Aktualności


  • KOŁO NAUKOWE PRODUKCJI I BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI NA SPOTKANIU STUDENCKICH KÓŁ NAUKOWYCH
    W dniu 5 listopada 2024 roku w auli Kampusu Politechnicznego PANS przy ul. Dmochowskiego 12 odbyło się spotkanie Studenckich Kół Naukowych. Studenci działający w kołach prezentowali wyniki swojej działalności, zachęcając tym samym młodszych kolegów i koleżanki z I roczników do przyłączenia się oraz rozwijania własnych zainteresowań i pasji w Studenckich Kołach Naukowych. Podczas spotkania zaprezentowały […]
    Read More
  • Zajęcia laboratoryjne dla uczniów z ZS w Iwoniczu
    W dniu 31.10. br. uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół w Iwoniczu wykonywali ćwiczenia laboratoryjne – ocena kwasowości mleka i mąki, wykrywanie aminokwasów i białek, zmydlanie tłuszczy. Zajęcia poprowadziła mgr Joanna Półchłopek, pracownik Zakładu Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Zajęcia laboratoryjne cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów szkoły średniej, pragnących zdobyć nowe umiejętności […]
    Read More
  • Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na szkoleniu z obsługi chromatografu gazowego
    W dniach 28-30 października 2024r. trzech pracowników kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności  brało udział w Praktycznym Szkoleniu dla Pracowników Dydaktycznych PANS w Krośnie z obsługi chromatografu gazowego. Szkolenie przeprowadził pracownik z Laboratorium Badawczo-Rozwojowego EkotechLAB z Gdańska. Szkolenie było finansowane z w ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości.
  • I Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Żywienie dla zdrowia”
    W dniu 25-26 października 2024r. w ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości, nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz studenci kierunku PIBŻ wzięli czynny udział I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Żywienie dla zdrowia”, która odbyła się w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. W pierwszym dniu konferencji odbyły się wykłady plenarne dotyczące tematów związanych z: […]
    Read More
  • Brązowy Krzyż Zasługi dla dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS
    Miło nam jest poinformować, że 15 października 2024 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie z Okazji Uroczystej Inauguracji Roku Akademickiego 2024/2025 na wniosek Rektora Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie a postanowieniem z dnia 29 lipca 2024r Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy, Pani dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS została odznaczona Brązowym […]
    Read More
  • Uroczysta inauguracja roku akademickiego 2024/2025
    W dniu 15 października 2024 roku Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie zainaugurowała 26. rok akademicki.  Podczas uroczystej immatrykulacji przyjęci do grona wspólnoty akademickiej zostali studenci pierwszego roku, złożyli ślubowanie i oficjalnie rozpoczęli rok akademicki. Reprezentantem studentów do immatrykulacji z I roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności był Pan Daniel Wojeński. Nie obyło się także […]
    Read More
  • Sympozjum „Produkty lokalne w rozwoju inicjatyw przedsiębiorczych i krótkich łańcuchach dostaw”
    W dniach 27-29.08.24 odbyło się wyjazdowe IX Doroczne seminarium dotyczącym ziół i ich zastosowania w gospodarstwie domowym „Produkty lokalne w rozwoju inicjatyw przedsiębiorczych i krótkich łańcuchach dostaw” zorganizowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego oddział w Krakowie. Organizatorzy przygotowali bogaty program pozwalający zapoznać się z wieloma osobami, którzy wykreowali markowe produkty spożywcze ziemi świętokrzyskiej jak śliwka szydłowska, […]
    Read More
  • Karpackie Klimaty z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W ramach wydarzenia Karpackie Klimaty 25 sierpnia, w strefie Akademickie Klimaty PANS – twórczo i naukowo, kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności, jak co roku, przygotował ciekawą ofertę dla odwiedzających. Hasłem przewodnim stoiska było „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Dla odwiedzających stoisko kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności przygotowało specjalnie na ten dzień degustację zdrowych olejów tłoczonych […]
    Read More
  • Studentki Produkcji i bezpieczeństwa żywności otrzymały certyfikaty za udział w projekcie Global Partners in Education
    Studentki kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 21.06.2024r. otrzymały certyfikaty za udział w projekcie Global Partners in Education. Projekt realizowany był na naszej Uczelni po raz pierwszy, we współpracy z East Carolina University w USA. Same studentki w rozmowie podkreśliły, ze było to ciekawe i wyjątkowe doświadczenie, które wiele je nauczyło nie tylko pod […]
    Read More
  • Uroczystość wręczenia dyplomów absolwentom kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 21 czerwca 2024r. odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunków: Produkcja i bezpieczeństwo żywności, Towaroznawstwo oraz  Zielarstwo.W uroczystości uczestniczył Rektor PANS w Krośnie – dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, Prorektor ds. rozwoju – dr Agnieszka Woźniak, Prorektor ds. studiów –  dr Krzysztof Frączek, dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i […]
    Read More
  • Zakończenie roku w Akademii językowej PANS w Krośnie
    14 czerwca 2024r. kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności włączył się w uroczyste zakończenie roku szkolnego w Językowej Academii PANS w Krośnie. Z tej okazji dla uczniów i ich rodzin przygotowaliśmy naturalne, pyszne i orzeźwiające napoje na bazie truskawek, rabarbaru, pokrzywy, melisy i lawendy. Napoje smakowały a receptury wzbudziły duże zaineresowani.  
  • II Zjazd Absolwentów Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie
    7 czerwca 2024r. odbył się w ramach obchodów 25-lecia działalności uczelni, II Zjazd Absolwentów Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie.  W wydarzeniu tym wzięli również udział absolwenci specjalności: Gospodarka regionalna z agroturystyką, absolwenci kierunków: Rolnictwo oraz Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności. Po zakończeniu oficjalnej części wydarzenia, którą prowadził prof. dr hab. Zbigniew Barabasz, Rektor PANS w […]
    Read More
  • Barwny pochód podczas studenckich Juwenali
    W dniu 6 czerwca br. ulicami Krosna przeszedł barwny i liczny pochód studentów i pracowników Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie – świętując jubileuszowy rok utworzenia uczelni. Także kierunek Produkcji i bezpieczeństwa żywności brał udział w pochodzie. Kolorowe i uśmiechnięte twarze studentów i pracowników uświetniły przemarsz. 
