- KOŁO NAUKOWE PRODUKCJI I BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI NA SPOTKANIU STUDENCKICH KÓŁ NAUKOWYCHW dniu 5 listopada 2024 roku w auli Kampusu Politechnicznego PANS przy ul. Dmochowskiego 12 odbyło się spotkanie Studenckich Kół Naukowych. Studenci działający w kołach prezentowali wyniki swojej działalności, zachęcając tym samym młodszych kolegów i koleżanki z I roczników do przyłączenia się oraz rozwijania własnych zainteresowań i pasji w Studenckich Kołach Naukowych. Podczas spotkania zaprezentowały […] Read More
- Zajęcia laboratoryjne dla uczniów z ZS w IwoniczuW dniu 31.10. br. uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół w Iwoniczu wykonywali ćwiczenia laboratoryjne – ocena kwasowości mleka i mąki, wykrywanie aminokwasów i białek, zmydlanie tłuszczy. Zajęcia poprowadziła mgr Joanna Półchłopek, pracownik Zakładu Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Zajęcia laboratoryjne cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów szkoły średniej, pragnących zdobyć nowe umiejętności […] Read More
- Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na szkoleniu z obsługi chromatografu gazowegoW dniach 28-30 października 2024r. trzech pracowników kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności brało udział w Praktycznym Szkoleniu dla Pracowników Dydaktycznych PANS w Krośnie z obsługi chromatografu gazowego. Szkolenie przeprowadził pracownik z Laboratorium Badawczo-Rozwojowego EkotechLAB z Gdańska. Szkolenie było finansowane z w ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości.
- I Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Żywienie dla zdrowia”W dniu 25-26 października 2024r. w ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości, nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz studenci kierunku PIBŻ wzięli czynny udział I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Żywienie dla zdrowia”, która odbyła się w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. W pierwszym dniu konferencji odbyły się wykłady plenarne dotyczące tematów związanych z: […] Read More
- Brązowy Krzyż Zasługi dla dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANSMiło nam jest poinformować, że 15 października 2024 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie z Okazji Uroczystej Inauguracji Roku Akademickiego 2024/2025 na wniosek Rektora Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie a postanowieniem z dnia 29 lipca 2024r Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy, Pani dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS została odznaczona Brązowym […] Read More
- Uroczysta inauguracja roku akademickiego 2024/2025W dniu 15 października 2024 roku Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie zainaugurowała 26. rok akademicki. Podczas uroczystej immatrykulacji przyjęci do grona wspólnoty akademickiej zostali studenci pierwszego roku, złożyli ślubowanie i oficjalnie rozpoczęli rok akademicki. Reprezentantem studentów do immatrykulacji z I roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności był Pan Daniel Wojeński. Nie obyło się także […] Read More
- Sympozjum „Produkty lokalne w rozwoju inicjatyw przedsiębiorczych i krótkich łańcuchach dostaw”W dniach 27-29.08.24 odbyło się wyjazdowe IX Doroczne seminarium dotyczącym ziół i ich zastosowania w gospodarstwie domowym „Produkty lokalne w rozwoju inicjatyw przedsiębiorczych i krótkich łańcuchach dostaw” zorganizowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego oddział w Krakowie. Organizatorzy przygotowali bogaty program pozwalający zapoznać się z wieloma osobami, którzy wykreowali markowe produkty spożywcze ziemi świętokrzyskiej jak śliwka szydłowska, […] Read More
- Karpackie Klimaty z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywnościW ramach wydarzenia Karpackie Klimaty 25 sierpnia, w strefie Akademickie Klimaty PANS – twórczo i naukowo, kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności, jak co roku, przygotował ciekawą ofertę dla odwiedzających. Hasłem przewodnim stoiska było „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Dla odwiedzających stoisko kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności przygotowało specjalnie na ten dzień degustację zdrowych olejów tłoczonych […] Read More
- Studentki Produkcji i bezpieczeństwa żywności otrzymały certyfikaty za udział w projekcie Global Partners in EducationStudentki kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 21.06.2024r. otrzymały certyfikaty za udział w projekcie Global Partners in Education. Projekt realizowany był na naszej Uczelni po raz pierwszy, we współpracy z East Carolina University w USA. Same studentki w rozmowie podkreśliły, ze było to ciekawe i wyjątkowe doświadczenie, które wiele je nauczyło nie tylko pod […] Read More
- Uroczystość wręczenia dyplomów absolwentom kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościW dniu 21 czerwca 2024r. odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunków: Produkcja i bezpieczeństwo żywności, Towaroznawstwo oraz Zielarstwo.W uroczystości uczestniczył Rektor PANS w Krośnie – dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, Prorektor ds. rozwoju – dr Agnieszka Woźniak, Prorektor ds. studiów – dr Krzysztof Frączek, dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i […] Read More
- Zakończenie roku w Akademii językowej PANS w Krośnie14 czerwca 2024r. kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności włączył się w uroczyste zakończenie roku szkolnego w Językowej Academii PANS w Krośnie. Z tej okazji dla uczniów i ich rodzin przygotowaliśmy naturalne, pyszne i orzeźwiające napoje na bazie truskawek, rabarbaru, pokrzywy, melisy i lawendy. Napoje smakowały a receptury wzbudziły duże zaineresowani.
- II Zjazd Absolwentów Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie7 czerwca 2024r. odbył się w ramach obchodów 25-lecia działalności uczelni, II Zjazd Absolwentów Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. W wydarzeniu tym wzięli również udział absolwenci specjalności: Gospodarka regionalna z agroturystyką, absolwenci kierunków: Rolnictwo oraz Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności. Po zakończeniu oficjalnej części wydarzenia, którą prowadził prof. dr hab. Zbigniew Barabasz, Rektor PANS w […] Read More
- Barwny pochód podczas studenckich JuwenaliW dniu 6 czerwca br. ulicami Krosna przeszedł barwny i liczny pochód studentów i pracowników Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie – świętując jubileuszowy rok utworzenia uczelni. Także kierunek Produkcji i bezpieczeństwa żywności brał udział w pochodzie. Kolorowe i uśmiechnięte twarze studentów i pracowników uświetniły przemarsz.
