzie sensorycznym i Ogrodzie biblijnym w Muszynie
    Studenci I i II roku Zielarstwa w ramach praktyki botanicznej odwiedzili Ogród sensoryczny i Ogród biblijny w Muszynie. Opiekunami studentów były: dr inż. Marta Pisarek i dr inż. Bernadetta Bienia Z ogrodów sensorycznych może korzystać każdy, niezależnie od stanu zdrowia i wieku. To sprzyjające relaksowi, pełne ciszy i spokoju miejsce. Muszyńskie ogrody sensoryczne zaprojektowane są […]
    Read More
  • Wizyta studentów Zielarstwa na polu doświadczalnym Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
    Studenci zielarstwa wraz z Panią dr inż. Bernadettą Bienią w dniu 19.06.2024 roku odbyli wyjazd studyjny na pole doświadczalne Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Głównymi celami działalności Ośrodka jest prowadzenie doradztwa rolniczego obejmującego działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mające na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie […]
    Read More
  • Zakończenie roku szkolnego w językowej Academii
    W piątkowe popołudnie 14 czerwca 2024r. włączyliśmy się wspólnie z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywności w uroczyste zakończenie roku szkolnego w Językowej Academii. Z tej okazji przygotowaliśmy pyszne i orzeźwiające napoje na bazie lub z dodatkiem ziół.
  • Studenci I roku w Instytucie Botaniki i Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
    Studenci I roku Zielarstwa 14.06.2024r. odwiedzili Instytut Botaniki PAN oraz Ogród Botaniczny UJ w Krakowie. Podczas wyjazdu odwiedzili Wielki Zielnik, gdzie mogli podziwiać bogactwo roślin leczniczych i kulinarnych. Następnie udali się do Ogrodu Botanicznego, który zachwycił ich różnorodnością roślin i spokojną atmosferą. Opiekunem grupy w trakcie wyjazdu był dr Dominik Wróbel, który przekazał studentom ogrom […]
    Read More
  • Studenci I roku w gospodarstwie rolnym w Korczynie
    W ramach zajęć z przedmiotu Uprawa roli z elementami agroekologii studenci I roku kierunku Zielarstwo wraz z dr inż. Bernadetta Bienią odwiedzili rodzinne Gospodarstwo rolne Grzegorza Urbanka w Korczynie. Wizyta odbyła się 13 czerwca 2024r. Przewodnikiem po parku maszynowym gospodarstwa był pan Grzegorz Urbanek, który pokazał i omówił zasadę działania narzędzi i maszyn wykorzystywanych w […]
    Read More
  • Wyjazd studyjny na Żywiecczyznę i Śląsk
    W dniach 4-5 czerwca 2024r. studenci kierunków: Zielarstwo, Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz Towaroznawstwo uczestniczyli w wyjeździe studyjnym. Pierwszy dzień wizyty studenci Zielarstwa rozpoczęli od zwiedzania i zapoznania się z funkcjonowania Laboratorium Medycyny Naturalnej „Bonimed” w Żywcu. Zaopatrzeni w odzież i obuwie ochronne przemierzaliśmy przez poszczególne działy produkcyjne  i związane z nimi pomieszczenia – komorę […]
    Read More
  • VII Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych
    Studenci kierunku Zielarstwo, członkowie SKN Planta Medica uczestniczyli w VII Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca. Konferencja odbyła się 28 maja 2024 w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Uczestnicy konferencji przedstawili w ciekawy i interesujący sposób wyniki swoich badań. Kierunek Zielarstwo reprezentowali: Sebastian Such – Właściwości antybakteryjne […]
    Read More
  • X konferencja naukowa z cyklu Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Zioła w profilaktyce i terapii chorób.  Od juniora do seniora
    Konferencja odbyła się w dniach 16-17 maja 2024 roku w Kampusie Politechnicznym Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Obrady otworzył Franciszek Tereszkiewicz, Kanclerz PANS, podkreślając rolę zielarstwa, jako dyscypliny z tradycjami, o rosnącym znaczeniu we współczesnym świecie. Jubileuszowa X konferencja zbiega się z obchodami 25-lecia uczelni w Krośnie, wspomnieli o tym zarówno Rektor PANS dr […]
    Read More
  • Projekt pn. „Rola roślin zielarskich i barwierskich w ekologicznym systemie gospodarowania” dofinansowany ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”
    20 kwietnia br. rozpoczął się cykl wykładów i warsztatów w ramach projektu pn. „Rola roślin zielarskich i barwierskich w ekologicznym systemie gospodarowania” dofinansowany ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”. Kierownikiem projektu jest prof. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracownik Zakładu Zielarstwa. Pierwsze szkolenie pt. „Ochrona […]
    Read More
  • Kierunek Zielarstwo podczas Światowego Dnia Zdrowia
    Kierunek Zielarstwo włączył się w coroczne obchody Światowego Dnia Zdrowia. Tematem przewodnim było hasło „Moje zdrowie, moje prawo”. W ramach akcji mgr inż. Angelika Uram-Dudek przygotowała warsztaty pod tytułem „Zdrowie tkwi w kolorach. Naturalne barwniki występujące w roślinach. ” Uczestnicy warsztatów mieli możliwość zapoznania się z gatunkami roślin, z których można uzyskać barwniki o właściwościach […]
    Read More
  • Wesołych Świąt !
    Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz wesołego Alleluja wszystkim studentom, pracownikom, przyjaciołom i sympatykom życzy kierownik Zakładu Zielarstwa prof. dr hab. Iwona Wawer
  • Spacer edukacyjny z dr Edwardem Marszałkiem z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie
    Pierwszy Dzień wiosny studenci kierunku Zielarstwo – członkowie SKN Planta Medica spędzili na edukacyjnym spacerze z dr Edwardem Marszałkiem z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie. Trasa spaceru wiodła po rezerwacie przyrody „Prządki im. prof. Henryka Świdzińskiego” znajdującego się na terenie gminy Korczyna. Początek trasy rozpoczął się od strony kościoła i narciarskich tras biegowych w […]
    Read More
  • Wydarzenie „Lecznicza moc natury” w Dębicy
    Studenci kierunku Zielarstwo wraz z dr inż. Bernadettą Bienią uczestniczyli w wydarzeniu „Lecznicza moc natury”. Gospodynią wydarzenia była dr n. farm. Lucyna Samborska, członkini Naczelnej Rady Aptekarskiej, farmaceutka, która regularnie organizuje spotkania o tematyce profilaktyki zdrowotnej, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Sala hotelu Lord w Dębicy była pełna osób, które przyszły by wysłuchać wykładów o […]
    Read More
  • Spotkanie studentów Zielarstwa z seniorami
    12 marca członkowie koła naukowego SKN Planta Medica gościli w Bibliotece w Głowience, gdzie spotkali się z seniorami. W trakcie spotkania przyszli zielarze podzielili się swoją wiedzą o ziołach zachęcając licznie zgromadzonych uczestników do ich poznawania i korzystania z dobrodziejstw natury.