  • Wyjazd studyjny na Żywiecczyznę i Śląsk
    W dniach 4 i 5 czerwca 2024 roku, studenci z różnych kierunków mieli okazję wziąć udział w wyjeździe studyjnym, który odbył się na terenie Śląska i Żywiecczyzny. Wyjazd ten dostarczył uczestnikom cennych doświadczeń, umożliwiając im zwiedzenie kilku istotnych miejsc związanych z różnymi branżami przemysłu i ogrodnictwa. Pierwszego dnia grupa z kierunków Produkcja i bezpieczeństwo żywności […]
    Read More
  • Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na VII Ogólnopolskiej Konferencji Kół Naukowych w PANS w Krośnie
    Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności 28 maja br. wzięli czynny udział w                                VII Ogólnopolskiej Konferencji Kół Naukowych pt. „Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca” organizowanej przez Państwową Akademię Nauk Stosowanych w Krośnie. Studenci swoje wystąpienia mieli zarówno […]
    Read More
  • Medal Srebrny za Długoletnią Służbę dla mgr inż.Elżbiety Brągiel
    Miło nam jest poinformować, że 27 maja 2024 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie z okazji jubileuszu dwudziestopięciolecia działalności Uczelni zgodnie z postanowieniem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, na wniosek Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie za zasługi w działalności na rzecz rozwoju nauki, odznaczenie Medal Srebrny za Długoletnią Służbę otrzymała Pani mgr inż. Elżbieta […]
    Read More
  • Studentka Produkcji i bezpieczeństwa żywności nagrodzona podczas X Konferencji Zielarskiej
    Kolejny sukces dla kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności, gdyż nasza studentka III roku Pani Katarzyna Piróg otrzymała wyróżnienie za poster pt: ,,Chipsy jabłkowe jako prozdrowotna przekąska’’, który zaprezentowała na X konferencji z cyklu ,,Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Zioła w profilaktyce i terapii chorób. Od juniora do seniora. Konferencja odbyła się w dniach […]
    Read More
  • Sukces studenta Produkcji i bezpieczeństwa żywności
    Miło nam poinformować o sukcesie naszego studenta III roku, kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności Pana Macieja Dąbrowskiego, który zdobył I miejsce za najlepsze wystąpienia pt. „Ocena wybranych parametrów jakościowych kawy Arabika pochodzącej z różnych rejonów świata” podczas I Konferencji naukowej studentów, doktorantów i młodych naukowców „TeMeLoDi”. Konferencja odbyła się w dniach 09 – 10.05.2024 r. […]
    Read More
  • Drodzy, Szanowni Państwo, Absolwenci
    specjalności: Gospodarka Regionalna z Agroturystyką oraz kierunków: Rolnictwo, Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności W dniu 7.06.2024r. planowany jest zjazd Absolwentów uświetniający Jubileusz 25-lecia PANS w Krośnie i uroczyste spotkanie z Władzami oraz Pracownikami Uczelni. Z ogromną radością czekamy na to spotkanie z Państwem. Szczegółowe informacje znajdziecie Państwo poniżej. Serdecznie zapraszamy!
  • Konferencja naukowe w Dnieprze
    Pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli czynny udział (online) w The 36th Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” Konferencja odbyła się 22-23 kwietnia 2024r. w Dnieprze, organizatorem był ALFRED NOBEL UNIVERSITY, DNIPRO (UKRAINE) DEPARTMENT OF THE GLOBAL ECONOMICS. W […]
    Read More
  • Ogólnopolska konferencja naukowa Forum Leśne
    W dniach 15-16.04.2024 r. w Centrum Konferencyjno-Naukowym Kolegium Nauk Przyrodniczych w Uniwersytecie Rzeszowskim odbyła się ogólnopolska konferencja naukowa Forum Leśne pt. „Stan ekosystemów leśnych a działalność człowieka w dobie zrównoważonego rozwoju”, której współorganizatorem była Państwowa Akademia Nauk Stosowanych. W komitecie naukowym pracowała dr hab. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS, a w komitecie organizacyjnym – dr inż. […]
    Read More
  • XXXIX Olimpiada Wiedzy Ekologicznej w PANS w Krośnie
    W dniu 13 kwietnia 2024r. w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyły się eliminacje etapu okręgowego (podkarpackiego) XXXIX Olimpiady Wiedzy Ekologicznej pod honorowym patronatem JM Rektora PANS w Krośnie dr hab. Zbigniewa Barabasza. Olimpiada Wiedzy Ekologicznej to uznany w Polsce konkurs dla uczniów szkół średnich wszystkich typów z zakresu ekologii, ochrony przyrody i środowiska […]
    Read More
  • Dzień Pracodawcy w Naftówce
    W dniu 12.04.br kierunek Produkcji i bezpieczeństwa żywności gościł w Zespole Szkół Naftowo-Gazowniczych w Krośnie na „Dniu Pracodawcy w Naftówce”. Stoiska prezentowała nasza Uczelnia i  i duże firmy-potencjalni pracodawcy. Uczniom szkoły podczas wydarzenia była przedstawiona oferta edukacyjna naszego kierunku, jak również porady dotyczące świadomości konsumenckiej i zdrowego, bezpiecznego odżywiania. Dziękujemy za zaproszenie.
  • Światowy Dzień Zdrowia z udziałem kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 8 kwietnia br. Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia 2024, którego hasło brzmiało  „Moje zdrowie, moje prawo”,  zorganizowała wykłady i szkolenia, które miały pokazać, że zdrowie jest najważniejsze i warto podejmować wszelkie działania, aby je zachować i poprawić. W tym ważnym wydarzeniu wziął udział również kierunek Produkcji […]
    Read More
  • Kierunek PIBŻ na Pikniku Elektosukces
    W dniu 11.04 br. odbył się Piknik Zawodowy ELEKTROSUKCES, zorganizowany przez Zespół Szkół Elektrycznych i Ogólnokształcących w Krośnie. Wydarzenie to miało na celu pokazanie możliwości edukacyjnych i zawodowych uczniom podkarpackich szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Swoją ofertę edukacyjną przedstawiała również Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie i lokalni pracodawcy. Podczas pikniku uczniowie mieli możliwość  w trakcie […]
    Read More
  • Dzień Zdrowia kierunku PiBŻ razem z uczniami Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie 
    5.04.2024r. Dzień Zdrowia pracownicy i studenci kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności mieli przyjemność spędzić razem z uczniami Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie. Dr inż. Marta Pisarek poprowadziła pogadankę na temat kulturowych uwarunkowań zachowań żywieniowych, a Kasia Piróg, studentka III roku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności miała możliwość porozmawiać z uczniami na temat studiowanego kierunku.
