- SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności na prezentacji studenckich kół naukowychW dniu 7 listopada br. jako członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności mieliśmy przyjemność spotkać się z Koleżankami i Kolegami pierwszych roczników na dorocznym złocie Studenckich Kół Naukowych Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Zarząd Koła przedstawił nasze cele i działania oraz pochwalił osiągnięciami, jak również przygotował stoisko wystawiennicze
- SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności na konferencji pt. „Ekologia, czy to się opłaca?”W dniu 29 września br. miała miejsce Konferencja pt. „Ekologia, czy to się opłaca?” pod honorowym patronatem JM Rektora Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie dr hab. Zbigniewa Barabasza, prof. PANS, na której nasze Koło prezentowało stoisko wystawiennicze oraz brało aktywny udział w pracach sekretariatu. Ponadto Pani dr inż. Marta Pisarek, opiekun Koła wygłosiła referat […] Read More
- Naukowy sukces Katarzyny Piróg – studentki II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościMiło nam poinformować, że studentka II roku kierunku PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Katarzyna Piróg została wyróżniona przyznaniem II miejsca na Międzynarodowym Konkursie dla Profesjonalnych Studentów’’ w zakresie ,,Agrarian Sciences and Food”, który odbył się w Mykolaiv National Agrarian University Mykolaiv w Ukrainie. Tematem naukowym pracy zgłoszonej na konkurs była ,,Technologia wytwarzania gotowanych wyrobów wędliniarskich z […] Read More
- XIV Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”24-25 maja 2023 roku w Centrum Edukacji Międzynarodowej WSIiZ w Kielnarowej odbyła się XIV Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”. Celem tego wydarzenia była promocja działalności młodych naukowców, prezentacja badań i poglądów oraz integracja środowisk akademickich. Obrady odbywały się w sześciu panelach tematycznych: – Innowacje w ekonomii i zarządzaniu – Innowacje […] Read More
- VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych: Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca18 maja 2023 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyła się VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych: Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca. Celem konferencji była wymiana wiedzy i doświadczeń zdobytych podczas wielokierunkowych badań prowadzonych przez studentów w różnych dziedzinach nauki, jak również kreowanie inicjatyw w zakresie poszukiwania innowacyjnych rozwiązań mających na […] Read More
- IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”W dniach 11-12 maja 2023 roku, w Kampusie Politechnicznym PANS w Krośnie odbyła się IX Naukowa Konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” pt. Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków.Celem tegorocznej konferencji było zwrócenie uwagi na potencjał prozdrowotny jaki drzemie w rodzimych owocach i narastająca […] Read More
- Międzynarodowa naukowa konferencja w DnieprzeW dniach 24-25.04.2023r. odbyła się Konferencja Naukowa: The 34th Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” w Dnieprze.Swój udział w postaci wygłoszonych referatów i opublikowanych artykułów naukowych mieli także studenci z SKN Ekonomistów w PANS Krosno, a wśród nich dwójka studentów z kierunku […] Read More
- Studenci PIBŻ na VII Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców nt. „Nowe trendy w turystyce i rekreacji”.W dniu 17 kwietnia br. m.in. studenci i absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, członkowie SKN Ekonomistów wzięli udział w VII Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców nt. „Nowe trendy w turystyce i rekreacji”.Wśród 26 Uczelni z całej Polski i 130 uczestników znaleźli się również nasi studenci. Wygłosili referaty:1. Magdalena Socha, Krystian Kuźniak pt. Nowy trend w […] Read More
- III Ogólnopolska Konferencja „Ochrona Środowiska w Nowej Rzeczywistości”W dniu 30.03.2023r. studenci III roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach przedmiotu ,,Zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów z produkcji żywności’’ wraz z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel, wzięli udział w III Ogólnopolskiej Konferencji „Ochrona Środowiska w Nowej Rzeczywistości”. Podczas konferencji były poruszane ważne i aktualne tematy dotyczące systemu gospodarowania odpadami i dostosowania go […] Read More
- Akademickie Dni Nauki i X Targi Pracy w PANS Krosno z udziałem studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościStudenci kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, członkowie Studenckich Kół Naukowych, jak co roku włączyli się czynnie w wydarzenia: Akademickie Dni Nauki i X Targi Pracy w PANS Krosno. Oba wydarzenia odbyły się 17.03.2023 roku. Na stoisku SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności studenci promowali wśród młodzieży bezpieczne odżywianie pod hasłem „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Stoisko […] Read More
- Noc Biologów w PANS w Krośnie z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywnościNoc Biologów w PANS w Krośnie odbyła się 13 stycznia 2023r., podobnie jak w całym kraju, pod hasłem „Woda – źródło życia – teraźniejszość i przyszłość”. Nauczyciele akademiccy i studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na to wydarzenie przygotowali szereg atrakcji naukowych: wykłady, warsztaty z ograniczoną liczbą miejsc oraz otwarte pokazy i konkursy. Wykłady dotyczyły […] Read More