  • XI Targi Pracy i Akademicki Dzień Nauki ze studentami Zielarstwa
    Jak co roku studenci Zielarstwa podczas Targów Pracy i Akademickiego Dnia Nauki zaprezentowali zielarskie stoisko, pełne ziół i zielarskich przekąsek. Dużym powodzeniem cieszyło się pesto z 9 wiosennych ziół mocy oraz herbatki zielarskie, a także ciasto z pokrzywą. Stanowisko obsługiwali i dzielnie odpowiadali na wszystkie pytania związane z tajnikami zielarstwa, studenci wszystkich roczników, którzy wspaniale […]
    Read More
  • II Akademickie Forum Biznesu
    Studenci i pracownicy Zakładu Zielarstwa uczestniczyli w II Akademickim Forum Biznesu. Mieli możliwość wysłuchania wykładu pana Krzysztofa Janowskiego „Tajemnice mistrzów biznesu: 5 sekretów trzymających najlepszych przedsiębiorców na szczycie”. Ponadto w programie Forum był panel Pracodawców, podczas którego przyszli pracownicy mogli dowiedzieć się o oczekiwaniach wobec nich jako przyszłych pracowników. Z kolei Absolwenci Uczelni mówili o […]
    Read More
  • VI Konferencja Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”
    W sobotę 17 lutego w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyła się VI Konferencja Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”, w której uczestniczyli studenci i pracownicy Zakładu Zielarstwa. Uczestnicy konferencji mieli możliwość wysłuchania bardzo ciekawych i interesujących wykładów: prof. dr hab. Małgorzata Dżugan (Uniwersytet Rzeszowski) „Apiterapia z perspektywy pszczelarza”. dr Edward Marszałek (RDLP w […]
    Read More
  • Życzenia świąteczne
    Studentom, pracownikom, przyjaciołom i sympatykom kierunku Zielarstwo życzę, by Święta Bożego Narodzenia były czasem pełnym radości, nadziei i miłości, wypełnione szczęściem, spokojem i rodzinnym ciepłem. Niech nadchodzący Nowy Rok przyniesie dobre dni, realizację zamierzonych celów i spełnienie marzeń. prof. dr hab. Iwona Wawer – kierownik Zakładu Zielarstwa
  • Wizyta młodzieży z Polski i Ukrainy
    19 grudnia br. mury Kampusu Politechnicznego naszej Uczelni odwiedziła młodzież z Polski i Ukrainy, biorąca udział w „Ekologicznych warsztatach sadowniczo-zielarskich” realizowanych w ramach programu Erasmus+ w Ośrodku Szkoleniowo-Edukacyjnym w Przysietnicy k. Brzozowa. Podczas krótkiej wizyty dr inż. Bernadetta Bienia oraz mgr inż. Angelika Uram-Dudek oprowadziły uczestników po laboratoriach, przedstawiły ofertę kształcenia krośnieńskiej Uczelni. Odpowiadały na […]
    Read More
  • Przyznano stypendia z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia
    18 grudnia br. Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, wręczył dyplomy studentom i pracownikom Uczelni, którym w roku akademickim 2023/2024 zostało przyznane stypendium z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia. Na wniosek Komisji ds. przyznawania stypendium z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia, Jego Magnificencja Rektor przyznał jednorazowe stypendium 10 […]
    Read More
  • Wizyta studyjna w Zagrodzie edukacyjnej w Bukowcu oraz Bieszczadzkich ogrodach w Moczarach
    W pięknej zimowej scenerii Bieszczadów, studenci III roku Zielarstwa oraz II roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności uczestniczyli w wizycie studyjnej. Pierwszym punktem programu była Zagroda edukacyjna pani Bożeny Wisły w Bukowcu. Studenci zapoznali się tam z tajnikami produkcji serów podpuszczkowych z dodatkiem ziół, a następnie pod okiem pani Bożeny sami przygotowywali pyszne sery. Nie zabrakło […]
    Read More
  • „Wyzwania diety bezglutenowej”- spotkanie z panem Andrzejem Siwym
    Chętni studenci kierunku Zielarstwo mieli przyjemność wysłuchać wykładu Pana Andrzeja Siwego na temat celiakii i diety bezglutenowej. Prowadzący podzielił się informacjami dotyczącymi działalności Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz funkcjonowaniem programu Menu bez glutenu. Po wykładzie, uczestnicy mieli możliwość spróbowania bezglutenowego chleba, pasztetu i sera z przyprawami.
  • Spotkanie studentów I roku z dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna
    Studenci I roku uczestniczyli w spotkaniu z dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna, który przedstawił wykład pt. „Uwarunkowania i perspektywy rozwoju społeczno-gospodarczego Krosna”. Podczas ciekawej prezentacji, studenci mieli okazję zapoznać się z najnowszą strategią rozwoju miasta Krosna i planami inwestycyjnymi na najbliższe lata. Ponadto, Pan Prezydent przedstawił inwestycje zrealizowane z myślą o młodych […]
    Read More
  • Szkolenie Auditor wewnętrzny systemu zarządzania wg normy PN-EN ISO/IEC 17025 w laboratorium badawczym
    Rola audytora wewnętrznego systemu zarządzania w laboratorium badawczym  jest kluczowa w zapewnieniu zgodności z normami, standardami i przepisami oraz w doskonaleniu jakości pracy każdego  laboratorium, a w konsekwencji uzyskaniu akredytacji, by móc działać  zgodnie z normami międzynarodowymi. PANS w Krośnie  w dniach 6 i 8 listopada,  umożliwiła swoim  studentom odbycie takiego szkolenia, uzyskanie certyfikatu oraz […]
    Read More
  • Warsztaty dotyczące praktycznych aspektów zakładania ogrodów zielarskich metodą permakultury w warunkach zmieniającego się klimatu
    W dniu 20 października 2023 roku studenci IV roku kierunku Zielarstwo uczestniczyli w ramach wizyty studyjnej z przedmiotów ,,Seminarium i praca dyplomowa‘‘ oraz ,,Zajęcia praktyczne” w warsztatach dotyczących praktycznych aspektów zakładania ogrodów zielarskich metodą permakultury w warunkach zmieniającego się klimatu. Zajęcia te odbyły się w Ośrodku Praktyk Bioregionalnych BIOTOP Lechnica na słowackim Zamagurzu. W programie […]
    Read More
  • Rajd Integracyjny studentów I roku
    18 października 2023 roku odbył się XI Rajd Integracyjny studentów I roku Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. I rok Zielarstwa pod opieką dr Henryka Różańskiego i dr Dominika Wróbla miał okazję w trakcie wędrówki wysłuchać prelekcji na temat roślin spotkanych na trasie a wykorzystywanych jako surowiec zielarski – winobluszcz, sumak, brzoza, rdest, trzmielina, niecierpek, […]
    Read More
  • Herbapol Esencja Natury 2023
    Gala wręczenia nagród odbyła się 12 października, w Łazienkach Królewskich w Warszawie. Nagrody przyznawane są osobom ze świata nauki, kultury, edukacji i mediów, które czerpią inspirację z przyrody. W Gali brała udział prof. dr hab. Iwona Wawer. W tym roku kapituła wybrała laureatów w siedmiu kategoriach. W kategorii NATURA I NAUKA: prof. dr hab. Ewa […]
    Read More
  • Konferencja „Ekologia-czy to się opłaca?”