  • Życzenia Wielkanocne
    Wielkanoc to czas otuchy i nadziei.Czas odradzania się wiary w siłę Chrystusai drugiego człowieka.Życzę,aby te Święta Wielkanocneprzyniosły wszystkim radość oraz wzajemną życzliwość. dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANSKierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
  • XI Targi Pracy i Akademicki Dzień Nauki z udziałem studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 8 marca 2024 roku studenci kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz  członkowie Studenckich Kół Naukowych, jak co roku włączyli się czynnie w wydarzenia: Akademickie Dni Nauki i XI Targi Pracy w PANS Krosno.Na stoisku SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności studenci promowali wśród młodzieży bezpieczne odżywianie pod hasłem „Smakuj Naukę z Nami”. Studenci SKN […]
    Read More
  • II Akademickie Forum Biznesu
    6 marca 2024 roku odbyło się niezwykłe wydarzenie- II Akademickie Forum Biznesu, które łączy strefę biznesu ze środowiskiem akademickim. Po stronie biznesu pojawili się ciekawi, doświadczeni i spełniający się zawodowo właściciele i pracownicy krośnieńskich przedsiębiorstw, po stronie uczelni- nauczyciele i studenci.Forum otworzył dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS – Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w […]
    Read More
  • Wykład promocyjny w Zespole Szkół nr 4 w Jaśle
    28 lutego 2024r. Pani kierownik zakładu Produkcji i bezpieczeństwa żywności dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS wraz z  dr inż. Małgorzatą Górką i dr inż. Damianem Dubisem odwiedzili Zespół Szkół nr 4 w Jaśle, gdzie przeprowadzili ciekawe wykłady promocyjne dla uczniów.Przedstawili bogatą ofertę kształcenia, szerokie możliwości samorozwoju podczas studiowania i poodnoszenia kwalifikacji, bazę dydaktyczną […]
    Read More
  • VI Konferencja Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”
    W sobotę 17 lutego Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie gościła uczestników VI Konferencji Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”, w której uczestniczyli także pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Naukowcy i praktycy mówili o wielu zagadnieniach związanych z ochroną pszczół.Wśród prelegentów byli:Prof. dr hab. Małgorzata Dżugan (Uniwersytet Rzeszowski) wygłosiła referat „Apiterapia z perspektywy pszczelarza”.Dr […]
    Read More
  • Nowi INŻYNIEROWIE kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 9 luty 2024 r. odbyły się egzaminy dyplomowe studentów IV roku. Wszystkim naszym  Absolwentom, Inżynierom serdecznie gratulujemy!!!!
  • Życzenia Bożonarodzeniowe
    Niech czas Bożego Narodzenia będzie pełen ciepła, radości i wytchnienia od codziennego pędu. Zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku życzy dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
  • ,,Otwarte Dni” na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 18 grudnia br. w ramach ,,Otwartych dni” kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności gościliśmy 44 uczniów Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie   W ramach tego wydarzenia został przeprowadzony wykład nt: „Zafałszowanie żywności – wczoraj i dziś” wygłoszony przez dr inż. Martę Pisarek oraz 4 warsztaty:1. ,,Wykonanie preparatów mikroskopowych i obserwacja skrobi, białka i […]
    Read More
  • Stypendium z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia
    18 grudnia 2023roku Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, wręczył dyplomy studentom i pracownikom Uczelni, którym w roku akademickim 2023/2024 zostało przyznane stypendium naukowe z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia.Stypendium naukowe z Zakładu Produkcji i bezpieczeństwa żywności otrzymały: dr hab. inż. Barbarze Krochmal-Marczak, prof. PANS oraz dr inż. […]
    Read More
  • Akcja charytatywna dla Domu Dziecka w Długim
    Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wraz z dr hab. inż. Barbarą Krochmal-Marczak, prof. PANS zorganizowali zbiórkę darów dla Chłopców z Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Długiem.  Podarowano m.in. przybory szkolne, kosmetyki i chemię codziennego użytku oraz słodycze. W zamian Podopieczni DD w Długiem przygotowali świąteczne stroiki. Dziękujemy.  
  • Wigilia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 14 grudnia studenci I i II roku kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności wraz z pracownikami spotkali się na wspólnej Wigilii Świąt Bożego Narodzenia. Wszyscy złożyli sobie nawzajem życzenia, był tradycyjny barszczyk i pierogi oraz wspólne kolędowanie.  