- Wyjazd studyjny na Żywiecczyznę i ŚląskW dniach 4 i 5 czerwca 2024 roku, studenci z różnych kierunków mieli okazję wziąć udział w wyjeździe studyjnym, który odbył się na terenie Śląska i Żywiecczyzny. Wyjazd ten dostarczył uczestnikom cennych doświadczeń, umożliwiając im zwiedzenie kilku istotnych miejsc związanych z różnymi branżami przemysłu i ogrodnictwa. Pierwszego dnia grupa z kierunków Produkcja i bezpieczeństwo żywności […] Read More
- Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na VII Ogólnopolskiej Konferencji Kół Naukowych w PANS w KrośnieStudenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności 28 maja br. wzięli czynny udział w VII Ogólnopolskiej Konferencji Kół Naukowych pt. „Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca” organizowanej przez Państwową Akademię Nauk Stosowanych w Krośnie. Studenci swoje wystąpienia mieli zarówno […] Read More
- Medal Srebrny za Długoletnią Służbę dla mgr inż.Elżbiety BrągielMiło nam jest poinformować, że 27 maja 2024 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie z okazji jubileuszu dwudziestopięciolecia działalności Uczelni zgodnie z postanowieniem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, na wniosek Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie za zasługi w działalności na rzecz rozwoju nauki, odznaczenie Medal Srebrny za Długoletnią Służbę otrzymała Pani mgr inż. Elżbieta […] Read More
- Studentka Produkcji i bezpieczeństwa żywności nagrodzona podczas X Konferencji ZielarskiejKolejny sukces dla kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności, gdyż nasza studentka III roku Pani Katarzyna Piróg otrzymała wyróżnienie za poster pt: ,,Chipsy jabłkowe jako prozdrowotna przekąska’’, który zaprezentowała na X konferencji z cyklu ,,Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Zioła w profilaktyce i terapii chorób. Od juniora do seniora. Konferencja odbyła się w dniach […] Read More
- Sukces studenta Produkcji i bezpieczeństwa żywnościMiło nam poinformować o sukcesie naszego studenta III roku, kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności Pana Macieja Dąbrowskiego, który zdobył I miejsce za najlepsze wystąpienia pt. „Ocena wybranych parametrów jakościowych kawy Arabika pochodzącej z różnych rejonów świata” podczas I Konferencji naukowej studentów, doktorantów i młodych naukowców „TeMeLoDi”. Konferencja odbyła się w dniach 09 – 10.05.2024 r. […] Read More
- Drodzy, Szanowni Państwo, Absolwencispecjalności: Gospodarka Regionalna z Agroturystyką oraz kierunków: Rolnictwo, Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności W dniu 7.06.2024r. planowany jest zjazd Absolwentów uświetniający Jubileusz 25-lecia PANS w Krośnie i uroczyste spotkanie z Władzami oraz Pracownikami Uczelni. Z ogromną radością czekamy na to spotkanie z Państwem. Szczegółowe informacje znajdziecie Państwo poniżej. Serdecznie zapraszamy!
- Konferencja naukowe w DnieprzePracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli czynny udział (online) w The 36th Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” Konferencja odbyła się 22-23 kwietnia 2024r. w Dnieprze, organizatorem był ALFRED NOBEL UNIVERSITY, DNIPRO (UKRAINE) DEPARTMENT OF THE GLOBAL ECONOMICS. W […] Read More
- Ogólnopolska konferencja naukowa Forum LeśneW dniach 15-16.04.2024 r. w Centrum Konferencyjno-Naukowym Kolegium Nauk Przyrodniczych w Uniwersytecie Rzeszowskim odbyła się ogólnopolska konferencja naukowa Forum Leśne pt. „Stan ekosystemów leśnych a działalność człowieka w dobie zrównoważonego rozwoju”, której współorganizatorem była Państwowa Akademia Nauk Stosowanych. W komitecie naukowym pracowała dr hab. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS, a w komitecie organizacyjnym – dr inż. […] Read More
- XXXIX Olimpiada Wiedzy Ekologicznej w PANS w KrośnieW dniu 13 kwietnia 2024r. w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyły się eliminacje etapu okręgowego (podkarpackiego) XXXIX Olimpiady Wiedzy Ekologicznej pod honorowym patronatem JM Rektora PANS w Krośnie dr hab. Zbigniewa Barabasza. Olimpiada Wiedzy Ekologicznej to uznany w Polsce konkurs dla uczniów szkół średnich wszystkich typów z zakresu ekologii, ochrony przyrody i środowiska […] Read More
- Dzień Pracodawcy w NaftówceW dniu 12.04.br kierunek Produkcji i bezpieczeństwa żywności gościł w Zespole Szkół Naftowo-Gazowniczych w Krośnie na „Dniu Pracodawcy w Naftówce”. Stoiska prezentowała nasza Uczelnia i i duże firmy-potencjalni pracodawcy. Uczniom szkoły podczas wydarzenia była przedstawiona oferta edukacyjna naszego kierunku, jak również porady dotyczące świadomości konsumenckiej i zdrowego, bezpiecznego odżywiania. Dziękujemy za zaproszenie.
- Światowy Dzień Zdrowia z udziałem kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościW dniu 8 kwietnia br. Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia 2024, którego hasło brzmiało „Moje zdrowie, moje prawo”, zorganizowała wykłady i szkolenia, które miały pokazać, że zdrowie jest najważniejsze i warto podejmować wszelkie działania, aby je zachować i poprawić. W tym ważnym wydarzeniu wziął udział również kierunek Produkcji […] Read More
- Kierunek PIBŻ na Pikniku ElektosukcesW dniu 11.04 br. odbył się Piknik Zawodowy ELEKTROSUKCES, zorganizowany przez Zespół Szkół Elektrycznych i Ogólnokształcących w Krośnie. Wydarzenie to miało na celu pokazanie możliwości edukacyjnych i zawodowych uczniom podkarpackich szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Swoją ofertę edukacyjną przedstawiała również Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie i lokalni pracodawcy. Podczas pikniku uczniowie mieli możliwość w trakcie […] Read More
- Dzień Zdrowia kierunku PiBŻ razem z uczniami Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie 5.04.2024r. Dzień Zdrowia pracownicy i studenci kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności mieli przyjemność spędzić razem z uczniami Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie. Dr inż. Marta Pisarek poprowadziła pogadankę na temat kulturowych uwarunkowań zachowań żywieniowych, a Kasia Piróg, studentka III roku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności miała możliwość porozmawiać z uczniami na temat studiowanego kierunku.
