Charakterystyka kierunku

Produkcja i bezpieczeństwo żywności to nowoczesny kierunek, kluczowy dla gospodarki żywnościowej, na którym kształcimy specjalistów odpowiedzialnych za wytwarzanie, zarządzanie oraz kontrolę bezpiecznych, wysokiej jakości surowców i produktów żywnościowych.

Kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności odwołuje się do dyscyplin fundamentalnych dla tego kierunku, a więc nauk z zakresu technologii żywności i żywienia, agronomii, zootechniki, weterynarii, ale także dyscyplin z obszaru nauk społecznych: ekonomii. Kierunek zawiera bogaty program studiów łączący przedmioty prowadzone w formie wykładów, ćwiczeń laboratoryjnych, zajęć praktycznych i terenowych. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę naukowo-dydaktyczną, ekspertów i pracodawców, w nowoczesnej bazie dydaktyczno-laboratoryjnej (laboratoria, sale wykładowe, biblioteka).

Studiowanie na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności daje możliwość osiągania efektów kształcenia bezpośrednio w środowisku pracy, w ramach praktyk zawodowych, odbywanych w kraju i zagranicą oraz podczas wyjazdów międzynarodowych z programu Erasmus+.

Program studiów kładzie duży nacisk na praktyczne umiejętności kształcenia i praktyki w renomowanych firmach, co daje studentom realne doświadczenie i lepsze perspektywy na rynku pracy.

Kształcimy inżynierów na nowoczesnych specjalnościach:

  • Zarzadzanie jakością i certyfikacja żywności –NOWOŚĆ !!!
  • Menager w gospodarce żywnościowej – NOWOŚĆ !!!
  • Dietetyka w gastronomii

Kierunek: Produkcja i bezpieczeństwo żywności

Poziom kształcenia: I stopień

Tryb: stacjonarne i stacjonarne 26+ (studia bezpłatne), niestacjonarne (studia płatne),

Czas trwania: 3,5 roku (7 semestrów)

Uzyskany tytuł zawodowy: inżynier

Profil studiów: praktyczny

Przyjazne warunki studiowania dla osób:

• z niepełnosprawnościami (stypendia oraz dostosowana infrastruktura),

• w każdym wieku,

• pracujących i niepracujących.

Zajęcia mogą odbywać się w godzinach popołudniowych, w wybranych dniach tygodnia. Istnieje możliwość studiowania według indywidualnego toku studiów.

W campusie istnieje możliwość zakwaterowania w domu studenckim.

Kwalifikacje inżynierskie zdobywane na tym kierunku mają praktyczne wykorzystywanie w całej gospodarce żywnościowej. Realizowany program studiów pozwala na uzyskanie kompetencji umożliwiających podjęcie pracy:

  • w  przedsiębiorstwach branży żywnościowej wdrażających systemy bezpieczeństwa żywności,
  • w instytucjach krajowych i unijnych zarządzających oraz kontrolujących bezpieczeństwo i jakość żywności,
  • w służbach sanitarnych, weterynaryjnych i celnych,
  • w firmach doradczych i audytujących,
  • w administracji rządowej i samorządowej,
  • w ośrodkach badawczo-rozwojowych,
  • w instytutach zajmujących się edukacją żywieniową,
  • w zakładach żywienia zbiorowego,

jak również:

  • podjęcie własnej działalności gospodarczej,
  • kontynuowanie nauki na studiach magisterskich.

Po ukończeniu tego kierunku możesz z czasem pracować jako:

  • Kierownik / Dyrektor ds. Jakości w branży żywnościowej
  • Kierownik / Dyrektor ds. zarządzania procesami produkcyjnymi
  • Kierownik / Dyrektor Laboratoriów akredytowanych
  • Menedżer /kontroler ds. jakości (Quality manager)
  • Specjalista ds. jakości i bezpieczeństwa żywności
  • Specjalista do spraw bezpieczeństwa żywności i żywienia

 

Zakres kształcenia

Na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oferujemy kształcenie w zakresie nowoczesnych specjalnościach będących odpowiedzią na zapotrzebowanie na rynku pracy :

  • Specjalność: Zarządzanie jakością i certyfikacja żywności nowość !!!

Absolwent specjalności Zarządzanie jakością i certyfikacja żywności jest przygotowany do pracy w jednostkach audytujących w zakresie żywności, w firmach zajmujących się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności, poprzez nadzór wewnętrzny nad jakością żywności i przestrzeganiem higieny przy pozyskiwaniu, przetwarzaniu i obrocie w całym łańcuchu żywnościowym z uwzględnieniem prawa żywnościowego. W ramach tej specjalności studenci zdobywają wiedzę i umiejętności m.in. z zakresu systemów zarządzania jakością i certyfikacja żywności, znajomości problematyki z zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym, analizy instrumentalnej żywności, standardów obowiązujących w produkcji oraz specyfiki branży żywnościowej.

  • Specjalność: Menager w gospodarce żywnościowej – nowość !!!

Absolwent specjalności Menager w gospodarce żywnościowej jest przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach sektora gospodarki żywnościowej oraz organizacjach i instytucjach z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościowym w branży spożywczej. Studenci zdobywają i poszerzają wiedzę i umiejętności m.in. z przedsiębiorczości, handlu tradycyjnego i e-commerce, marketingu i zarządzania, analizy ekonomicznej, badań marketingowych, podstaw logistyki, finansów przedsiębiorstw ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki gospodarki żywnościowej. Ponadto zapoznają się z zasadami funkcjonowania przedsiębiorstw rolno-żywnościowych oraz systemami gwarantowania wysokiej jakości artykułów żywnościowych. Absolwenci tej specjalności dysponują wiedzą i umiejętnościami pozwalającymi na samodzielne prowadzenie własnego przedsiębiorstwa, potrafią opracować biznesplan, analizować kondycję ekonomiczną firmy oraz aplikować o środki finansowe na jej uruchomienie.

  • Specjalność: Dietetyka w gastronomii

Kształcenie na specjalności Dietetyka w gastronomii umożliwia uzyskanie wiedzy oraz umiejętności praktycznych zgodnie ze współczesnym trendem zdrowego stylu życia, co przekłada się między innymi na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych społeczeństwa. W toku studiów słuchacze dowiedzą się na czym polega bezpieczne i zbilansowane żywienie, a także jak zarządzać działalnością gastronomiczną. W programie specjalności Dietetyka w gastronomii są realizowane przedmioty obejmujące zagadnienia z: anatomii i fizjologii człowieka, klinicznych podstaw chorób, dietetyki ogólnej, dietetyki w sporcie i rekreacji, żywności prozdrowotnej i ekologicznej, menager eventów, ziół i przypraw w dietetyce oraz gastronomii, podstaw marketingu w gastronomi, innowacyjne elementy produktowe i technologiczne w gastronomii, technologii gastronomicznej oraz sztuki kulinarnej i kuchni świata. Specjalność ta jest odpowiedzią na wzrastające zapotrzebowanie na specjalistów przygotowanych do prowadzenia poradnictwa dietetycznego.

Nie zwlekaj, wybierz kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności i zapewnij sobie przyszłość pełną możliwości i sukcesów zawodowych!