  • V Konferencja Metodyczna LOP z cyklu Oblicza Zarzadzania dla nauczycieli przedmiotów przyrodniczych
    W dniu 11 grudnia 2023r. odbyła się V Konferencja Metodyczna LOP z cyklu Oblicza Zarzadzania dla nauczycieli przedmiotów przyrodniczych zorganizowana przez Ligę Ochronę Przyrody Okręg Podkarpacki w Rzeszowie oraz Wydział Zarządzania Politechniki Rzeszowskiej. Temat przewodni tegorocznej konferencji brzmiał: Kształtowanie nawyków żywieniowych młodzieży – edukacja w zarządzaniu zdrowiem społecznym. W spotkaniu aktywny udział brała dr inż. […]
    Read More
  • Studenci z SKN Ekonomistów ze studentami II i IV roku kierunku PIBŻ przygotowali upominki dla seniorów
    Studenci z SKN Ekonomistów wraz ze studentami z II i IV roku kierunku PIBŻ także w tym roku włączyli się w akcje charytatywną Anioł dla seniora z hospicjum domowego Fundacji Dotyk Anioła. W ramach działań  wykonali na warsztatach ręcznie wyjątkowe kartki z życzeniami. Dodatkowo Studenci z opiekunem zrobili stroiki z żywych gałązek i drewniane choinki. […]
    Read More
  • Wizyta w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach „Bieszczadzki Ogród” 
    W dniu 5 grudnia 2023r. studenci II roku kierunku PiBŻ w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości odwiedzili Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach „Bieszczadzki Ogród” w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej lokalnego produktu spożywczego, przetwórstwa owocowo-warzywnego, ogrodnictwa, agrobiznesu. W pierwszej części spotkania Pan Mirosław Krupa inicjator powstania Inkubatora oraz jego właściciel przedstawił historię powstania tego przedsięwzięcia oraz aktualne […]
    Read More
  •  Warsztaty serowarskie w Zagrodzie Edukacyjnej
    W dniu 5 grudnia 2023r. studenci II roku kierunku PiBŻ w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości mieli przyjemność odbyć warsztaty serowarskie u Pani Bożeny Wisły z Bukowca k. Polańczyka. Studenci poznali wszystkie elementy produkcji sera podpuszczkowego, własnoręcznie zrobili sery smakowe oraz dokonali konsumenckiej oceny sensorycznej wykonanych serów. Podczas poczęstunku serowo-szarlotkowego poznali również funkcjonowanie Zagrody edukacyjnej, którą […]
    Read More
  • Wyjazd studyjny do Ursa Maior w Uhercach Mineralnych 
    W dniu 30 listopada br. Studenci różnych roczników kierunku PiBŻ mieli możliwość wyjazdy do Ursa Maior, bieszczadzkiego mikrobrowaru zlokalizowanego w Uhercach Mineralnych. Browar ten zbudowany został z poszanowaniem lokalnego środowiska, bowiem cały obiekt wykorzystuje energię odnawialną i inne innowacyjne rozwiązania. Ponadto, a może przede wszystkim jest regionalnym centrum sztuki, kreatywności i designu. Część zysku Właściciele […]
    Read More
  • Pracownicy i studenci na konferencji w Dnieprze
    Pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli czynny udział (online) w XXXV konferencji naukowej Annual International Conference for Young Scientists and Students nt. „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities”. Konferencja odbyła się 27-28 listopada br. w Dnieprze, organizatorem był ALFRED NOBEL UNIVERSITY, DNIPRO (UKRAINE) DEPARTMENT OF THE GLOBAL […]
    Read More
  • Studenci Produkcji i bezpieczeństwa żywności na Ogólnopolskich Zawodach Robotycznych „RobON”
    25 listopada 2023r. m.in. studenci z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, jednocześnie członkowie SKN Ekonomistów z opiekun koła mgr inż. Elżbieta Brągiel towarzyszyli I Ogólnopolskim Zawodom Robotycznym „RobON”. Zawody odbyły się w Kampusie Techniczno-Sportowym Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. W zawodach udział wzięło ponad 30 drużyn z różnych części Polski, reprezentujących zarówno szkoły ponadpodstawowe, […]
    Read More
  • Wykład Pana Andrzeja Siwego na temat celiakii i diety bezglutenowej
    W dniu dzisiejszym (22.11.br.) mieliśmy przyjemność wysłuchać wykładu Pana Andrzeja Siwego na temat celiakii, diety bezglutenowej, działalności Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz jego pracy jako wolontariusza w tym Stowarzyszeniu. Ponadto dowiedzieliśmy się z jakimi problemami życia codziennego borykają się chorzy na celiakię i co to jest program MENU BEZ GLUTENU.  […]
    Read More
  • Wizyta studyjna w Gospodarstwie Rolnym ,,Winnica Widokowa’’ w Komborni.
    14 listopada 2023 roku studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości odbyli wizytę studyjną do Gospodarstwa Rolnego ,,Winnica Widokowa’’ w Komborni.  Warsztaty miały na celu zgłębienie wiedzy na temat zakładania winnicy, wyboru stanowiska, przygotowania gleby, prowadzenia krzewów w pierwszym, drugim i trzecim roku, doboru odmian a także cięcia i formowania krzewów. […]
    Read More
  • Członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na spotkaniu ze Studentami pierwszych roczników 
    W dniu 7 listopada br. jako członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności mieliśmy przyjemność spotkać się z Koleżankami i Kolegami pierwszych roczników na dorocznym złocie Studenckich Kół Naukowych Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Zarząd Koła przedstawił nasze cele i działania oraz pochwalił osiągnięciami, jak również przygotował stoisko wystawiennicze.
  • SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności na prezentacji studenckich kół naukowych
    W dniu 7 listopada br. jako członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności mieliśmy przyjemność spotkać się z Koleżankami i Kolegami pierwszych roczników na dorocznym złocie Studenckich Kół Naukowych Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Zarząd Koła przedstawił nasze cele i działania oraz pochwalił osiągnięciami, jak również przygotował stoisko wystawiennicze
  • Szkolenie nt.: ,,Bezpieczeństwo produktów konsumenckich (BRC CP, IFS HPC, ISO 22716)”
    W dniu 23-24 października 2023 roku pracownicy z zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności wzięli udział w szkoleniu  nt.: ,,Bezpieczeństwo produktów konsumenckich (BRC CP, IFS HPC, ISO 22716)”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: Geneza i rodzina standardów BRC i IFS, akty prawne i dokumenty normatywne w odniesieniu do […]
    Read More
  • Wizyta studyjna studentów PiBŻ w OSM Włoszczowa i Spółdzielczej Agrofirmie Szczekociny
    W dniu 27 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w ramach ,,Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości’’byli z wizytą studyjną w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowej oraz Spółdzielczej Agrofirmie Szczekociny.Celem wizyty studyjnej było poznanie realiów organizacji wewnętrznej firmy, nabycie wiedzy i umiejętności praktycznych wymaganych w danej jednostce a także uzupełnienie wiedzy zdobytej na zajęciach realizowanych […]
    Read More
  • Kurs dietetyczny 1 stopnia dla studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo zywności
    W dniu 23-24 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności wzięli udział w szkoleniu z zakresu ,,Kurs dietetyczny 1 stopnia”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: Dietetyka – pojęcie szerokie (kim jest dietetyk, składniki pokarmowe), normy żywieniowe, ocena stanu odżywiania, rodzaje diet i kryteria ich klasyfikowania, […]
    Read More
  • Szkolenie dla studentów  nt.: ,,HACCP, ISO 22000, FSSC, BRC Food, IFS Food, zafałszowanie i obrona lokalizacji”
    W dniu 12-13 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w szkoleniu  nt.: ,,HACCP, ISO 22000, FSSC, BRC Food, IFS Food, zafałszowanie i obrona lokalizacji”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w Polsce i UE, system HACCP […]
    Read More
  • Uroczysta inauguracja roku akademickiego 2023/2024
    17 października 2023 roku Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie zainaugurowała 25. rok akademicki. Podczas uroczystej immatrykulacji przyjęci do grona wspólnoty akademickiej zostali studenci pierwszego roku, złożyli ślubowanie i oficjalnie rozpoczęli rok akademicki. W tym roku do grona studentów Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie dołączyło prawie 700 nowo przyjętych studentów, w tym 20 z […]
    Read More
  • Szkolenie z systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
    W dniach 10 i 11 października br. m.in. pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności brali udział w szkoleniu pt. „Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywości – wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym”.  Podczas szkolenia były omawiane aktualne wymagania różnych systemów jakości związanych z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności.  Były też ćwiczenia praktyczne. Szkolenie zostało realizowane w ramach Dydaktycznej […]
    Read More
  • Pracownicy i studenci kierunku PiBŻ uczestnikami konferencji „Ekologia, czy to się opłaca”
    29 września br. pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności  aktywnie uczestniczyli w konferencji „Ekologia, czy to się opłaca” zorganizowanej przez Lokalną Grupę Działania Zielone Bieszczady”, pod honorowym patronatem JM Rektora dr hab. Zbigniewa Barabasza, prof. PANS w Krośnie. Z ramienia Uczelni spotkanie otworzyła Pani dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki […]
    Read More
  • Nauczyciel akademicki z Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności na XX Ogólnopolskim Seminarium Agroturystycznym
    W dniach 25-27.09.2023r. dr inż. Marta Pisarek, nauczyciel akademicki Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyła w XX Jubileuszowym Ogólnopolskim Seminarium Agroturystycznym, którego hasło przewodnie brzmiało „Instytucje i organizacje wobec turystyki wiejskiej w Polsce – kontekst historyczny i współczesny”. Program obejmował sesję referatową, wyjazd terenowy oraz promocję „Podręcznika trenera turystyki wiejskiej”. Tegoroczne Sympozjum odbyło się w […]
    Read More
  • SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności na konferencji pt. „Ekologia, czy to się opłaca?”
    W dniu 29 września br. miała miejsce Konferencja pt. „Ekologia, czy to się opłaca?” pod honorowym patronatem JM Rektora Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie dr hab. Zbigniewa Barabasza, prof. PANS, na której nasze Koło prezentowało stoisko wystawiennicze oraz brało aktywny udział w pracach sekretariatu. Ponadto Pani dr inż. Marta Pisarek, opiekun Koła wygłosiła referat […]
    Read More
  • Kierunek Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na Karpackich Klimatach 2023
    20 sierpnia br. w ramach wydarzenia Karpackie Klimaty w strefie Akademickie Klimaty PANS – twórczo i naukowo, kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności, jak co roku, przygotował ciekawą ofertę dla odwiedzających. W tym roku hasłem przewodnim naszego stoiska było „Bezpieczna żywność-zdrowie zaczyna się na talerzu”. Licznie odwiedzający nasze stoisko mogli skorzystać z przygotowanej specjalnie na ten […]
    Read More
  • Produkcja i bezpieczeństwo żywności włączyła się w wydarzenie Świet(l)ne Miasto Krosno
    30 lipca br. na krośnieńskim rynku w ramach Świet(l)nego Miasta odbyło się dużo ciekawych wydarzeń: warsztaty naukowe i artystyczne, spektakle, wystawy, pokazy, prezentacje i zabawy. Swój udział podczas tego wydarzenia miała też PANS w Krośnie oraz pracownicy z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Na naszym stoisku prowadziliśmy akcję edukacyjną dotyczącą stosowania i świadomego zakupu napojów […]
    Read More
  • Zaświadczenie o posiadaniu wykształcenia rolniczego, które może stanowić jedno z przesłanek do potwierdzania posiadania Kwalifikacji Rolniczych
    Drodzy absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, uprzejmie informujemy, można składać wniosek o wydanie zaświadczenia, które może być pomocne przy staraniu się o nabycie kwalifikacji rolniczych. Wypełnione wnioski (w wersji papierowej) należy złożyć w sekretariacie Instytutu Zdrowia i Gospodarki ul. Dmochowskiego 12, pok. 07.
  • Naukowy sukces Katarzyny Piróg – studentki II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Miło nam poinformować, że studentka II roku kierunku PRODUKCJA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Katarzyna Piróg została wyróżniona przyznaniem II miejsca na Międzynarodowym Konkursie dla Profesjonalnych Studentów’’ w zakresie ,,Agrarian Sciences and Food”, który odbył się w Mykolaiv National Agrarian University Mykolaiv w Ukrainie. Tematem naukowym pracy zgłoszonej na konkurs była ,,Technologia wytwarzania gotowanych wyrobów wędliniarskich z […]
    Read More
  • Wykład Naszego Pracownika- „Ogród permakulturowy – zakładanie, pielęgnacja i użytkowanie”
    W piątek, 16 czerwca 2023 r. dr inż. Marta Pisarek na zaproszenie Gminnej Biblioteki Publicznej w Wiśniowej wygłosiła wykład „Ogród permakulturowy – zakładanie, pielęgnacja i użytkowanie” Wykład ten został przeprowadzony w ramach działania: „Uniwersytet Samorządności w Wiśniowej” i był skierowany do lokalnej społeczności pragnącej podnieść swoją wiedzę z zakresu zrównoważonego rozwoju wsi i bezpieczeństwa żywności.