- PRZYZNANO STYPENDIA Z FUNDUSZU STYPENDIALNEGO IM. STANISŁAWA PIGONIAMiło nam poinformować, że w dniu 19 grudnia 2022r. w Sali Senackiej KPU w Krośnie Jego Magnificencja dr hab. Zbigniew Barabasz Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, wręczył dyplomy studentomkierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, którym zostało przyznane Stypendium z Funduszu Stypendialnego im. Stanisława Pigonia.Stypendyści to: * Katarzyna Piróg – studentka II roku,* Iwona Wajs- studentka […] Read More
- Studenckie Koło Naukowe PiBŻ organizatorem wydarzenia Dzień BurakaStudenckie Koło Naukowe PiBŻ 27 listopada 2022 roku było organizatorem wydarzenia Dzień Buraka w ramach obchodów pięciolecia SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Przygotowali degustację potraw wykonanych z buraka ćwikłowego. Hitem spotkania był hummus z czerwonych buraków podany na krakersach i przybrany świeżymi listkami bluszczyku kurdybanka. Nowymi „smakami” z buraka były ocet i musztarda pochodzące z […] Read More
- Wizyta studyjna w obiekcie gastronomicznym o nazwie „Weranda restauracja śniadaniowo-lunchowa” w KrośnieW wtorkowe popołudnie (15.11.2022) członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz sympatycy Koła wybrali się na wizytę studyjną do obiektu gastronomicznego o nazwie „Weranda restauracja śniadaniowo-lunchowa” w Krośnie (ul. Piłsudskiego 45). Restauracja prowadzona jest przez absolwentkę naszej Uczelni – Panią inż. Jolantę Janas. Pani Jolanta podzieliła się z nami swoim branżowym doświadczeniem oraz poczęstowała jednym […] Read More
- Warsztaty z carvingu i dekorowania potraw owocami i warzywamiW środę, 9 listopada 2022r. odbyły się warsztaty z carvingu i dekorowania potraw owocami i warzywami dla członków SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz sympatyków Koła. Warsztaty prowadził Pan Michała Przepióra, technolog żywności, dietetyk, menadżer jakości produktów spożywczych, właściciel firmy Księga HACCP w Ustrzykach Dolnych. Zajęcia praktyczne poprzedzone zostały krótkim wykładem z historii rzeźbienia w […] Read More
- Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na spotkaniu kół naukowych z I rocznikamiW dniu 8 listopada 2022 roku w auli Kampusu przy ul. Prof. J. Dmochowskiego odbyło się spotkanie przedstawicieli SKN działających w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie z studentami niezrzeszonymi. Spotkanie dedykowane było przede wszystkim studentom z pierwszego roku studiów. Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności reprezentowali: Patrycja Janusz (III PiBŻ), Katarzyna Piróg (II PiBŻ), Katarzyna […] Read More
- Studenci Kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na konferencji pn. „Kiedy wynalazki inspirują. Konferencja w 150. rocznicę urodzin Jana Szczepanika (1872-1926)” w KPU2-3 czerwca 2022r. w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, miała miejsce konferencja pn. „Kiedy wynalazki inspirują. Konferencja w 150. rocznicę urodzin Jana Szczepanika (1872-1926)”. W sesji studenckiej „Pasja i nauka drogą do sukcesu” swoje wystąpienia i postery mieli studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Wystąpienia zaprezentowali: Kamil Bałon (student III roku) z Angelika Kubit – […] Read More
- Spotkanie z Justyną Gądek – mistrzem Polski w kategorii F1 senior Modeli Swobodnie LatającychW poniedziałek, 4 kwietnia 2022r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z Justyną Gądek – mistrzem Polski w kategorii F1 senior Modeli Swobodnie Latających, a jednocześnie studentką III roku kierunku PiBŻ. Pani Justyna przedstawiła nam swoją historię związaną z tym mało znanym sportem, pokazała sprzęt oraz galerię zdjęć z zawodów. Jest ona zawodnikiem Aeroklubu Podkarpackiego oraz […] Read More
- Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zorganizowało warsztaty kreatywnego zastosowania masy cukrowejStudenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zorganizowało 1 kwietnia 2022 r. warsztaty kreatywnego zastosowania masy cukrowej. Zajęcia poprowadziła Elżbieta Jarecka, właścicielka firmy Torcikowo z Jasła, a jednocześnie studentka III roku kierunku PiBŻ. W warsztatach wzięli udział studenci kierunków: produkcja i bezpieczeństwo żywności, budownictwo, pedagogika, towaroznawstwo, turystyka, zielarstwo, zarządzanie. Zanim przystąpiliśmy do modelowania Elżbieta przedstawiła właściwości […] Read More
- Studenci kierunku PIBŻ otrzymali stypendia z Funduszu stypendialnego im. Stanisława PigoniaMiło nam poinformować, że w dniu 14 grudnia 2021r. w Sali Senackiej KPU w Krośnie Jego Magnificencja dr hab. Zbigniew Barabasz Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, wręczył dyplomy studentom kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, którym zostało przyznane Stypendium z Funduszu Stypendialnego im. Stanisława Pigonia. Stypendyści to: Paweł Kielar – student II roku, Dominika Bielec – studentka III […] Read More
- Ogólnopolska „Noc Biologów” na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościOgólnopolska „Noc Biologów” to wydarzenie cykliczne, organizowane przez ośrodki naukowe w całym kraju od 2012 r. Tytuł przewodni XI edycji nawiązuje do Rezolucji Parlamentu europejskiego z 6 czerwca 2021 roku na rzecz bioróżnorodności 2030 i brzmi: „Różnorodność biologiczna: od genu po ekosystem”. Z tej okazji studenci i pracownicy Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności zapraszają 14 […] Read More