Specjalności • Zarządzanie jakością i certyfikacja żywności • Menager w gospodarce żywnościowej • Dietetyka w gastronomii
Kształcimy inżynierów na nowoczesnych specjalnościach: • Zarządzanie jakością i certyfikacja żywności • Menager w gospodarce żywnościowej • Dietetyka w gastronomii
Uprzejmie informujemy, że w miesiącu sierpniu 2025 r. Sekretariaty Instytutów będą wyłączone z obsługi administracyjnej studentów. Prosimy studentów aby niezbędne sprawy załatwiać w sekretariatach do końca lipca (np. zaświadczenie o posiadaniu statusu studenta, odbiór dyplomu ukończenia studiów, przedłużenie ważności legitymacji studenckiej). Archiwum działa do końca lipca 2025 r. W wyjątkowych sprawach będzie uruchomiony dyżur w […] Read More
W dniu 13 czerwca 2025r. odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunków: Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz Zielarstwo.W uroczystości uczestniczyły władze Uczelni – Rektor PANS w Krośnie – dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, Prorektor ds. rozwoju – dr Agnieszka Woźniak, dr hab. Piotr Łopatkiewicz, prof. PANS – Dyrektor Instytutu Gospodarki, który poprowadził uroczystość […] Read More
9 czerwca 2025r. m.in. studenci i pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności połączyli świat muzyki, kultury i przyrody w niezwykłych miejscach. Mieli możliwość odwiedzić wyjątkowe miejsce Europejskie Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego w Lusławicach. Jak czytamy na stronie Centrum „Działalności Europejskiego Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego przyświeca nadrzędna idea inspirowania najzdolniejszych młodych muzyków do doskonalenia umiejętności i dążenia […] Read More
6 czerwca 2025r. m.in. kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności wraz z kierunkiem Zielarstwo włączyli się w uroczyste zakończenie roku szkolnego w Językowej Academii PANS w Krośnie. Z tej okazji dla uczniów i ich rodzin zostały przygotowane naturalne, pyszne i orzeźwiające napoje na bazie truskawek, rabarbaru, pokrzywy, melisy, róży, cytryny i rumianku. Napoje smakowały a receptury […] Read More
Relację z wyjazdu studyjnego przygotowali sami studenci. W dniach 3 i 4 czerwca mieliśmy okazję wziąć udział w dwudniowym wyjeździe studyjnym, podczas którego odwiedziliśmy kilka naprawdę ciekawych miejsc. Studenci I roku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz III roku Zielarstwa – wspólnie ruszyliśmy w drogę, by zobaczyć, jak wygląda praktyka, procesy technologiczne i codzienne działania w […] Read More
Konferencja dotycząca podsumowania projektu badawczego nt. ‘‘Rola roślin zielarskich i barwierskich w ekologicznym systemie gospodarowania’’ dofinansowanego ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu „Nauka dla Społeczeństwa II” GRANT NR: NdS-II/SP/0226/2023/01. W dniach 20 maja 2025 r. w Kampusie Politechnicznym Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyła się konferencja podsumowująca projekt badawczy nt.:’’Rola roślin […] Read More
W dniach 29–30 maja 2025 roku odbyły się jubileuszowe XXV Krośnieńskie Juwenalia, organizowane przez Państwową Akademię Nauk Stosowanych w Krośnie. Wydarzenie, objął jak co roku Patronatem Honorowym Prezydent Miasta Krosna Piotr Przytocki oraz Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzego Borcz. W pierwszym dniu Krośnieńskich Juwenaliów ulicami Krosna przeszedł barwny i liczny pochód studentów i pracowników Państwowej […] Read More
30 maja 2025r. w Liceum Ogólnokształcącym im. Marii Konopnickiej w Jedliczu zorganizowano Dzień Otwarty połączony z dniem profilaktyki zdrowotnej i dniem sportu pod hasłem „Żyj zdrowo na sportowo”. Na to wydarzenie zostali zaproszeni też wykładowcy Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Pani dr hab. inż. Barbara –Marczak, prof. PANS przedstawiła ofertę edukacyjną uczelni oraz charakterystykę […] Read More
W dniach 21-22 maja 2025 roku odbyła się XI Ogólnopolska konferencja naukowa „Nauka i pasja kluczem do sukcesu”. Konferencja była zorganizowana przez Wyższą Szkołę Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, obrady były w obiektach pozamiejscowych w Kielnarowej. Jednym z grupy studentów PANS Krosno, uczestników konferencji i członków Studenckiego Koła Naukowego Ekonomistów był student kierunku Produkcja i […] Read More
W dniach 15–16 maja 2025 roku w Międzynarodowym Centrum Edukacji Ekologicznej w Iwoniczu odbyła się II Konferencja Naukowa Studentów, Doktorantów i Młodych Naukowców „TeMeLoDi”. Celem konferencji było stworzenie przestrzeni do prezentacji wyników badań i projektów realizowanych przez studentów, doktorantów i młodych naukowców reprezentujących kierunki związane z technologią żywności, dietetyką, logistyką, turystyką oraz rozwojem produktu. W […] Read More
Gratulacje dla studentek kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności za udział w programie Global Environment. 14 maja 2025 roku wręczono certyfikaty uczestnictwa w programie Global Environment dla studentów m.in. z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywości. Certyfikaty wręczały: Jami Leibowitz Ph.D., dr Agnieszka Woźniak i dr Katarzyna Dziemian i dr. Dominik Wróbel.