  • Koniec roku szkolnego Academii – Kursy Języków Obcych
    20 czerwca 2023r. w Kampusie Politechnicznym PANS, w Suchodole odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego w Academii. Jak co roku oprócz uroczystości na auli, był również piknik na świeżym powietrzu dla wszystkich uczestników. Z tej okazji pracownicy oraz studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwa żywności oraz Zielarstwo przygotowali pyszne i orzeźwiające napoje, które cieszyły się ogromną […]
    Read More
  • Wręczenia dyplomów absolwentom Produkcji i bezpieczeństwa żywności
    W dniu 16.06.2023r. odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów dla absolwentów m.in. kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. W uroczystości uczestniczyli: Pan Prorektor PANS w Krośnie – dr Krzysztof Frączek, Pani dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki oraz nauczyciele akademiccy i bliscy Studentów.Uroczystość uświetnił wykład wygłoszony przez dr hab. inż. Barbarę Krzysztofik, prof. PANS, […]
    Read More
  • XIV Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”
    24-25 maja 2023 roku w Centrum Edukacji Międzynarodowej WSIiZ w Kielnarowej odbyła się XIV Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”.   Celem tego wydarzenia była promocja działalności młodych naukowców, prezentacja badań i poglądów oraz integracja środowisk akademickich. Obrady odbywały się w sześciu panelach tematycznych: – Innowacje w ekonomii i zarządzaniu – Innowacje […]
    Read More
  • VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych: Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca
    18 maja 2023 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyła się VI Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych: Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca. Celem konferencji była wymiana wiedzy i doświadczeń zdobytych podczas wielokierunkowych badań prowadzonych przez studentów w różnych dziedzinach nauki, jak również kreowanie inicjatyw w zakresie poszukiwania innowacyjnych rozwiązań mających na […]
    Read More
  • IX konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna”
    W dniach 11-12 maja 2023 roku, w Kampusie Politechnicznym PANS w Krośnie odbyła się IX Naukowa Konferencja z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” pt. Owoce w żywności funkcjonalnej, lekach i suplementach diety. Zioła jako alternatywa dla antybiotyków.Celem tegorocznej konferencji było zwrócenie uwagi na potencjał prozdrowotny jaki drzemie w rodzimych owocach i narastająca […]
    Read More
  • Międzynarodowa naukowa konferencja w Dnieprze
    W dniach 24-25.04.2023r. odbyła się Konferencja Naukowa: The 34th Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” w Dnieprze.Swój udział w postaci wygłoszonych referatów i opublikowanych artykułów naukowych mieli także studenci z SKN Ekonomistów w PANS Krosno, a wśród nich dwójka studentów z kierunku […]
    Read More
  • Event Młodych Przedsiębiorców i II Jasielskie Targi Pracy, Edukacji, Kariery
    W dniu 19.04.2023r. studenci PIBŻ uczestniczyli w Evencie Młodych Przedsiębiorców w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie „Szpetnar”, zaś w dniu 21.04.2023r. gościli jako wystawcy na Jasielskich Targach Pracy, Edukacji i Kariery. Studenci wraz z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na promocyjnym stoisku uczelni PANS w Krośnie, promowali […]
    Read More
  • Studenci PIBŻ na VII Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców nt. „Nowe trendy w turystyce i rekreacji”.
    W dniu 17 kwietnia br. m.in. studenci i absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, członkowie SKN Ekonomistów wzięli udział w VII Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców nt. „Nowe trendy w turystyce i rekreacji”.Wśród 26 Uczelni z całej Polski i 130 uczestników znaleźli się również nasi studenci. Wygłosili referaty:1. Magdalena Socha, Krystian Kuźniak pt. Nowy trend w […]
    Read More
  • Warsztaty wielkanocne – pisanki techniką kimekomi.
    3 kwietnia br. odbyły się w naszej Uczelni, Warsztaty wielkanocne – pisanki techniką kimekomi.Uczestnikami byli studenci z różnych kierunków Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, także studenci z Erasmus+. Nie zabrakło też studentów z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności.  Warsztatom towarzyszyła integracja, dobra zabawa i piękne efekty pracy – oryginalne pisanki wielkanocne. Warsztaty prowadziła mgr […]
    Read More
  • Życzenia Wielkanocne
    Niech te Święta Zmartwychwstania będą pełne nadziei i wiary,radosnych spotkań nie tylko przy wielkanocnym stole,oraz spokoju i zdrowia życzy dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
  • III Ogólnopolska Konferencja „Ochrona Środowiska w Nowej Rzeczywistości”
    W dniu 30.03.2023r. studenci III roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach przedmiotu ,,Zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów z produkcji żywności’’ wraz z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel, wzięli udział w III Ogólnopolskiej Konferencji „Ochrona Środowiska w Nowej Rzeczywistości”. Podczas konferencji były poruszane ważne i aktualne tematy dotyczące systemu gospodarowania odpadami i dostosowania go […]
    Read More
  • Spotkanie z maturzystami Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Jaśle
    W dniu 28.03.br. odbyło się spotkanie z uczniami klas maturalnych Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Jaśle.  Pani dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS   zaprezentowała uczniom kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności, natomiast Karol – student III roku tego kierunku opowiedział o życiu studenckim. Uczniom została także zaprezentowana Uczelnia – Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w […]
    Read More
  • Akademickie Dni Nauki i X Targi Pracy w PANS Krosno z udziałem studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Studenci kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, członkowie Studenckich Kół Naukowych, jak co roku włączyli się czynnie w wydarzenia: Akademickie Dni Nauki i X Targi Pracy w PANS Krosno. Oba wydarzenia odbyły się 17.03.2023 roku. Na stoisku SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności studenci promowali wśród młodzieży bezpieczne odżywianie pod hasłem „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Stoisko […]
    Read More
  • Wykłady z prof. Mariną Nagervadze z Uniwersytetu w Batumi
    Studenci  kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności  w dniach 23-24.03.2023r. wzięli udział w wykładach prowadzonych przez prof. Marine Nagervadze z Uniwersytetu w Batumi (Batumi Shota Rustaveli State University, Department of Biology). Studenci wysłuchali wykładów: Introduction to the developing human. Developmental periods and stages. Development od the general body form (Highlights of the fourth to eighth weeks). […]
    Read More
  • Branżowe seminarium szkoleniowe „Bezpieczne i odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin”
    W dniu 15 marca 2023r. studenci i pracownicy kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności mieli możliwość uczestniczenia w branżowym seminarium szkoleniowym  „Bezpieczne i odpowiedzialne stosowanie środków ochrony roślin” zorganizowanym przez Akademię Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin z Warszawy. Wykładowcami tego szkolenia byli: – dr Joanna Gałązka – Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, – dr hab. Grzegorz Doruchowski – Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, – dr inż. […]
    Read More
  • Uczniowie Szkoły Podstawowej w Jaszczwi gościli na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    W dniu 09.03.2023 roku uczniowie klasy III i VI Szkoły Podstawowej w Jaszczwi gościli w murach naszej Uczelni na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestnicząc w warsztatach ,,Ekologia i świat pod mikroskopem’’. Po krótkim wprowadzeniu w tematykę warsztatów przez dr hab. inż. Barbarę Krochmal-Marczak, prof. PANS, uczniowie sami przygotowywali różne preparaty.