    Studenci oraz pracownicy Zakładu Zielarstwa wzięli udział w konferencji pt. „Ekologia – czy to się opłaca?”, organizowanej na naszej Uczelni przez Lokalną Grupę Działania „Zielone Bieszczady”. Uczestnicy konferencji mogli wysłuchać referatów dotyczących m.in.: funkcjonowania zielonej infrastruktury, gospodarki o obiegu zamkniętym czy zadań zrównoważonego rolnictwa dla ochrony środowiska naturalnego.
  • V Konferencja Zielarskie Trendy, Targi Zielarskie i Fitoterapeutyczne w Wiśle
    V Konferencja Zielarskie Trendy, Targi Zielarskie i Fitoterapeutyczne odbyła się w dniach 23-24 września w Wiśle. W tym roku tematyką przewodnią było „Fitoterapeutyczne wsparcie leczenia chorób serca i układu naczyniowego”. Organizatorem konferencji i targów była Polska Grupa Zielarska, a patronem naukowym PANS w Krośnie. W części naukowej wykłady wygłosili m.in. prof. Iwona Wawer, prof. Ilona […]
    Read More
  • Szkolenie pn.”Przydomowe ogrody ziołowe w warunkach klimatu podgórskiego w systemie ekologicznym” w PODR w Boguchwale
    W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbyło się szkolenie pn.”Przydomowe ogrody ziołowe w warunkach klimatu podgórskiego w systemie ekologicznym”. Wśród uczestników szkolenia byli studenci kierunku Zielarstwo. Spotkanie zostało przeprowadzone przez pracowników Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Omówiono popularne rośliny zielarskie obecne w uprawie, a także poruszono aspekt wprowadzenia do uprawy gatunków rzadkich o […]
    Read More
  • Kolejna edycja warsztatów z zastosowania ziół i roślin dziko rosnących w kuchni za nami
    2 września 2023r. odbyła się kolejna edycja warsztatów z zastosowania ziół i roślin dziko rosnących w kuchni, podczas których uczestniczki przygotowywały niecodzienne dania z dzikich roślin jadalnych. Było na wytrawnie i na słodko Humory jak widać dopisywały , ale czemu się dziwić? Jeśli łączy ludzi ta sama pasja, to dodaje ona energii do działania. Jak […]
    Read More
  • Akademickie Klimaty w PANS z kierunkiem Zielarstwo
    Jak co roku, studenci i pracownicy kierunku Zielarstwo włączyli się w uświetnienie Karpackich Klimatów – cyklicznej imprezy odbywającej się co roku w Krośnie. Chętni mogli wziąć udział w wędrówce zielarskiej „Zioła terenów podmokłych Tabor-Morwawa”. Wędrówkę poprowadzili dr Dominik Wróbel i dr Henryk Różański, którzy także zaprezentowali wykład pt. „Rośliny lecznicze torfowisk. Torf w medycynie”. Na […]
    Read More
  • Świet(l)ne Miasto Krosno z Zielarstwem
    W ostatnią niedzielę lipca na krośnieńskim rynku w ramach Świet(l)nego Miasta odbyły się warsztaty naukowe i artystyczne, spektakle, wystawy, pokazy, prezentacje i zabawy. Swoje miejsce podczas wydarzenia miała także nasza Uczelnia oraz studentki kierunku Zielarstwo, które przygotowały wystawę oraz konkurs dotyczących przypraw.
  • Już po raz ósmy odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, któremu patronuje nasza Uczelnia
    Zachęcamy do zapoznania się z relacją Ogrodów Hortulus w Dobrzycy. Już po raz ósmy,  15 – 16 lipca 2023 roku tysiące kwiatożerców i amatorów eksperymentalnej kuchni zagościło w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Miało tam miejsce wyjątkowe wydarzenie zrzeszające nie tylko fanów zdrowego odżywiania, ale także miłośników ogrodów i ogrodnictwa. Tematem tegorocznego festiwalu były: „Kwiaty jadalne […]
    Read More
  • Studentki I roku na praktyce w Arboretum w Bolestraszycach
    Studentki I roku Zielarstwa część praktyki zawodowej realizowały w Arboretum w Bolestraszycach. Pracowały przy szczepieniu drzewek, porządkowaniu ”Labiryntu” z wikliny, pieliły i przycinały kwiaty – róże i kosaćce. Jak powiedziały: „Praktyki były super. Bardzo nam się podobało. Szkoda, że tak krótko. Nasza opiekunka Pani Ela i Pan Dyrektor oraz pracownicy Arboretum byli bardzo mili i […]
    Read More
  • Academia Kursy Języków Obcych kończy rok szkolny wraz z Zakładem Zielarstwa
    20 czerwca 2023r. w Kampusie w Suchodole odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego w Academii połączone z okolicznościowym piknikiem na świeżym powietrzu. Z tej okazji pracownicy oraz studenci kierunku Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwa żywności przygotowali pyszne i orzeźwiające napoje, które cieszyły się ogromną popularnością wśród zgromadzonych gości.