W dniach Konferencja naukowa 8-9 maja 2025 roku odbyła się już po raz XI Konferencja naukowa z cyklu „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność” z pt. Zioła z bliska i z daleka. Na tegorocznej konferencji w swoich wystąpieniach i sesji posterowej prelegenci przekazywali najnowsze osiągnięcia zielarstwa opartego na faktach (ang. Evidence Based Herbalism) oraz informacje […] Read More
W dniu 15 kwietnia 2025r. odbyło się wyjątkowe, profesjonalne i praktyczne szkolenie z zakresu monoporcji dla studentów SKN Produkcja i bezpieczeństwo żywności w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Szkolenie poprowadziła Pani Patrycja Janusz, Mistrz cukiernictwa, laureatka konkursów i nauczyciel praktyczny zawodu, nasza absolwentka. A jak relacjonują to szkolenie studenci? Monoporcje – mini deserki z […] Read More
Z okazji Świąt Wielkiej Nocyskładam najserdeczniejsze życzenia,aby radość ze Zmartwychwstania Pańskiegonapełniła serca pokojem, nadzieją i wiarą. Niech ten święty czas będzie okazją do refleksji, odnowy duchowejoraz do spotkań przy stole pełnym tradycyjnych, bezpiecznych i dobrych potraw —owocu ludzkiej pracy i Bożego błogosławieństwa. Życzymy błogosławionych Świąt, spędzonych w gronie najbliższych,w atmosferze miłości, życzliwości i wiosennego odrodzenia. […] Read More
Po raz XXXVIII, 14-15 kwietnia 2025r. odbyła się Międzynarodowa Konferencja w Dnieprze. Tytuł konferencji: “Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities”. W konferencji udział czynny (online) wzięli pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Oprócz wystąpień ukazały się dwa artykuły naukowe pracowników: Krzysztofik В., Krochmal-Marczak В. Bezpieczeństwo żywnościowe w obliczu […] Read More
W dniu 14 kwietnia br. m.in. pracownicy dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS, kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności i mgr inż. Elżbieta Brągiel oraz studenci z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, brali udział w Dniu Otwartym w Zespole Szkół Technicznych w Strzyżowie. Wspólnie promowaliśmy naszą uczelnię i nowy kierunek Ekonomika produkcji i bezpieczeństwo […] Read More
Profilaktyka i wspieranie zdrowia od najwcześniejszych etapów życia to temat tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. 11 kwietnia br. w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, odbywały się wykłady i warsztaty organizowane przez Zakłady: Pielęgniarstwa, Położnictwa, Ratownictwa Medycznego, Wychowania Fizycznego, Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Pracownicy i studenci z kierunku […] Read More
1 kwietnia 2025r. w Kampusie Politechnicznym PANS w Krośnie gościli uczniowie klas trzecich Liceum Ogólnokształcącego w Rymanowie. Wzięli oni udział w praktycznych warsztatach naukowych, które pozwoliły im poszerzyć wiedzę i zdobyć nowe umiejętności. Warsztaty pt. „Techniki analityczne w badaniach żywności” poprowadziła dr inż. Magdalena Dykiel z Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. Z kolei zajęcia pt. […] Read More