  • Nowi INŻYNIEROWIE kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 13 i 14 luty 2023 r. odbyły się egzaminy dyplomowe studentów IV roku. To pierwsi studenci tego kierunku, którzy ukończyli (po zmianie nazwy) Państwową Akademię Nauk Stosowanych w Krośnie. Wszystkim naszym  Absolwentom, Inżynierom serdecznie gratulujemy!!!! Absolwenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności z promotorami i wykładowcami 
  • Szkolenie pt. „Zabłyśnij swoim biznesplanem!”
    27.01.2023r. studenci II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, w ramach poszerzenia wiadomości z przedmiotu Podstawy przedsiębiorczości w gospodarce żywnościowej, brali udział w szkoleniu pt. „Zabłyśnij swoim biznesplanem!” organizowanym przez Polską Federację Przedsiębiorczości.Szkolenie było bardzo ciekawe, bogate w treści merytoryczne i praktyczne przykłady pisania biznesplanu.
  • Noc Biologów w PANS w Krośnie z kierunkiem Produkcja i bezpieczeństwo żywności
    Noc Biologów w PANS w Krośnie odbyła się 13 stycznia 2023r., podobnie jak w całym kraju, pod hasłem „Woda – źródło życia – teraźniejszość i przyszłość”. Nauczyciele akademiccy i studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności na to wydarzenie przygotowali szereg atrakcji naukowych: wykłady, warsztaty z ograniczoną liczbą miejsc oraz otwarte pokazy i konkursy.  Wykłady dotyczyły […]
    Read More
  • Absolwenci 2023 – studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów studiów nierolniczych
    15 stycznia 2023 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosownych w Krośnie, odbył się egzamin dla Uczestników studiów podyplomowych Rolnictwo dla absolwentów studiów nierolniczych nadający kwalifikacje rolnicze w myśl ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. z 2022 poz. 461). Absolwenci tych studiów po pozytywnie zdanym egzaminie uzyskali również uprawnienia do zakupu gruntów rolnych w myśl […]
    Read More
  • Szkolenie „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”
    W dniu  12 stycznia br. Studenci i Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli udział w szkoleniu pt. „Obowiązki rolnika w świetle ustawy prawo wodne”. Szkolenie prowadzili pracownicy Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. 
  • Studenci Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyli w wizycie studyjnej w Pijalni Czekolady w Korczynie. 
    W dniu 22.12.2022r. studenci trzeciego roku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyli w wizycie studyjnej w Pijalni Czekolady M. Pelczar w Korczynie. Główne atrakcje Pijalni Czekolady w Korczynie to możliwość podziwiania produkcji czekolady krok po kroku. W pijalni można skomponować własną czekoladę. Ci, którzy odwiedzają to miejsce mogą zobaczyć również maszyny i urządzenia związane z produkcją […]
    Read More
  • Życzenia Świąteczne
    Niech Święta Bożego Narodzenia, przyniosą radość, pokój i wzajemną życzliwość. Niechaj staną się źródłem wzmacniania ducha, który pomoże spełnić najskrytsze marzenia, a Nowy Rok będzie obfitszy od obecnego! życzy Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak
  • Warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskichz Iwonicza Zdroju
    W dniu 19. 12.2022r. w zakładzie Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzone zostały warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Iwonicza Zdroju. Tematyka warsztatów była związana z programem studiów na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności i dotyczyła instrumentalnej oceny jakości surowców i produktów roślinnych oraz zwierzęcych. Warsztaty zostały przeprowadzone przez dr hab. Barbarę […]
    Read More
  • PRZYZNANO STYPENDIA Z FUNDUSZU STYPENDIALNEGO IM. STANISŁAWA PIGONIA
    Miło nam poinformować, że w dniu 19 grudnia 2022r. w Sali Senackiej KPU w Krośnie Jego Magnificencja dr hab. Zbigniew Barabasz Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, wręczył dyplomy studentomkierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, którym zostało przyznane Stypendium z Funduszu Stypendialnego im. Stanisława Pigonia.Stypendyści to: * Katarzyna Piróg – studentka II roku,* Iwona Wajs- studentka […]
    Read More
  • Studenci I roku w muzeum i na spektaklu w Krakowie
    16.12.2022r. w ramach przedmiotu „Elementy kultury współczesnej”, studenci I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności odwiedzili Kraków. W Teatrze STU obejrzeli spektakl „L do L” .  Mieli również niepowtarzalną okazję zobaczyć wystawę kimon w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha. Taka forma realizacji zajęć przypadła studentom do gustu. Wrócili do Krosna bardzo zadowoleni i ubogaceni w […]
    Read More
  • Zajęcia pt. „Napoje izotoniczne co w sobie kryją? Zrób je sam”.