  • Wizyta studyjna studentów III roku Zielarstwa w Firmie Jago-Pro Sp. z o.o. w Jaworznie
    19 czerwca 2023r. studenci III roku Zielarstwa w ramach zajęć z Chemii i technologii kosmetyków odbyli wizytę studyjną w Firmie Jago-Pro Sp. z o.o. w Jaworznie.  Firma posiada ponad 30-letnie doświadczenie i zajmuje się kontraktową produkcją wysokiej jakości, bezpiecznych i innowacyjnych produktów w aerozolu oraz w innych formach aplikacji.  Firma oferuje produkty w aerozolu z […]
    Read More
  • Wizyta studentów Zielarstwa na polu doświadczalnym Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
    Studenci zielarstwa wraz z Panią dr inż. Bernadettą Bienią w dniu 15.06.2023 roku odbyli wyjazd studyjny na pole doświadczalne Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Głównymi celami działalności Ośrodka jest prowadzenie doradztwa rolniczego obejmującego działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mające na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie […]
    Read More
  • Uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunku Zielarstwo
    W dniu 16.06.2023r. odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunków: Produkcja i bezpieczeństwo żywności, Towaroznawstwo oraz  Zielarstwo. W uroczystości uczestniczył Prorektor PANS w Krośnie –  dr Krzysztof Frączek, dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki, prof. dr hab. Iwona Wawer – kierownik Zakładu Zielarstwa, dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS – […]
    Read More
  • Wyjazd do Ogrodu botanicznego oraz Muzeum Farmacji w Krakowie
    Studenci kierunku Zielarstwo, w dniu 13.06.2023 r. odwiedzili Kraków, a w nim dwa miejsca należące do Uniwersytetu Jagiellońskiego – Ogród Botaniczny UJ, gdzie przewodnikiem był Pan dr Dominik Wróbel (PANS Krosno) oraz Muzeum Farmacji Collegium Medicum UJ, gdzie wiedzę przekazywała nam Pani dr Monika Urbanik. Ogród Botaniczny Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie to najstarszy ogród botaniczny […]
    Read More
  • Warsztaty kulinarne w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej
    W dniu 14.06.2023r. studenci III roku kierunku Zielarstwo wraz z dr inż. Bernadettą Bienią uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej.  Warsztaty przeprowadziła pani Ewa Szymko, która zapoznała studentów z tajnikami robienia pierogów. Studenci samodzielnie zagnietli i wyrobili ciasto,  a następnie zrobili pierogi staropolską metodą „z wałka”. Po ich ugotowaniu, wszyscy ze smakiem delektowali się […]
    Read More
  • Studenci Zielarstwa w „LawendOgród’’ w Czudcu
    W ramach zajęć z przedmiotu „Rośliny i surowce zielarskie z uprawy” studenci II roku kierunku Zielarstwo wraz z prof. dr hab. inż. Elżbietą Pisulewską oraz dr hab. inż. Barbarą Krochmal-Marczak, prof. PANS odwiedzili rodzinne gospodarstwo Doroty i Piotra Koczur ,,LawendOgród’’ w Czudcu. Wizyta odbyła się 5 czerwca 2023 roku. W ramach zajęć studenci zapoznali się z technologią uprawy, pielęgnacją oraz zbiorem lawendy a także poznali bogatą kolekcję gatunków roślin zielarskich w tym przyprawowych i leczniczych. Dodatkowo właścicielegospodarstwa przygotowali warsztaty dotyczące plecenia ziołowychwianków. Na koniec wizyty Pani Dorota wraz z mężem poczęstowałauczestników zajęć ciasteczkami lawendowymi.
  • Wizyta w Ogrodzie sensorycznym i Ogrodzie biblijnym w Muszynie
    Ostatnia sobota maja dla studentów II roku upłynęła na wyjeździe w ramach praktyki botanicznej. Studenci pod opieką dr inż. Marty Pisarek odwiedzili Ogród sensoryczny i Ogród biblijny w Muszynie. Z ogrodów sensorycznych może korzystać każdy, niezależnie od stanu zdrowia i wieku. To sprzyjające relaksowi, pełne ciszy i spokoju miejsce. Muszyńskie ogrody sensoryczne zaprojektowane są tak, […]
    Read More
  • Studenci I roku w Gospodarstwie rolnym Stanisława Urbanka w Korczynie
    W ramach zajęć z przedmiotu Uprawa roli z elementami agroekologii studenci I roku kierunku Zielarstwo wraz z dr inż. Bernadetta Bienią odwiedzili rodzinne Gospodarstwo rolne Stanisława Urbanka w Korczynie. Wizyta odbyła się 26 maja 2023r. Przewodnikiem po parku maszynowym gospodarstwa był pan Grzegorz Urbanek, który pokazał i omówił zasadę działania narzędzi i maszyn wykorzystywanych w […]
    Read More
  • Udział studentki Zielarstwa w Konferencji naukowej „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”.
    24 i 25 maja w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie odbyła się XIV edycja Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”. Wzięła w niej udział studentka I roku Zielarstwa Julia Baszczyńska, która wraz z Mateuszem Zabierowskim i Viktorią Zhukava przedstawili temat pt. „Wpływ mediów społecznościowych na zachowania zakupowe konsumentów”. Julia jest […]
    Read More
  • Wizyta w Inkubatorze Przedsiębiorczości Krosno
    Studenci III roku Zielarstwa z dr inż. Małgorzatą Źródło-Loda w ramach zajęć z Przedsiębiorczości odwiedzili Inkubator Przedsiębiorczości Krosno. Zapoznali się z ofertą i warunkami uczestnictwa w inkubatorze. Zwiedzili obiekty: halę produkcyjną, salę konferencyjną oraz co-workingu.
  • Udział studentek kierunku Zielarstwo w VI Ogólnopolskiej Konferencji Studenckich Kół Naukowych
    18 maja 2023r. odbyła się w naszej Uczelni VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych „Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca”. W konferencji uczestniczyli studenci z wielu polskich uczelni. Kierunek Zielarstwo PANS w Krośnie prezentowały z wynikami swoich badań Monika Kozielska i Julia Baszczyńska. Tematy wystąpień naszych studentek: Monika Kozielska „Oznaczenie zawartości kurkuminoidów metodą […]
    Read More
  • IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”
    Za nami IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” pt. Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków, która odbyła się w dniach 11 i 12 maja 2023r. w Kampusie Politechnicznym PANS w Krośnie. Celem tegorocznej konferencji było zwrócenie uwagi na potencjał prozdrowotny jaki drzemie w rodzimych […]
    Read More
  • Warsztaty dla uczniów Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Roztokach
    Uczniowie klasy VII i VIII z Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Roztokach uczestniczyli w warsztatach robienia mydeł glicerynowych. Własnoręcznie wykonali kolorowe i pachnące mydełka z kwiatowymi dodatkami. Warsztaty przygotowały i prowadziły dr inż. Bernadetta Bienia i mgr inż. Angelika Uram-Dudek.