W dniu 26 marca br. po raz kolejny uczestniczyliśmy w Evencie Młodych Przedsiębiorców organizowanym w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie, przy współpracy z Cechem Rzemiosł Różnych i Hufcem Pracy 9-10 w Krośnie. Partnerskie uczelnie wyższe, w tym nasz PANS w Krośnie, pracodawcy, lokalni rzemieślnicy oraz uczniowie z kierunków kształcenia […] Read More
Po raz kolejny nasz kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności brał czynny udział w XII Targach Pracy oraz Akademickim Dniu Nauki PANS w Krośnie. Oba wydarzenia odbyły się 21 marca br. w Kampusie PANS w Turaszówce. Podczas trwania targów uczniowie ze szkół ponadpodstawowych oraz studenci zaprzyjaźnionych kierunków studiów PANS w Krośnie licznie odwiedzili nasze stoisko.Co na nim prezentowaliśmy?Można było […] Read More
Z przyjemnością informujemy, że Urząd Patentowy RP przyznał Patent Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie na wynalazek pn.: „Biszkopt o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych wolny od glutenu, sacharozy, laktozy, białek jaj i GMO oraz sposób jego wytwarzania i zastosowanie’’ Twórcami wynalazku są: dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS, kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności w PANS w […] Read More
W czwartek 13 marca br. studenci i członkowie Studenckiego Koła Naukowego Produkcja Bezpieczeństwa Żywności oraz zaproszeni studenci z SKN Ekonomistów wraz z opiekunami obu SKN dr hab. inż. Barbarą Krochmal-Marczak, prof. PANS i mgr inż. Elżbietą Brągiel mieli zaszczyt uczestniczyć w wizycie studyjnej połączonej z degustacją serów organizowanej w serowarni podkarpackiej ,,Mała Szwajcaria” w Puławach. […] Read More
Po raz pierwszy w tym roku 8 marca 2025 roku w Kampusie Politechnicznym Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie z inicjatywy SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, Przewodniczącego Pana Piotra Piękosia oraz Panów studiujących na I oraz II roku kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności zostały zorganizowane warsztaty pt. ,,Dzień Kobiet na słodko’’.Organizacja tego przedsięwzięcia była znakomitą okazją, aby przekazać wyrazy szacunku, uznania i wdzięczności wszystkim […] Read More
W sobotę 17 lutego 2024 roku w auli Kampusu Politechnicznego Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyła się VII Konferencja Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”. Organizatorem konferencji było Stowarzyszenie „Polska Ekologia” Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie, a także Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krośnie, a sam pomysł konferencji zrodził się wśród pszczelarzy z […] Read More
W dniu 14 lutego odbyły się warsztaty i wykład dla uczniów IV klasy, profilu Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jana Pawła II w Brzostku. Warsztaty pt. ,,Zakodowana żywność’’ – czytanie etykiet i wykład pt. Tajne marketingowe techniki sprzedaży, poprowadziła mgr inż. Elżbieta Brągiel, pracownik zakładu Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności. […] Read More
Na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 11 lutego 2025 r. odbyły się egzaminy dyplomowe studentów IV roku. Wszystkim naszym Absolwentom, Inżynierom serdecznie gratulujemy!!!!