    W dniu 16.12.2022r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie, mgr inż. Elżbieta Brągiel nauczyciel prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności przeprowadziła wykład połączony z ćwiczeniami pt. „Napoje izotoniczne co w sobie kryją? Zrób je sam”. Uczestnikami byli uczniowie klasy I i III Technik Analityk. Tematyka okazała się bardzo aktualna i zaciekawiła […]
    Read More
  • „IV Podkarpackie Wykłady z Ekologii i Ochrony Środowiska wzbogacone o zajęcia warsztatowe”
    W dniu 14 grudnia 2022 roku odbyły się „IV Podkarpackie Wykłady z Ekologii i Ochrony Środowiska wzbogacone o zajęcia warsztatowe”. Wydarzenie skierowane było do młodzieży szkół średnich z województwa podkarpackiego, która przygotowuje się do udziału w Olimpiadzie Wiedzy Ekologicznej. Chęć uczestnictwa w tegorocznych „Podkarpackich Wykładach z Ekologii i Ochrony Środowiska” zgłosiło 181 uczniów z 20 […]
    Read More
  • Wyjazd studyjny na Ziemię Żywiecką, Cieszyńską i Pszczyńską
    W dniach 7-8 grudnia 2022 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności brali udział w wyjeździe studyjnym na Żywiecczyznę, Ziemię Cieszyńską i Pszczyńską. Wyjazd zaplanowano na bardzo wczesną porę z parkingu przy Kampusie na ulicy Dmochowskiego. Skoro świt wyruszyliśmy autokarem wraz z kadrą naukową , studentami z innych kierunków i roczników do pierwszego punktu naszego […]
    Read More
  • Ocena jakościowa wybranych surowców roślinnych
    W dniu 6 grudnia 2022r. uczniowie klasy I liceum z Zespołu Szkół w Iwoniczu uczestniczyli w warsztatach z zakresu oceny jakości surowców i produktów roślinnych. Uczniowie poznali najważniejsze metody oceny wybranych wskaźników jakości, mające zastosowanie podczas kontroli i standaryzacji surowców roślinnych, a także mieli możliwość przeprowadzenia badań własnych dotyczących świeżości mąki pszennej oraz kaszy mannej, […]
    Read More
  • Studenci III roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności pozytywnie zdali egzamin Audytor wewnętrzny HACCP
    Studenci III roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności ukończyli szkolenie na temat Audytor wewnętrzny HACCP i pozytywnie zdali egzamin. Szkolenie było prowadzone przez firmę QGD Grupa Doradcza Qualitas. Celem szkolenie było zapoznanie uczestników z nowoczesnym podejściem do zagadnień związanych z zapewnieniem jakości i wymaganiami HACCP oraz zasadami i technikami prowadzenia audytów .Ponadto omówiono zasady dokumentowania i […]
    Read More
  • Udział studentów IV roku w konferencji „Innowator Podkarpacia 2022 – fundusze na innowacje”
    Studenci IV roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wraz z SKN Ekonomistów i opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel w ramach przedmiotu ujętego w programie studiów: „Fundusze unijne w gospodarce żywnościowej’’ brali udział w konferencji pn. „Innowator Podkarpacia 2022 – fundusze na innowacje”. Konferencja organizowana była przez Rzeszowską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. (RARR) realizowaną w ramach […]
    Read More
  • Pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności na międzynarodowej konferencji w Dnieprze
    W dniach 28-29 listopada 2022 roku pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności  uczestniczyli w The 33rd Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” w Dnieprze. Konferencja odbywała się zdalnie. Na konferencji przedstawiono: Krzysztofik B., Krochmal-Marczak B., Ślusarczyk B., Brągiel E., Kołodka S. – […]
    Read More
  • Studenckie Koło Naukowe PiBŻ organizatorem wydarzenia Dzień Buraka
    Studenckie Koło Naukowe PiBŻ 27 listopada 2022 roku było organizatorem wydarzenia Dzień Buraka w ramach obchodów pięciolecia SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Przygotowali degustację potraw wykonanych z buraka ćwikłowego. Hitem spotkania był hummus z czerwonych buraków podany na krakersach i przybrany świeżymi listkami bluszczyku kurdybanka. Nowymi „smakami” z buraka były ocet i musztarda pochodzące z […]
    Read More
  • Uczniowie Zespołu Szkół nr 4 w Jaśle uczestniczyli w warsztatach nt: ,,Analityczne metody oceny jakości żywności’’
    W dniu 18.11.2022r. uczniowie Zespołu Szkół nr 4 w Jaśle uczestniczyli w warsztatach laboratoryjnych nt: ,,Analityczne metody oceny jakości żywności’’ prowadzonych przez dr hab. inż. Barbarę Krochmal-Marczak, prof. KPU., kierownika Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Na warsztatach  uczniowie zapoznali się z wybranymi urządzeniami oraz metodami służącymi do oceny jakości surowca lub produktu żywnościowego.
  • Szkolenie pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”
    W dniu 21.11.2022r. studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz Zielarstwo uczestniczyli w szkoleniu pt. „Ochrona różnorodności biologicznej w warunkach produkcji rolnej”. Podczas szkolenia uczestnicy zapoznali się z zagadnieniami dotyczącymi obowiązku ochrony bioróżnorodności w przepisach UE i przepisach krajowych, zasad i metod ochrony bioróżnorodności w rolnictwie, integrowanej ochrony roślin czy systemami produkcji uwzględniającymi zasady bioróżnorodności. […]
    Read More
  • Z głębokim żalem zawiadamiamy…
  • Spotkanie studentów I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności z dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna
    Studenci I roku Produkcji i bezpieczeństwa żywności w ramach Wprowadzenia do studiowania wzięli udział w spotkaniu z Panem dr Tomaszem Solińskim – Zastępcą Prezydenta Miasta Krosna. Podczas spotkania Pan Prezydent przedstawił bardzo ciekawy wykład na temat Uwarunkowań i perspektyw rozwoju społeczno-gospodarczego Krosna. Ponadto zwrócił uwagę na umiejętności, które powinny być rozwijane przez studentów, a które […]
    Read More

W dniu 16 grudnia 2020 r. w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach odbyła się online Konferencja Upowszechnieniowo-Wdrożeniową Nauka–Praktyce: program wieloletni „Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego”– podsumowanie realizacji zadań w latach 2015–2020, transmitowana na serwisie YouTube. W konferencji uczestniczyli również studenci II roku PiBŻ w ramach modułu Hodowla i nasiennictwo, którzy szczególnie byli zainteresowani obszarem tematycznym − Postęp biologiczny. Jak czytamy na stronie Instytutu Ogrodnictwa w konferencji aktywny udział wzięło 160 osób, a liczba ta stale rośnie ponieważ wciąż istnieje możliwość zapoznania się z zarejestrowaną treścią na portalu YouTube. (https://www.youtube.com/watch?v=NtKO4EFjKrc).