  • Spotkanie „Praktyka w teorii – teoria w praktyce. Bezpieczeństwo żywności”
    Studenci kierunku Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w spotkaniu pt. „Praktyka w teorii – teoria w praktyce. Bezpieczeństwo żywności”. Szkolenie poprowadził pan Paweł Józefczyk z firmy Wialan Langer i Wiatr sp. j. z Tarnowa. Przedstawił on profil działalności Firmy, omówił najważniejsze zmiany jakie nastąpiły w zakresie produkcji roślinnej na przestrzeni ostatnich lat, zwrócił […]
    Read More
  • Wykład w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie
    13 kwietnia odwiedziliśmy naszą szkołę partnerską – Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie i mieliśmy okazję prowadzić wykład na temat ziół przydomowych oraz opowiedzieć o zaletach studiowania w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Dr inż. Bernadetta Bienia opowiedziała o fascynującym świecie ziół, które możemy uprawiać w swoich ogrodach, na […]
    Read More
  • Wesołych Świąt Wielkanocnych
    Zdrowych, radosnych, spokojnych Świąt Wielkanocnych, pełnych nadziei i optymizmu wszystkim pracownikom, studentom, sympatykom i przyjaciołom życzy Kierownik Zakładu Zielarstwa prof. dr hab. Iwona Wawer
  • Warsztaty wielkanocne – pisanki techniką kimekomi
    Studentki kierunku Zielarstwo wzięły udział w Warsztatach wielkanocnych, podczas których wykonały jajka wielkanocne techniką kimekomi. Warsztaty były okazją do integracji i dobrej zabawy studentów z różnych kierunków naszej Uczelni. Dziękujemy SKN Ekonomistów i Samorządowi Studenckiemu PANS w Krośnie za organizację wydarzenia.
  • Wykłady z prof. Mariną Nagervadze z Uniwersytetu w Batumi
    W dniach 23-24.03.2023r. studenci kierunków Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwo żywności brali udział w wykładach prowadzonych przez prof. Marine Nagervadze z Uniwersytetu w Batumi (Batumi Shota Rustaveli State University, Department of Biology). W ciągu ostatnich dziesięciu lat opublikowano ponad 70 prac naukowych z udziałem Pani Profesor. Do jej zainteresowań należy m.in.: genetyka populacji, genetyka medyczna, […]
    Read More
  • Kolejny wykład z cyklu „Z polskich ziół ciągnione treści” – „Zioła wiosny”
    W pierwszym dniu wiosny w Kampusie Politechnicznym w Suchodole odbył się kolejny wykład z cyklu „Z polskich ziół ciągnione treści”. Tematem wykładu były „Zioła wiosny”. Wykład poprowadzili pracownicy Zakładu Zielarstwa: prof. dr hab. Ilona Kaczmarczyk-Żebrowska prof. dr hab. Iwona Wawer dr Henryk Różański Wśród omówionych ziół wiosennych były: forsycja, pierwiosnek, ziarnopłon wiosenny, podbiał pospolity, magnolia, […]
    Read More
  • SKN Planta Medica podczas Akademickiego Dnia Nauki i X Targów Pracy PANS w Krośnie
    SKN Planta Medica w ramach Akademickiego Dnia Nauki oraz X Targów Pracy PANS w Krośnie przygotowała stoisko pod tytułem „Siła kolorów w ziołach”. Na stole gościły herbaty w kolorach tęczy: czerwonym, pomarańczowym, żółtym, niebieskim, fioletowym dzięki naturalnym barwnikom z hibiskusa, chabra polnego czy klitorii itp. Oprócz herbat do degustacji był likier ziołowy przygotowany według receptury […]
    Read More
  • Akademickie Forum Biznesu
    15 marca 2023r. w Kampusie Politechnicznym Uczelni odbyło się Akademickie Forum Biznesu, w którym uczestniczyli studenci kierunku Zielarstwo. Forum było okazją do wysłuchania rozmów z przedsiębiorcami, którzy m.in. wskazywali na umiejętności jakimi powinni odznaczać się potencjalni pracownicy. W drugiej części Forum w Panelu „Absolwenci” uczestnicy mieli okazję usłyszeć historie absolwentów Uczelni, którzy po ukończeniu studiów […]
    Read More
  • Studenci Zielarstwa uczestniczyli w seminarium szkoleniowym „Bezpieczne i odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin:
    Studenci Zielarstwa wzięli udział w seminarium szkoleniowym „Bezpieczne i odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin”. Prelegentami podczas seminarium byli: – dr Joanna Gałązka -Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, – dr hab Grzegorz Doruchowski – Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, – dr Marta Pisarek – Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie. Podczas seminarium poruszono istotne dla upraw i środowiska […]
    Read More
  • Szkolenie z cięcia drzew owocowych w Gospodarstwie rolnym Andrzeja Urbanka w Korczynie
    Studenci kierunku Zielarstwo w dniu 8 marca 2023r. odwiedzili gospodarstwo rolne Pana Andrzeja Urbanka w Korczynie i uczestniczyli w szkoleniu z cięcia sadów owocowych. Tradycje rolnicze gospodarstwa sięgają 1847 roku. Obecny właściciel jest piątym pokoleniem w rodzinie pielęgnującym jabłonie. Dzięki innowacyjności gospodarstwo wiedzie prym na rynku jabłek. Prowadzonych jest tutaj wiele inwestycji i wdrażanych jest […]
    Read More
  • Warsztaty „Gdzie pieprz rośnie?” dla uczniów ze Szkoły Podstawowej w Jaszczwi
    Uczniowie klasy III i VI Szkoły Podstawowej w Jaszczwi gościli w murach naszej Uczelni i uczestniczyli w warsztatach „Gdzie pieprz rośnie? Podróż po świecie przypraw”. Po krótkiej prezentacji dotyczącej przypraw i ich zastosowania uczniowie własnoręcznie przygotowali pieprz ziołowy. Goście z uśmiechem na twarzy opuszczali nasze laboratorium. Warsztaty przygotowały i prowadziły dr inż. Bernadetta Bienia oraz […]
    Read More
  • Egzaminy dyplomowe na kierunku Zielarstwo
    Wypuściliśmy w świat kolejnych wspaniałych, zdolnych i młodych inżynierów zielarstwa. Każdy absolwent to historia osób, które nie poddały się w drodze na szczyt. Podołały wyzwaniu jakim jest napisanie pracy dyplomowej. Dziś macie wpływ na przyszłość świata, w którym żyjemy. Bądźcie szczęśliwi i czasem dajcie znać, co u Was słychać. Powodzenia! Pracownicy Zakładu Zielarstwa PANS w […]
    Read More
  • Goście z programu Erasmus + w laboratorium Zielarstwa
    Nauczyciele i uczniowie, którzy w ramach programu Erasmus+ odwiedzali Szkołę Podstawową nr 14 w Krośnie, zaszczycili nas swoją obecnością i uczestniczyli w warsztatach. W laboratorium Zielarstwa goście z Włoch, Niemiec, Grecji i Portugalii wraz z koleżankami i kolegami z Polski przygotowywali własnoręcznie mydła glicerynowe. Uczestnicy byli bardzo zadowoleni, a wykonane przez nich mydła były świetną […]
    Read More
  • Szkolenie „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”
