Jest autorką i współautorką: 11 monografii w tym 1 skrypt, ponad 150 publikacji naukowych, redaktorem naukowym 5 monografii.
Wybrane monografie
- Krzysztofik B. (2009) Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii, Sucha Beskidzka. Monografia pod red. Marka Łabaja: „Zrównoważona turystyka na obszarze Podbabiogórza”. V rozdział: Produkt turystyczny – zwyczaje i obrzędy ludowe rejonu Podbabiogórza., s. 63-92.
- Krzysztofik B, Wrona P. (2014). Właściwości fizyczne i technologiczne materiałów roślinnych. AGROFIZYKA – procesy, właściwości, metody – Redakcja: Jan Gliński, Józef Horabik, Jerzy Lipiec, Cezary Sławiński.
- Krzysztofik B, Wrona P . (2014). Wpływ fizycznych właściwości materiałów roślinnych na ograniczanie ich strat ilościowych i jakościowych. AGROFIZYKA – procesy, właściwości, metody – Redakcja: Jan Gliński, Józef Horabik, Jerzy Lipiec, Cezary Sławiński.
- Witrowa-Rajchert D. Krzysztofik B, Wrona P. (2014). Fizyczne metody oceny jakości surowców roślinnych i produktów żywnościowych. AGROFIZYKA – procesy, właściwości, metody – Redakcja: Jan Gliński, Józef Horabik, Jerzy Lipiec, Cezary Sławiński.
- Krzysztofik B., Dróżdż T., Sobol Z., Nawara P., Wrona P. (2015).Metody zabezpieczania i utrwalania surowców oraz produktów żywnościowych – studium przypadku. Monografia Kraków POLSKIE TOWARZYSTWO INŻYNIERII ROLNICZEJ. ISBN 978-83-64377-14-3.
- Krzysztofik B. (2016). Bezpieczeństwo żywności i systemy kontroli jakości. Skrypt dla studentów. Wyd. KWSPZ.
- Krzysztofik B. (2016). Opakowanie jako źródło informacji o produkcie spożywczym, monografia.
- Krzysztofik B. i in. Система безопасности пищевой продукции на основе принципов НАССР. Часть I. Система безопасности продуктов животноводства на основе принципов НАССР. Monografia ISBN 978-83-64377-01-3, ss. 224.
Wybrane publikacje
- Krzysztofik B., Łapczyńska-Kordon B.: Analiza energochłonności wybranych produktów piekarskich. Inżynieria Rolnicza, Nr 1 (99), s. 209-215, Wyd. Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej, Kraków 2008.
- Łapczyńska-Kordon B., Krzysztofik B.: Wpływ metod i parametrów suszenia na zmiany barwy suszy owocowo-warzywnych. Inżynieria Rolnicza, Nr 1 (99), s. 251-257, Wyd. Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej, Kraków 2008.
- Krzysztofik B., Łapczyńska-Kordon B.: Wpływ sposobów i czasu przechowywania na cechy sensoryczne jabłek. Inżynieria Rolnicza, Nr 2 (100), s. 121-128, Wyd. Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej, Kraków 2008.
- Łapczyńska-Kordon B., Krzysztofik B.: Wpływ sposobów i czasu przechowywania na wybrane właściwości fizyczne jabłek. Inżynieria Rolnicza, Nr 2 (100), s. 179-185, Wyd. Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej, Kraków 2008.
- Krzysztofik B. Acta Technologica Agriculturae. Storage capacity of edible varieties of potato sets. Nitra 2011, vol. 13, nr 3, s. 15-19.
- Krzysztofik B. 2009. Analiza zgodności z dyrektywami UE wymagań stawianych gospodarstwom produkującym mleko. Inżynieria Rolnicza 5/114.
- Krzysztofik B. Zrównoważona turystyka na obszarze Podbabiogórza. V rozdział: Produkt turystyczny – zwyczaje i obrzędy ludowe rejonu Podbabiogórza. Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii, Sucha Beskidzka. Monografia pod red. Marka Łabaja: 2009, s. 63-92.
- Krzysztofik B. Jakość i bezpieczeństwo żywności, systemy zarządzania i kontroli, rozdz. w monografii. Inżynieria rolnicza w dobie innowacyjnej gospodarki, Kraków 2012.
- Wrona P. Krzysztofik B. Przydatność technologiczna mąk. Piekarstwo nr 3/2012.
- Wrona P. Krzysztofik B. Wartość przemiałowa i technologiczna pszenicy. Piekarstwo nr 2/2012.
- Krzysztofik B. (2012). Parametry jakościowe ziemniaka oferowanego do przetwórstwa spożywczego – biuletyn IHAR, nr 266.
- Krzysztofik B., Sułkowski K. 2013. Zmiany składu chemicznego bulw ziemniaka podczas przechowywania i ich wpływ na wybrane właściwości chipsów. Z. 4(147) T.1 S. 161-169.
- Krzysztofik B. i in. (2017). Solutions to pollution problems of oil. Agricultural Engineering, Vol 21 No. 2. ISBN 2083-1587, e-ISSN 2449-5999;
- Krzysztofik B. i in.(2017). Oбоснование требовании к лараметрам радиометрических приемников дла дистанционной диагностики состаяния животных. ISBN 978-617-692-435-7. Zbirnik naukowych prac, Ukraina.
- Krzysztofik B. (2018). Oddziaływanie wysokich ciśnień na jakość i trwałość dań gotowych i produktów mięsnych.
- Łapczyńska-Kordon B., Krzysztofik B. (2018). Quality of dried cauliflower according to the methods and drying parameters. BIO Web of Conferences.
- Krzysztofik b. (2018).Ocena wiedzy konsumentów na temat żywności genetycznie modyfikowanej i jej znakowania – problemy Higieny i Epidemiologii.
- Krzysztofik B., Krochmal-Marczak B. (2019). Kasza jako wartościowy produkt żywieniowy – Przemysł Spożywczy.