- Życzenia WielkanocneWielkanoc to czas otuchy i nadziei.Czas odradzania się wiary w siłę Chrystusai drugiego człowieka.Życzę,aby te Święta Wielkanocneprzyniosły wszystkim radość oraz wzajemną życzliwość. dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANSKierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
- XI Targi Pracy i Akademicki Dzień Nauki z udziałem studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościW dniu 8 marca 2024 roku studenci kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz członkowie Studenckich Kół Naukowych, jak co roku włączyli się czynnie w wydarzenia: Akademickie Dni Nauki i XI Targi Pracy w PANS Krosno.Na stoisku SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności studenci promowali wśród młodzieży bezpieczne odżywianie pod hasłem „Smakuj Naukę z Nami”. Studenci SKN […] Read More
- II Akademickie Forum Biznesu6 marca 2024 roku odbyło się niezwykłe wydarzenie- II Akademickie Forum Biznesu, które łączy strefę biznesu ze środowiskiem akademickim. Po stronie biznesu pojawili się ciekawi, doświadczeni i spełniający się zawodowo właściciele i pracownicy krośnieńskich przedsiębiorstw, po stronie uczelni- nauczyciele i studenci.Forum otworzył dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS – Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w […] Read More
- Wykład promocyjny w Zespole Szkół nr 4 w Jaśle28 lutego 2024r. Pani kierownik zakładu Produkcji i bezpieczeństwa żywności dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS wraz z dr inż. Małgorzatą Górką i dr inż. Damianem Dubisem odwiedzili Zespół Szkół nr 4 w Jaśle, gdzie przeprowadzili ciekawe wykłady promocyjne dla uczniów.Przedstawili bogatą ofertę kształcenia, szerokie możliwości samorozwoju podczas studiowania i poodnoszenia kwalifikacji, bazę dydaktyczną […] Read More
- VI Konferencja Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”W sobotę 17 lutego Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie gościła uczestników VI Konferencji Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”, w której uczestniczyli także pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Naukowcy i praktycy mówili o wielu zagadnieniach związanych z ochroną pszczół.Wśród prelegentów byli:Prof. dr hab. Małgorzata Dżugan (Uniwersytet Rzeszowski) wygłosiła referat „Apiterapia z perspektywy pszczelarza”.Dr […] Read More
- Nowi INŻYNIEROWIE kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościNa kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 9 luty 2024 r. odbyły się egzaminy dyplomowe studentów IV roku. Wszystkim naszym Absolwentom, Inżynierom serdecznie gratulujemy!!!!
- Życzenia BożonarodzenioweNiech czas Bożego Narodzenia będzie pełen ciepła, radości i wytchnienia od codziennego pędu. Zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku życzy dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
- ,,Otwarte Dni” na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościW dniu 18 grudnia br. w ramach ,,Otwartych dni” kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności gościliśmy 44 uczniów Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie W ramach tego wydarzenia został przeprowadzony wykład nt: „Zafałszowanie żywności – wczoraj i dziś” wygłoszony przez dr inż. Martę Pisarek oraz 4 warsztaty:1. ,,Wykonanie preparatów mikroskopowych i obserwacja skrobi, białka i […] Read More
- Stypendium z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia18 grudnia 2023roku Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, wręczył dyplomy studentom i pracownikom Uczelni, którym w roku akademickim 2023/2024 zostało przyznane stypendium naukowe z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia.Stypendium naukowe z Zakładu Produkcji i bezpieczeństwa żywności otrzymały: dr hab. inż. Barbarze Krochmal-Marczak, prof. PANS oraz dr inż. […] Read More
- Akcja charytatywna dla Domu Dziecka w DługimStudenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wraz z dr hab. inż. Barbarą Krochmal-Marczak, prof. PANS zorganizowali zbiórkę darów dla Chłopców z Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Długiem. Podarowano m.in. przybory szkolne, kosmetyki i chemię codziennego użytku oraz słodycze. W zamian Podopieczni DD w Długiem przygotowali świąteczne stroiki. Dziękujemy.
- Wigilia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościW dniu 14 grudnia studenci I i II roku kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności wraz z pracownikami spotkali się na wspólnej Wigilii Świąt Bożego Narodzenia. Wszyscy złożyli sobie nawzajem życzenia, był tradycyjny barszczyk i pierogi oraz wspólne kolędowanie.