    Studenci i pracownicy kierunku Zielarstwo brali udział w szkoleniu pt. „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”, które prowadzone było przez pracowników Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.  Uczestnikom szkolenia przedstawiono informacje dotyczące znaczenia wody w życiu człowieka, sposobów gospodarowania wodą zgodnie z Ustawą Prawo wodne oraz ograniczania skażenia wód azotanami ze źródeł rolniczych. Szkolenie […]
    Read More
  • Warsztaty mydlarskie
    24 stycznia w Kampusie Politechnicznym w Suchodole odbyły się warsztaty mydlarskie dla członków Studenckiego Koła Naukowego „Planta Medica”. Na początku uczestnicy wysłuchaliśmy krótkiego wprowadzenia teoretycznego na temat mydeł i przeanalizowali przygotowaną recepturę, a następnie przystąpili do wykonywania mydeł – potasowego, którego receptura stanowiła inspirację francuskim „Savon noir” oraz sodowego metodą  „na zimno”. Do sporządzenia mydła […]
    Read More
  • Noc Biologów 2023 z Zakładem Zielarstwa
    Już po raz kolejny Zakład Zielarstwa włączył się w wydarzenie Nocy Biologów, która w tym roku organizowana była w dniu 13.01.2023r. Pracownicy oraz studenci kierunku Zielarstwo przygotowali warsztaty, stoisko pokazowe oraz wykład: Uczestnicy warsztatów „Gdy powieje chłodem – kosmetyki ochronne na skórę” mieli możliwość samodzielnego wykonania kremu ochronnego na skórę oraz pomadki ochronnej. Warsztaty „Herbatki […]
    Read More
  • Wesołych Świąt !
  • Studenci I roku w muzeum i na spektaklu w Krakowie
    W ramach przedmiotu „Elementy kultury współczesnej”, studenci I roku Zielarstwa 16.12.2022r. odwiedzili Kraków. Mieli przyjemność zobaczyć wystawę kimon w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha oraz spektakl „L do L” w Teatrze STU. Taka forma realizacji zajęć przypadła studentom do gustu. Wrócili do Krosna bardzo zadowoleni.
  • Warsztaty w ramach IV Podkarpackich wykładów z Ekologii i Ochrony Środowiska
    W ramach IV Podkarpackich wykładów z Ekologii i Ochrony Środowiska wzbogaconych o zajęcia warsztatowe, dr inż. Bernadetta Bienia przeprowadziła warsztaty pt. „Co jest w glebie”. Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się z czego składa się gleba, a następnie organoleptycznie oznaczali jej skład granulometryczny.
  • Wyjazd studyjny III roku Zielarstwa Żywiec – Cieszyn – Bielsko-Biała – Pszczyna 7-8.12.2022r.
    Czwarta nad ranem. Witamy nowy dzień na zbiórce przed Kampusem Uczelni w  Suchodole. Dookoła jeszcze ciemno – w końcu to już zima. Podjechał autokar. Pakujemy walizki i wsiadamy – jako Zielarstwo wybieramy miejsca z tyłu. Po sprawdzeniu obecności i ruszeniu autobusu większość grupy smacznie śpi. Podróż przebiegła spokojnie, nie licząc korków i objazdów. Zamiast przerwy […]
    Read More
  • Warsztaty dla uczniów szkół ponadpodstawowych
    W dniu 5 grudnia mury Karpackiej Państwowej Uczelni odwiedzili uczniowie z klasy II oraz III Liceum Ogólnokształcącego w Rymanowie oraz z klasy I Liceum z Zespołu Szkół w Iwoniczu. Uczniowie z LO w Rymanowie uczestniczyli w warsztatach laboratoryjnych dotyczących izolacji barwników roślinnych. Uczniowie podczas zajęć mieli okazję przekonać się jakie barwniki ukryte są w  roślinach. […]
    Read More
  • Szkolenie pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”
    W dniu 21.11.2022r. studenci kierunku Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w szkoleniu pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”. Podczas szkolenia uczestnicy zapoznali się z zagadnieniami dotyczącymi obowiązku ochrony bioróżnorodności w przepisach UE i przepisach krajowych, zasad i metod ochrony bioróżnorodności w rolnictwie, integrowanej ochrony roślin czy systemami produkcji uwzględniającymi zasady bioróżnorodności. […]
    Read More
  • Wyprawa członków SKN Planta Medica do Magurskiego Parku Narodowego
    Korzystając ze sprzyjającej pogody członkowie Studenckiego Koła Naukowego Planta Medica udali się w dniach 4-6 listopada na drugą wyprawę w ramach projektu „Badanie bioróżnorodności Magurskiego Parku Narodowego”. W tym czasie członkowie mogli uczestniczyć w dwóch spacerach tematycznych – botanicznym oraz historyczno-etnograficznym. Część uczestników zdecydowała się na indywidualne badanie okolic Krempnej, w której znajduje się stacja […]
    Read More
  • Z polskich ziół ciągnione treści – sposoby na korzystanie ze skarbca natury
    16 listopada 2022 r. w Kampusie Politechnicznym Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie miała miejsce kolejna edycja wydarzenia współorganizowanego przez Uczelnię i Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów pt. Z polskich ziół ciągnione treści. W ramach spotkania prof. Iwona Wawer i dr Henryk Różański wygłosili wykład Na rozgrzewkę i dobry nastrój, podczas którego omówili surowce rozgrzewające, wzmacniające […]
    Read More
  • Spotkanie studentów I roku Zielarstwa z dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna
    Studenci I roku Zielarstwa w ramach Wprowadzenia do studiowania wzięli udział w spotkaniu z Panem dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna. Podczas spotkania Pan Prezydent przedstawił bardzo ciekawy wykład na temat Uwarunkowań i perspektyw rozwoju społeczno-gospodarczego Krosna. Ponadto zwrócił uwagę na umiejętności, które powinny być rozwijane przez studentów, a które to będą im […]
    Read More
  • Warsztaty „Kawa – od krzewu do przelewu” z Sogno Caffe & More Coffee
    Pan Daniel Dobosz z Sogno Caffe & More Coffee 15.11.2022r. przeprowadził dla studentów kierunku Zielarstwo wykład oraz warsztaty pt. „Kawa – od krzewu do przelewu”. W trakcie warsztatów studenci mieli okazję degustować kawę z różnych rejonów świata i poznać kilka alternatywnych metod jej zaparzania, m.in w syfonie, aeropressie, drippie. Prześledzili cały proces – od uprawy […]
    Read More
  • Spotkanie Studenckich Kół Naukowych
    8 listopada 2022r. odbyło się spotkanie Studenckich Kół Naukowych działających w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. Wśród nich nie zabrakło SKN Planta Medica działającego przy kierunku Zielarstwo. Zebrani na auli uczestnicy spotkania mieli okazję zapoznać się z dotychczasową działalnością i planami Koła, a na prezentowanym stoisku skosztować naparu miętowego, mieszanki ziół oraz likieru „Z krośnieńskich […]
    Read More
  • Wyjazd naukowy SKN „Planta Medica”
    Członkowie SKN Planta Medica w listopadowy weekend wybrali się do Stacji badawczej w Krempnej. Ich wyjazd miał na celu badanie bioróżnorodności flory Magurskiego Parku Narodowego.
  • Studentki  IV roku w  tłoczarni olejów na zimno „Dolina Iwełki”
    Studentki  IV roku Zielarstwa uczestniczyły w  wyjeździe naukowym do tłoczarni olejów na zimno „Dolina Iwełki”. Zapoznały się tam z tajnikami produkcji olejów takich jak: olej konopny, olej lniany, olej z ostropestu, olej z czarnuszki, olej z orzechów włoskich, olej rydzowy, olej wiesiołkowy i wielu innych. Dowiedziały się o wspaniałych właściwościach olejów tłoczonych na zimno, technologii […]
    Read More
  • Pracownicy Zakładu Zielarstwa na konferencji w Łomży
    24.10.2022r. pracownicy Zakładu Zielarstwa uczestniczyli w Konferencji Jakub Ignacy Waga – w 150 rocznicę śmierci autora „Flory polskiej”, organizowanej w Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. Prof. dr hab. Iwona Wawer wygłosiła referat pt. „Problemy fitoterapii, substancje naturalne czy sztuczne”. Dr Paweł Siudem przedstawił referat pt. „Kapsaicyna – nowa rola ostrych przypraw”, zaś dr inż. Bernadetta Bienia […]
    Read More
  • Warsztaty pt. „Czego nie widać gołym okiem” dla uczniów Zespołu Szkół w Iwoniczu
    Uczniowie z Zespołu Szkół w Iwoniczu, w dniu 21.10.2022r. uczestniczyli w warsztatach pt. „Czego nie widać gołym okiem”. Warsztaty poprowadziła dr inż. Bernadetta Bienia. Podczas warsztatów uczniowie zapoznali się z budową mikroskopu, samodzielnie przygotowywali i oglądali preparaty mikroskopowe. Ponadto mgr inż. Bartłomiej Bielawa przedstawił uczniom krośnieńską Uczelnię, jako miejsce do studiowania wielu kierunków.
  • Warsztaty pt. „Wybrane gatunki ziół i roślin dziko rosnących do wykorzystania w kuchni”
    W dniu 20.10.2022r. dr inż. Bernadetta Bienia przeprowadziła warsztaty pt. „Wybrane gatunki ziół i roślin dziko rosnących do wykorzystania w kuchni”. Uczestnicy warsztatów z terenu gminy Rymanów po dawce wiedzy teoretycznej przeszli do części praktycznej. Efektem zajęć były m.in. zupa ziemniaczana z bluszczykiem kurdybankiem, makaron penne z ziołami, placki ziemniaczane z pokrzywą, ziołowe zapiekanki, sałatka […]
    Read More
  • Studenci I roku uczestniczyli w rajdzie integracyjnym
    Studenci I roku kierunku Zielarstwo w dniu 19.10.2022r. uczestniczyli w Rajdzie integracyjnym. Trasa „Szlakiem roślin i ziół” wiodła z Krosna przez Sporne do Zamku Kamieniec. Przewodnikami na trasie byli dr Henryk Różański i mgr Grzegorz Sobolewski.
  • Spotkanie studentów kierunku Zielarstwo z Natalią Jakubus – pszczelarką
    Studenci kierunków: Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w spotkaniu z Natalią Jakubus, pracownikiem Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Pani Natalia zajmuje się pszczelarstwem. Od 7 lat prowadzi własną pasiekę w Odrzykoniu, a obecnie pod jej opieką są pnie pszczele w PODR w Boguchwale. Ponadto prowadzi bloga Pszczelara & PINArt. Podczas spotkania Pani […]
    Read More
  • Uwaga studenci I roku – zapisy na język niemiecki!
    Osoby zainteresowane lektoratem języka niemieckiego proszone są o zgłoszenie się do Studium Języków Obcych, Rynek 5, sala 103, celem ustalenia poziomu i zapisania się do odpowiedniej grupy, w następujących terminach:środa – godz. 8.00 – 9.30piątek – godz. 9.00 – 10.30               10.45 – 12.15               12.30 – 14.00,lub w czasie  dyżuru Pani Kierownik SJO mgr Anny Świst we wtorek w godz.10.00 – 11.30 – sala 104. Zapisy trwają do 7.10.2022r.