- V Konferencja Metodyczna LOP z cyklu Oblicza Zarzadzania dla nauczycieli przedmiotów przyrodniczychW dniu 11 grudnia 2023r. odbyła się V Konferencja Metodyczna LOP z cyklu Oblicza Zarzadzania dla nauczycieli przedmiotów przyrodniczych zorganizowana przez Ligę Ochronę Przyrody Okręg Podkarpacki w Rzeszowie oraz Wydział Zarządzania Politechniki Rzeszowskiej. Temat przewodni tegorocznej konferencji brzmiał: Kształtowanie nawyków żywieniowych młodzieży – edukacja w zarządzaniu zdrowiem społecznym. W spotkaniu aktywny udział brała dr inż. […] Read More
- Studenci z SKN Ekonomistów ze studentami II i IV roku kierunku PIBŻ przygotowali upominki dla seniorówStudenci z SKN Ekonomistów wraz ze studentami z II i IV roku kierunku PIBŻ także w tym roku włączyli się w akcje charytatywną Anioł dla seniora z hospicjum domowego Fundacji Dotyk Anioła. W ramach działań wykonali na warsztatach ręcznie wyjątkowe kartki z życzeniami. Dodatkowo Studenci z opiekunem zrobili stroiki z żywych gałązek i drewniane choinki. […] Read More
- Wizyta w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach „Bieszczadzki Ogród” W dniu 5 grudnia 2023r. studenci II roku kierunku PiBŻ w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości odwiedzili Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach „Bieszczadzki Ogród” w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej lokalnego produktu spożywczego, przetwórstwa owocowo-warzywnego, ogrodnictwa, agrobiznesu. W pierwszej części spotkania Pan Mirosław Krupa inicjator powstania Inkubatora oraz jego właściciel przedstawił historię powstania tego przedsięwzięcia oraz aktualne […] Read More
- Warsztaty serowarskie w Zagrodzie EdukacyjnejW dniu 5 grudnia 2023r. studenci II roku kierunku PiBŻ w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości mieli przyjemność odbyć warsztaty serowarskie u Pani Bożeny Wisły z Bukowca k. Polańczyka. Studenci poznali wszystkie elementy produkcji sera podpuszczkowego, własnoręcznie zrobili sery smakowe oraz dokonali konsumenckiej oceny sensorycznej wykonanych serów. Podczas poczęstunku serowo-szarlotkowego poznali również funkcjonowanie Zagrody edukacyjnej, którą […] Read More
- Wyjazd studyjny do Ursa Maior w Uhercach Mineralnych W dniu 30 listopada br. Studenci różnych roczników kierunku PiBŻ mieli możliwość wyjazdy do Ursa Maior, bieszczadzkiego mikrobrowaru zlokalizowanego w Uhercach Mineralnych. Browar ten zbudowany został z poszanowaniem lokalnego środowiska, bowiem cały obiekt wykorzystuje energię odnawialną i inne innowacyjne rozwiązania. Ponadto, a może przede wszystkim jest regionalnym centrum sztuki, kreatywności i designu. Część zysku Właściciele […] Read More
- Pracownicy i studenci na konferencji w DnieprzePracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli czynny udział (online) w XXXV konferencji naukowej Annual International Conference for Young Scientists and Students nt. „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities”. Konferencja odbyła się 27-28 listopada br. w Dnieprze, organizatorem był ALFRED NOBEL UNIVERSITY, DNIPRO (UKRAINE) DEPARTMENT OF THE GLOBAL […] Read More
- Studenci Produkcji i bezpieczeństwa żywności na Ogólnopolskich Zawodach Robotycznych „RobON”25 listopada 2023r. m.in. studenci z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, jednocześnie członkowie SKN Ekonomistów z opiekun koła mgr inż. Elżbieta Brągiel towarzyszyli I Ogólnopolskim Zawodom Robotycznym „RobON”. Zawody odbyły się w Kampusie Techniczno-Sportowym Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. W zawodach udział wzięło ponad 30 drużyn z różnych części Polski, reprezentujących zarówno szkoły ponadpodstawowe, […] Read More
- Wykład Pana Andrzeja Siwego na temat celiakii i diety bezglutenowejW dniu dzisiejszym (22.11.br.) mieliśmy przyjemność wysłuchać wykładu Pana Andrzeja Siwego na temat celiakii, diety bezglutenowej, działalności Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz jego pracy jako wolontariusza w tym Stowarzyszeniu. Ponadto dowiedzieliśmy się z jakimi problemami życia codziennego borykają się chorzy na celiakię i co to jest program MENU BEZ GLUTENU. […] Read More
- Wizyta studyjna w Gospodarstwie Rolnym ,,Winnica Widokowa’’ w Komborni.14 listopada 2023 roku studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości odbyli wizytę studyjną do Gospodarstwa Rolnego ,,Winnica Widokowa’’ w Komborni. Warsztaty miały na celu zgłębienie wiedzy na temat zakładania winnicy, wyboru stanowiska, przygotowania gleby, prowadzenia krzewów w pierwszym, drugim i trzecim roku, doboru odmian a także cięcia i formowania krzewów. […] Read More
- Członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na spotkaniu ze Studentami pierwszych roczników W dniu 7 listopada br. jako członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności mieliśmy przyjemność spotkać się z Koleżankami i Kolegami pierwszych roczników na dorocznym złocie Studenckich Kół Naukowych Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Zarząd Koła przedstawił nasze cele i działania oraz pochwalił osiągnięciami, jak również przygotował stoisko wystawiennicze.
- SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności na prezentacji studenckich kół naukowychW dniu 7 listopada br. jako członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności mieliśmy przyjemność spotkać się z Koleżankami i Kolegami pierwszych roczników na dorocznym złocie Studenckich Kół Naukowych Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Zarząd Koła przedstawił nasze cele i działania oraz pochwalił osiągnięciami, jak również przygotował stoisko wystawiennicze
- Szkolenie nt.: ,,Bezpieczeństwo produktów konsumenckich (BRC CP, IFS HPC, ISO 22716)”W dniu 23-24 października 2023 roku pracownicy z zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności wzięli udział w szkoleniu nt.: ,,Bezpieczeństwo produktów konsumenckich (BRC CP, IFS HPC, ISO 22716)”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: Geneza i rodzina standardów BRC i IFS, akty prawne i dokumenty normatywne w odniesieniu do […] Read More
- Wizyta studyjna studentów PiBŻ w OSM Włoszczowa i Spółdzielczej Agrofirmie SzczekocinyW dniu 27 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w ramach ,,Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości’’byli z wizytą studyjną w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowej oraz Spółdzielczej Agrofirmie Szczekociny.Celem wizyty studyjnej było poznanie realiów organizacji wewnętrznej firmy, nabycie wiedzy i umiejętności praktycznych wymaganych w danej jednostce a także uzupełnienie wiedzy zdobytej na zajęciach realizowanych […] Read More
- Kurs dietetyczny 1 stopnia dla studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo zywnościW dniu 23-24 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności wzięli udział w szkoleniu z zakresu ,,Kurs dietetyczny 1 stopnia”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: Dietetyka – pojęcie szerokie (kim jest dietetyk, składniki pokarmowe), normy żywieniowe, ocena stanu odżywiania, rodzaje diet i kryteria ich klasyfikowania, […] Read More
- Szkolenie dla studentów nt.: ,,HACCP, ISO 22000, FSSC, BRC Food, IFS Food, zafałszowanie i obrona lokalizacji”W dniu 12-13 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w szkoleniu nt.: ,,HACCP, ISO 22000, FSSC, BRC Food, IFS Food, zafałszowanie i obrona lokalizacji”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w Polsce i UE, system HACCP […] Read More
- Uroczysta inauguracja roku akademickiego 2023/202417 października 2023 roku Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie zainaugurowała 25. rok akademicki. Podczas uroczystej immatrykulacji przyjęci do grona wspólnoty akademickiej zostali studenci pierwszego roku, złożyli ślubowanie i oficjalnie rozpoczęli rok akademicki. W tym roku do grona studentów Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie dołączyło prawie 700 nowo przyjętych studentów, w tym 20 z […] Read More
- Szkolenie z systemów zarządzania bezpieczeństwem żywnościW dniach 10 i 11 października br. m.in. pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności brali udział w szkoleniu pt. „Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywości – wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym”. Podczas szkolenia były omawiane aktualne wymagania różnych systemów jakości związanych z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Były też ćwiczenia praktyczne. Szkolenie zostało realizowane w ramach Dydaktycznej […] Read More
- Pracownicy i studenci kierunku PiBŻ uczestnikami konferencji „Ekologia, czy to się opłaca”29 września br. pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności aktywnie uczestniczyli w konferencji „Ekologia, czy to się opłaca” zorganizowanej przez Lokalną Grupę Działania Zielone Bieszczady”, pod honorowym patronatem JM Rektora dr hab. Zbigniewa Barabasza, prof. PANS w Krośnie. Z ramienia Uczelni spotkanie otworzyła Pani dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki […] Read More
- Nauczyciel akademicki z Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na XX Ogólnopolskim Seminarium AgroturystycznymW dniach 25-27.09.2023r. dr inż. Marta Pisarek, nauczyciel akademicki Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyła w XX Jubileuszowym Ogólnopolskim Seminarium Agroturystycznym, którego hasło przewodnie brzmiało „Instytucje i organizacje wobec turystyki wiejskiej w Polsce – kontekst historyczny i współczesny”. Program obejmował sesję referatową, wyjazd terenowy oraz promocję „Podręcznika trenera turystyki wiejskiej”. Tegoroczne Sympozjum odbyło się w […] Read More
- SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności na konferencji pt. „Ekologia, czy to się opłaca?”W dniu 29 września br. miała miejsce Konferencja pt. „Ekologia, czy to się opłaca?” pod honorowym patronatem JM Rektora Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie dr hab. Zbigniewa Barabasza, prof. PANS, na której nasze Koło prezentowało stoisko wystawiennicze oraz brało aktywny udział w pracach sekretariatu. Ponadto Pani dr inż. Marta Pisarek, opiekun Koła wygłosiła referat […] Read More
- Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na Karpackich Klimatach 202320 sierpnia br. w ramach wydarzenia Karpackie Klimaty w strefie Akademickie Klimaty PANS – twórczo i naukowo, kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności, jak co roku, przygotował ciekawą ofertę dla odwiedzających. W tym roku hasłem przewodnim naszego stoiska było „Bezpieczna żywność-zdrowie zaczyna się na talerzu”. Licznie odwiedzający nasze stoisko mogli skorzystać z przygotowanej specjalnie na ten […] Read More
- Produkcja i bezpieczeństwo żywności włączyła się w wydarzenie Świet(l)ne Miasto Krosno30 lipca br. na krośnieńskim rynku w ramach Świet(l)nego Miasta odbyło się dużo ciekawych wydarzeń: warsztaty naukowe i artystyczne, spektakle, wystawy, pokazy, prezentacje i zabawy. Swój udział podczas tego wydarzenia miała też PANS w Krośnie oraz pracownicy z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Na naszym stoisku prowadziliśmy akcję edukacyjną dotyczącą stosowania i świadomego zakupu napojów […] Read More
- Zaświadczenie o posiadaniu wykształcenia rolniczego, które może stanowić jedno z przesłanek do potwierdzania posiadania Kwalifikacji RolniczychDrodzy absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, uprzejmie informujemy, można składać wniosek o wydanie zaświadczenia, które może być pomocne przy staraniu się o nabycie kwalifikacji rolniczych. Wypełnione wnioski (w wersji papierowej) należy złożyć w sekretariacie Instytutu Zdrowia i Gospodarki ul. Dmochowskiego 12, pok. 07.
- Naukowy sukces Katarzyny Piróg – studentki II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościMiło nam poinformować, że studentka II roku kierunku PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Katarzyna Piróg została wyróżniona przyznaniem II miejsca na Międzynarodowym Konkursie dla Profesjonalnych Studentów’’ w zakresie ,,Agrarian Sciences and Food”, który odbył się w Mykolaiv National Agrarian University Mykolaiv w Ukrainie. Tematem naukowym pracy zgłoszonej na konkurs była ,,Technologia wytwarzania gotowanych wyrobów wędliniarskich z […] Read More
- Wykład Naszego Pracownika- „Ogród permakulturowy – zakładanie, pielęgnacja i użytkowanie”W piątek, 16 czerwca 2023 r. dr inż. Marta Pisarek na zaproszenie Gminnej Biblioteki Publicznej w Wiśniowej wygłosiła wykład „Ogród permakulturowy – zakładanie, pielęgnacja i użytkowanie” Wykład ten został przeprowadzony w ramach działania: „Uniwersytet Samorządności w Wiśniowej” i był skierowany do lokalnej społeczności pragnącej podnieść swoją wiedzę z zakresu zrównoważonego rozwoju wsi i bezpieczeństwa żywności.