  • Dni adaptacyjne dla studentów I roku
    Studentów I roku zapraszamy na dni adaptacyjne 30.09.2022 (piątek)16.30 – 18.00 Spotkanie z samorządem studenckim oraz spotkanie w sprawie zajęć WF – Krosno, dzielnica Suchodół, ul. Dmochowskiego 12, Budynek A, sala 11 1.10.2022 (sobota)9.00 – 11.15 Pedagogika studiowania – dzielnica Suchodół, ul. Dmochowskiego 12, AULA11.30 – 13.45 Spotkanie z kierownikiem zakładu i opiekunem roku – […]
    Read More
  • VIII Konferencja „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Polskie zioła w medycynie i tradycji kulturowej”  
    VIII Konferencja „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Polskie zioła w medycynie i tradycji kulturowej”  odbyła się 15-16 września 2022. Miejsce obrad to Kampus Politechniczny KPU, ul. Dmochowskiego 12 (lub udział on-line). W otwarciu konferencji uczestniczyli Rektor i Kanclerz KPU oraz Prezydent Miasta Krosna  życząc uczestnikom owocnych obrad. Życzenia rozwoju zielarstwa w Krośnie przekazali […]
    Read More
  • Kolejna edycja studiów podyplomowych Zioła, suplementy diety i kosmetyki naturalne za nami
    20 sierpnia 2022r. odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów uczestnikom studiów podyplomowych Zioła, suplementy diety i kosmetyki naturalne. Wszystkim uczestnikom studiów serdecznie gratulujemy!
  • Zaliczenie praktyki zawodowej dla studentów I i II roku
    Zaliczenie praktyki zawodowej cz. 1 i cz. 2 odbędzie się 20 września 2022r. w sali nr 3. Szczegółowy harmonogram zostanie przesłany drogą e-mail.
  • Konwent gier i fantastyki KrosCon z kierunkiem Zielarstwo
    Niezawodni studenci kierunku Zielarstwo w ostatnią sierpniową niedzielę wzięli udział w Konwencie gier i fantastyki KrosCon organizowanym w Regionalnym Centrum Kultur Pogranicza w Krośnie. Studenci przygotowali stoisko z przyprawami z całego świata oraz tematyczny quiz. Wszystkim odwiedzającym nasze stoisko serdecznie dziękujemy!
  • Twórczo i naukowo – Klimaty KPU w ramach Karpackich Klimatów z kierunkiem Zielarstwo
    Już po raz kolejny kierunek Zielarstwo włączył się w coroczne wydarzenie jakim są Karpackie Klimaty.  19 sierpnia 2022 r. zorganizowano wyprawę zielarską w Rezerwacie Przyrody Źródliska Jasiołki, w której przewodnikami byli  dr Henryk  Różański i dr Dominik Wróbel.  W wyprawie wzięli studenci z kierunku Zielarstwo. W obrębie rezerwatu „Źródliska Jasiołki” napotkane zostały takie rośliny jak: […]
    Read More
  • Kierunek Zielarstwo na Festiwalu Produktów Podkarpackich w Świet(l)ym Mieście
    Ostatni weekend lipca upłynął w Krośnie na Festiwalu Produktów Podkarpackich w Świet(l)ym Mieście. Wydarzenie było okazją do zapoznania się z ofertą najlepszych producentów naszego regionu. Wystawcy zaprezentowali wyroby winiarskie, nalewki, miody, sery, ekologiczne przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno i wiele innych podkarpackich przysmaków. Wśród wystawców byli również rękodzielnicy. Nie zabrakło również […]
    Read More
  • Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie patronem VII Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy
    16-17 lipca 2022 roku w Ogrodach Hortulus Specatbilis pod patronatem Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie odbył się VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem „W ogrodowej rezydencji jadalne kwiaty podano do stołu”. Podczas festiwalu zaprezentowano pełną gamę ziół oraz przypraw w różnych odmianach. Specjaliści dzielili się swoja wiedzą dotyczącą uprawy i pielęgnacji kwiatów jadalnych […]
    Read More
  • Studenci kierunku Zielarstwo na praktykach w Arboretum i Zakładzie Fizjografii w Bolestraszycach
    Wakacje to dla studentów także czas praktyk. Również dla studentów drugiego semestru Zielarstwa – część z nich zdobywa praktyczne informacje nt. roślin oraz ich pielęgnacji w Arboretum i Zakładzie Fizjografii w Bolestraszycach.Arboretum (arbor – łac. drzewo, inaczej dendrarium lub ogród dendrologiczny) jest obszarem gdzie uprawia się drzewa, krzewy oraz krzewinki w celach naukowych i zachowania […]
    Read More
  • Zakończenie roku szkolnego w Academii z Zakładem Zielarstwa
    20 czerwca 2022r. w Kampusie w Suchodole odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego w Academii połączone z okolicznościowym piknikiem na świeżym powietrzu. Z tej okazji pracownicy oraz studenci kierunku Zielarstwo oraz Produkcja i bezpieczeństwa żywności przygotowali pyszne i orzeźwiające napoje, które cieszyły się ogromną popularnością wśród zgromadzonych gości.
  • Zachęcamy do lektury najnowszego wydania czasopisma pt.”Porady na zdrowie”
    Ukazało się najnowsze wydanie czasopisma pt. „Porady na zdrowie”, w którym można przeczytać artykuły pracowników, studentów oraz osób prowadzących zajęcia na kierunku Zielarstwo.
  • Kolejna edycja studiów podyplomowych Zioła, suplementy diety i kosmetyki naturalne za nami
    12 czerwca 2022r. w Auli im. Jana Szczepanika KPU w Krośnie odbył się egzamin końcowy uczestników studiów podyplomowych Zioła, suplementy diety i kosmetyki naturalne. Gratulujemy wspaniałych wystąpień i pomyślnego ukończenia studiów podyplomowych. Uczestnicy studiów podyplomowych Zioła, suplementy diety i kosmetyki naturalne wraz z członkami komisji egzaminacyjnej
  • Wizyta studyjna studentów III roku Zielarstwa w Firmie Jago-Pro Sp. z o.o. w Jaworznie
    13 czerwca 2022r. studenci III roku Zielarstwa w ramach zajęć z Chemii i technologii kosmetyków odbyli wizytę studyjną w Firmie Jago-Pro Sp. z o.o. w Jaworznie.  Firma posiada ponad 30-letnie doświadczenie i zajmuje się kontraktową produkcją wysokiej jakości, bezpiecznych i innowacyjnych produktów w aerozolu oraz w innych formach aplikacji.  Firma oferuje produkty w aerozolu z […]
    Read More
  • Zachęcamy do lektury artykułu Owoce jagodowe pomogą w regeneracji po COVID-19 
    Zdaniem ekspertów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dane naukowe w pełni potwierdzają związek pomiędzy poprawą żywienia i jakości zdrowotnej żywności, a stanem zdrowia populacji. Wydaje się to szczególnie ważne w ostatnim czasie, gdy cały świat przekonał się, jak duże zagrożenie dla zdrowia mogą stanowić wirusy układu oddechowego. Idąc tym tropem naukowcy badają, które naturalne produkty mogą […]
    Read More