- Koniec roku szkolnego Academii – Kursy Języków Obcych20 czerwca 2023r. w Kampusie Politechnicznym PANS, w Suchodole odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego w Academii. Jak co roku oprócz uroczystości na auli, był również piknik na świeżym powietrzu dla wszystkich uczestników. Z tej okazji pracownicy oraz studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwa żywności oraz Zielarstwo przygotowali pyszne i orzeźwiające napoje, które cieszyły się ogromną […] Read More
- Wręczenia dyplomów absolwentom Produkcji i bezpieczeństwa żywnościW dniu 16.06.2023r. odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów dla absolwentów m.in. kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. W uroczystości uczestniczyli: Pan Prorektor PANS w Krośnie – dr Krzysztof Frączek, Pani dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki oraz nauczyciele akademiccy i bliscy Studentów.Uroczystość uświetnił wykład wygłoszony przez dr hab. inż. Barbarę Krzysztofik, prof. PANS, […] Read More
- XIV Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”24-25 maja 2023 roku w Centrum Edukacji Międzynarodowej WSIiZ w Kielnarowej odbyła się XIV Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”. Celem tego wydarzenia była promocja działalności młodych naukowców, prezentacja badań i poglądów oraz integracja środowisk akademickich. Obrady odbywały się w sześciu panelach tematycznych: – Innowacje w ekonomii i zarządzaniu – Innowacje […] Read More
- VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych: Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca18 maja 2023 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyła się VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych: Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca. Celem konferencji była wymiana wiedzy i doświadczeń zdobytych podczas wielokierunkowych badań prowadzonych przez studentów w różnych dziedzinach nauki, jak również kreowanie inicjatyw w zakresie poszukiwania innowacyjnych rozwiązań mających na […] Read More
- IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”W dniach 11-12 maja 2023 roku, w Kampusie Politechnicznym PANS w Krośnie odbyła się IX Naukowa Konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” pt. Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków.Celem tegorocznej konferencji było zwrócenie uwagi na potencjał prozdrowotny jaki drzemie w rodzimych owocach i narastająca […] Read More
- Międzynarodowa naukowa konferencja w DnieprzeW dniach 24-25.04.2023r. odbyła się Konferencja Naukowa: The 34th Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” w Dnieprze.Swój udział w postaci wygłoszonych referatów i opublikowanych artykułów naukowych mieli także studenci z SKN Ekonomistów w PANS Krosno, a wśród nich dwójka studentów z kierunku […] Read More
- Event Młodych Przedsiębiorców i II Jasielskie Targi Pracy, Edukacji, KarieryW dniu 19.04.2023r. studenci PIBŻ uczestniczyli w Evencie Młodych Przedsiębiorców w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie „Szpetnar”, zaś w dniu 21.04.2023r. gościli jako wystawcy na Jasielskich Targach Pracy, Edukacji i Kariery. Studenci wraz z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na promocyjnym stoisku uczelni PANS w Krośnie, promowali […] Read More
- Studenci PIBŻ na VII Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców nt. „Nowe trendy w turystyce i rekreacji”.W dniu 17 kwietnia br. m.in. studenci i absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, członkowie SKN Ekonomistów wzięli udział w VII Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców nt. „Nowe trendy w turystyce i rekreacji”.Wśród 26 Uczelni z całej Polski i 130 uczestników znaleźli się również nasi studenci. Wygłosili referaty:1. Magdalena Socha, Krystian Kuźniak pt. Nowy trend w […] Read More
- Warsztaty wielkanocne – pisanki techniką kimekomi.3 kwietnia br. odbyły się w naszej Uczelni, Warsztaty wielkanocne – pisanki techniką kimekomi.Uczestnikami byli studenci z różnych kierunków Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, także studenci z Erasmus+. Nie zabrakło też studentów z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Warsztatom towarzyszyła integracja, dobra zabawa i piękne efekty pracy – oryginalne pisanki wielkanocne. Warsztaty prowadziła mgr […] Read More
- Życzenia WielkanocneNiech te Święta Zmartwychwstania będą pełne nadziei i wiary,radosnych spotkań nie tylko przy wielkanocnym stole,oraz spokoju i zdrowia życzy dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
- III Ogólnopolska Konferencja „Ochrona Środowiska w Nowej Rzeczywistości”W dniu 30.03.2023r. studenci III roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach przedmiotu ,,Zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów z produkcji żywności’’ wraz z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel, wzięli udział w III Ogólnopolskiej Konferencji „Ochrona Środowiska w Nowej Rzeczywistości”. Podczas konferencji były poruszane ważne i aktualne tematy dotyczące systemu gospodarowania odpadami i dostosowania go […] Read More
- Spotkanie z maturzystami Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w JaśleW dniu 28.03.br. odbyło się spotkanie z uczniami klas maturalnych Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Jaśle. Pani dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS zaprezentowała uczniom kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności, natomiast Karol – student III roku tego kierunku opowiedział o życiu studenckim. Uczniom została także zaprezentowana Uczelnia – Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w […] Read More
- Akademickie Dni Nauki i X Targi Pracy w PANS Krosno z udziałem studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościStudenci kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, członkowie Studenckich Kół Naukowych, jak co roku włączyli się czynnie w wydarzenia: Akademickie Dni Nauki i X Targi Pracy w PANS Krosno. Oba wydarzenia odbyły się 17.03.2023 roku. Na stoisku SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności studenci promowali wśród młodzieży bezpieczne odżywianie pod hasłem „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Stoisko […] Read More
- Wykłady z prof. Mariną Nagervadze z Uniwersytetu w BatumiStudenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniach 23-24.03.2023r. wzięli udział w wykładach prowadzonych przez prof. Marine Nagervadze z Uniwersytetu w Batumi (Batumi Shota Rustaveli State University, Department of Biology). Studenci wysłuchali wykładów: Introduction to the developing human. Developmental periods and stages. Development od the general body form (Highlights of the fourth to eighth weeks). […] Read More
- Branżowe seminarium szkoleniowe „Bezpieczne i odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin”W dniu 15 marca 2023r. studenci i pracownicy kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności mieli możliwość uczestniczenia w branżowym seminarium szkoleniowym „Bezpieczne i odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin” zorganizowanym przez Akademię Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin z Warszawy. Wykładowcami tego szkolenia byli: – dr Joanna Gałązka – Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, – dr hab. Grzegorz Doruchowski – Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, – dr inż. […] Read More
- Uczniowie Szkoły Podstawowej w Jaszczwi gościli na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościW dniu 09.03.2023 roku uczniowie klasy III i VI Szkoły Podstawowej w Jaszczwi gościli w murach naszej Uczelni na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestnicząc w warsztatach ,,Ekologia i świat pod mikroskopem’’. Po krótkim wprowadzeniu w tematykę warsztatów przez dr hab. inż. Barbarę Krochmal-Marczak, prof. PANS, uczniowie sami przygotowywali różne preparaty.
- Nowi INŻYNIEROWIE kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywnościNa kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 13 i 14 luty 2023 r. odbyły się egzaminy dyplomowe studentów IV roku. To pierwsi studenci tego kierunku, którzy ukończyli (po zmianie nazwy) Państwową Akademię Nauk Stosowanych w Krośnie. Wszystkim naszym Absolwentom, Inżynierom serdecznie gratulujemy!!!! Absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności z promotorami i wykładowcami
- Szkolenie pt. „Zabłyśnij swoim biznesplanem!”27.01.2023r. studenci II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, w ramach poszerzenia wiadomości z przedmiotu Podstawy przedsiębiorczości w gospodarce żywnościowej, brali udział w szkoleniu pt. „Zabłyśnij swoim biznesplanem!” organizowanym przez Polską Federację Przedsiębiorczości.Szkolenie było bardzo ciekawe, bogate w treści merytoryczne i praktyczne przykłady pisania biznesplanu.
- Noc Biologów w PANS w Krośnie z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywnościNoc Biologów w PANS w Krośnie odbyła się 13 stycznia 2023r., podobnie jak w całym kraju, pod hasłem „Woda – źródło życia – teraźniejszość i przyszłość”. Nauczyciele akademiccy i studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na to wydarzenie przygotowali szereg atrakcji naukowych: wykłady, warsztaty z ograniczoną liczbą miejsc oraz otwarte pokazy i konkursy. Wykłady dotyczyły […] Read More
- Absolwenci 2023 – studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów studiów nierolniczych15 stycznia 2023 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosownych w Krośnie, odbył się egzamin dla Uczestników studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów studiów nierolniczych nadający kwalifikacje rolnicze w myśl ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. z 2022 poz. 461). Absolwenci tych studiów po pozytywnie zdanym egzaminie uzyskali również uprawnienia do zakupu gruntów rolnych w myśl […] Read More
- Szkolenie „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”W dniu 12 stycznia br. Studenci i Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli udział w szkoleniu pt. „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”. Szkolenie prowadzili pracownicy Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
- Studenci Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyli w wizycie studyjnej w Pijalni Czekolady w Korczynie. W dniu 22.12.2022r. studenci trzeciego roku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyli w wizycie studyjnej w Pijalni Czekolady M. Pelczar w Korczynie. Główne atrakcje Pijalni Czekolady w Korczynie to możliwość podziwiania produkcji czekolady krok po kroku. W pijalni można skomponować własną czekoladę. Ci, którzy odwiedzają to miejsce mogą zobaczyć również maszyny i urządzenia związane z produkcją […] Read More
- Życzenia ŚwiąteczneNiech Święta Bożego Narodzenia, przyniosą radość, pokój i wzajemną życzliwość. Niechaj staną się źródłem wzmacniania ducha, który pomoże spełnić najskrytsze marzenia, a Nowy Rok będzie obfitszy od obecnego! życzy Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak
- Warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskichz Iwonicza ZdrojuW dniu 19. 12.2022r. w zakładzie Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzone zostały warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Iwonicza Zdroju. Tematyka warsztatów była związana z programem studiów na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności i dotyczyła instrumentalnej oceny jakości surowców i produktów roślinnych oraz zwierzęcych. Warsztaty zostały przeprowadzone przez dr hab. Barbarę […] Read More
- PRZYZNANO STYPENDIA Z FUNDUSZU STYPENDIALNEGO IM. STANISŁAWA PIGONIAMiło nam poinformować, że w dniu 19 grudnia 2022r. w Sali Senackiej KPU w Krośnie Jego Magnificencja dr hab. Zbigniew Barabasz Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, wręczył dyplomy studentomkierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, którym zostało przyznane Stypendium z Funduszu Stypendialnego im. Stanisława Pigonia.Stypendyści to: * Katarzyna Piróg – studentka II roku,* Iwona Wajs- studentka […] Read More
- Studenci I roku w muzeum i na spektaklu w Krakowie16.12.2022r. w ramach przedmiotu „Elementy kultury współczesnej”, studenci I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności odwiedzili Kraków. W Teatrze STU obejrzeli spektakl „L do L” . Mieli również niepowtarzalną okazję zobaczyć wystawę kimon w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha. Taka forma realizacji zajęć przypadła studentom do gustu. Wrócili do Krosna bardzo zadowoleni i ubogaceni w […] Read More
- Zajęcia pt. „Napoje izotoniczne co w sobie kryją? Zrób je sam”.W dniu 16.12.2022r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie, mgr inż. Elżbieta Brągiel nauczyciel prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności przeprowadziła wykład połączony z ćwiczeniami pt. „Napoje izotoniczne co w sobie kryją? Zrób je sam”. Uczestnikami byli uczniowie klasy I i III Technik Analityk. Tematyka okazała się bardzo aktualna i zaciekawiła […] Read More
- „IV Podkarpackie Wykłady z Ekologii i Ochrony Środowiska wzbogacone o zajęcia warsztatowe”W dniu 14 grudnia 2022 roku odbyły się „IV Podkarpackie Wykłady z Ekologii i Ochrony Środowiska wzbogacone o zajęcia warsztatowe”. Wydarzenie skierowane było do młodzieży szkół średnich z województwa podkarpackiego, która przygotowuje się do udziału w Olimpiadzie Wiedzy Ekologicznej. Chęć uczestnictwa w tegorocznych „Podkarpackich Wykładach z Ekologii i Ochrony Środowiska” zgłosiło 181 uczniów z 20 […] Read More
- Wyjazd studyjny na Ziemię Żywiecką, Cieszyńską i PszczyńskąW dniach 7-8 grudnia 2022 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności brali udział w wyjeździe studyjnym na Żywiecczyznę, Ziemię Cieszyńską i Pszczyńską. Wyjazd zaplanowano na bardzo wczesną porę z parkingu przy Kampusie na ulicy Dmochowskiego. Skoro świt wyruszyliśmy autokarem wraz z kadrą naukową , studentami z innych kierunków i roczników do pierwszego punktu naszego […] Read More
- Ocena jakościowa wybranych surowców roślinnychW dniu 6 grudnia 2022r. uczniowie klasy I liceum z Zespołu Szkół w Iwoniczu uczestniczyli w warsztatach z zakresu oceny jakości surowców i produktów roślinnych. Uczniowie poznali najważniejsze metody oceny wybranych wskaźników jakości, mające zastosowanie podczas kontroli i standaryzacji surowców roślinnych, a także mieli możliwość przeprowadzenia badań własnych dotyczących świeżości mąki pszennej oraz kaszy mannej, […] Read More
- Studenci III roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności pozytywnie zdali egzamin Audytor wewnętrzny HACCPStudenci III roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności ukończyli szkolenie na temat Audytor wewnętrzny HACCP i pozytywnie zdali egzamin. Szkolenie było prowadzone przez firmę QGD Grupa Doradcza Qualitas. Celem szkolenie było zapoznanie uczestników z nowoczesnym podejściem do zagadnień związanych z zapewnieniem jakości i wymaganiami HACCP oraz zasadami i technikami prowadzenia audytów .Ponadto omówiono zasady dokumentowania i […] Read More
- Udział studentów IV roku w konferencji „Innowator Podkarpacia 2022 – fundusze na innowacje”Studenci IV roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wraz z SKN Ekonomistów i opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel w ramach przedmiotu ujętego w programie studiów: „Fundusze unijne w gospodarce żywnościowej’’ brali udział w konferencji pn. „Innowator Podkarpacia 2022 – fundusze na innowacje”. Konferencja organizowana była przez Rzeszowską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. (RARR) realizowaną w ramach […] Read More
- Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na międzynarodowej konferencji w DnieprzeW dniach 28-29 listopada 2022 roku pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w The 33rd Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” w Dnieprze. Konferencja odbywała się zdalnie. Na konferencji przedstawiono: Krzysztofik B., Krochmal-Marczak B., Ślusarczyk B., Brągiel E., Kołodka S. – […] Read More
- Studenckie Koło Naukowe PiBŻ organizatorem wydarzenia Dzień BurakaStudenckie Koło Naukowe PiBŻ 27 listopada 2022 roku było organizatorem wydarzenia Dzień Buraka w ramach obchodów pięciolecia SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Przygotowali degustację potraw wykonanych z buraka ćwikłowego. Hitem spotkania był hummus z czerwonych buraków podany na krakersach i przybrany świeżymi listkami bluszczyku kurdybanka. Nowymi „smakami” z buraka były ocet i musztarda pochodzące z […] Read More
- Uczniowie Zespołu Szkół nr 4 w Jaśle uczestniczyli w warsztatach nt: ,,Analityczne metody oceny jakości żywności’’W dniu 18.11.2022r. uczniowie Zespołu Szkół nr 4 w Jaśle uczestniczyli w warsztatach laboratoryjnych nt: ,,Analityczne metody oceny jakości żywności’’ prowadzonych przez dr hab. inż. Barbarę Krochmal-Marczak, prof. KPU., kierownika Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Na warsztatach uczniowie zapoznali się z wybranymi urządzeniami oraz metodami służącymi do oceny jakości surowca lub produktu żywnościowego.
- Szkolenie pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”W dniu 21.11.2022r. studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz Zielarstwo uczestniczyli w szkoleniu pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”. Podczas szkolenia uczestnicy zapoznali się z zagadnieniami dotyczącymi obowiązku ochrony bioróżnorodności w przepisach UE i przepisach krajowych, zasad i metod ochrony bioróżnorodności w rolnictwie, integrowanej ochrony roślin czy systemami produkcji uwzględniającymi zasady bioróżnorodności. […] Read More
- Z głębokim żalem zawiadamiamy…
- Spotkanie studentów I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności z dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta KrosnaStudenci I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności w ramach Wprowadzenia do studiowania wzięli udział w spotkaniu z Panem dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna. Podczas spotkania Pan Prezydent przedstawił bardzo ciekawy wykład na temat Uwarunkowań i perspektyw rozwoju społeczno-gospodarczego Krosna. Ponadto zwrócił uwagę na umiejętności, które powinny być rozwijane przez studentów, a które […] Read More
W dniu 16 grudnia 2020 r. w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbyła się online Konferencja Upowszechnieniowo-Wdrożeniową Nauka–Praktyce: program wieloletni „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”– podsumowanie realizacji zadań w latach 2015–2020, transmitowana na serwisie YouTube. W konferencji uczestniczyli również studenci II roku PiBŻ w ramach modułu Hodowla i nasiennictwo, którzy szczególnie byli zainteresowani obszarem tematycznym − Postęp biologiczny. Jak czytamy na stronie Instytutu Ogrodnictwa w konferencji aktywny udział wzięło 160 osób, a liczba ta stale rośnie ponieważ wciąż istnieje możliwość zapoznania się z zarejestrowaną treścią na portalu YouTube. (https://www.youtube.com/watch?v=NtKO4EFjKrc).