W dniach 31 stycznia oraz 4 lutego 2025 roku na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności zostały przeprowadzone warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju. Tematyką warsztatów była analityka surowców i produktów żywnościowych.Warsztaty dla uczniów przygotowały: dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS, dr inż. […] Read More
25 stycznia 2025r. w ramach Akademii Młodych przy Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyły się kolejne ciekawe zajęcia pt. Śniadaniówka pełna zdrowia, które prowadziła mgr Joanna Półchłopek, pracownik zakładu Produkcja i bezpieczeństwo żywności.W ramach warsztatów „młodzi studenci” wykonali i skomponowali zdrowe, pożywne i smaczne– kule mocy,– szaszłyki warzywno- mięsno- serowe,– racuszki bananowe,które stworzyły wyjątkową […] Read More
W dniu 10 stycznia br. w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbywa się Noc Biologów – wyjątkowe wydarzenie odbywające się w różnych ośrodkach naukowych w całej Polsce. Kampus Politechniczny przy ul. Dmochowskiego 12, zapełnił się licznie przybyłymi uczniami, a podczas warsztatów i wykładów „czuć” było naukową atmosferę. Uczestnicy Nocy biologów mogli wziąć udział w […] Read More
W ramach wykładów otwartych „Dobre kierunki na przyszłość” mieliśmy przyjemność gościć uczniów z Elektryk – Zespół Szkół Elektrycznych i Ogólnokształcących w Krośnie. W dniu 08.01.2025 roku uczniowie mieli okazję poczuć się jak studenci🎓, uczestniczyli m.in. w wykładzie prowadzonym przez pracownika zakładu Produkcja i bezpieczeństwo żywności mgr inż. Elżbietę Brągiel. Tytuł wykładu „Napoje izotoniczne – co […] Read More
Przed Świętami Bożego Narodzenia studenci I, II III roku zorganizowali spotkanie wigilijne. Były życzenia, barszczyk, pierogi, kolędowanie… Wyjątkowy czas…
12 grudnia br. studenci z SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności i SKN Ekonomistów z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel byli na wizytce studyjnej w Pijalni Czekolady M.Pelczar, ul. Rynek 18, 38-420 Korczyna. Warsztaty Lodowe prowadził właściciel pijalni czekolady Mirosław Pelczar. Warsztaty obejmowały m.in.: Historię powstania lodów, Zapoznanie się ze starymi i obecnymi-nowoczesnymi maszynami i urządzeniami […] Read More
W ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz studenci studiujący na ww. kierunku otrzymali sfinansowanie uczestnictwa w konferencji naukowo-szkoleniowej oraz w dwóch szkoleniach. Pierwszą inicjatywą, która została sfinansowana to Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Żywienie dla zdrowia”, która odbyła się w dniu […] Read More
Akcja „Święty Mikołaj” dla dzieci z Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Długiem zainicjowana i zorganizowana przez studentów kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz członków Studenckiego Koła Naukowego Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności została zakończona.Dzięki Waszym ogromnym sercom, 6 grudnia do czternaścioro dzieci zapukał Święty Mikołaj. Wszystkim studentom i przyjaciołom kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności pragnę […] Read More
W dniu 9 grudnia 2024r. Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, wręczył dyplomy m.in. studentom kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, którym w roku akademickim 2024/2025 zostało przyznane stypendium z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia. Bardzo, bardzo gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
W piątek, 6 grudnia br, na Politechnice Rzeszowskiej odbyła się VI Konferencja Metodyczna z cyklu „Oblicza Zarządzania” pt. „Kształtowanie przestrzeni przyrodniczej: edukacja w zarządzaniu relacją człowiek – środowisko naturalne”, w której czynny udział brała dr inż. Marta Pisarek, pracownik dydaktyczny naszego zakładu. Dr Pisarek wygłosiła referat „Funkcje przestrzeni przyrodniczej w jakości życia ludzi”, w którym […] Read More
W dniu 5 grudnia studenci III roku w ramach zajęć Trendy w gastronomii wraz z opiekunem mgr Joanną Półchłopek odwiedzili gospodarstwo i sklep pana Andrzeja Urbanka w Korczynie. Właściciel gospodarstwa opowiedział studentom o nowoczesnym rolnictwie ekologicznym, panujących trendach w produkcji żywności, także ekologicznej. Opowiedział także o produktach naturalnych, niskoprzetworzonych produkowanych przez rolników z podkarpacia, które […] Read More
W dniu 3 grudnia studenci II roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, w ramach przedmiotu Podsiewy przedsiębiorczości w gospodarce żywnościowej z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel zwiedzali Inkubator Przedsiębiorczości Krosno. Po inkubatorze oprowadzała Pani Edyta Chylik. Studenci zapoznali się z zasadami działania inkubatora, ofertą inkubatora dla przedsiębiorców, obejrzeli pomieszczenia biurowe, gospodarcze i hale produkcyjną pod […] Read More
3 grudnia 2024r. na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności mieliśmy przyjemność przeprowadzić warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej. W pracowni mikroskopowej uczniowie badali obecność skrobi w produktach żywnościowych takich jak: bulwa ziemniaka, ziarniak pszenicy oraz owsa a także wykrywali lipidy w nasionach słonecznika oraz lnu. W trakcie warsztatów uczniowie również […] Read More
W sobotę 30 listopada br, odbył się wykład poprowadzony przez inż. Natalie Jakubus na temat „Pszczoły, pszczelarstwo, marka osobista”. Pani Natalia jest absolwentką naszej uczelni, a obecnie prowadzi własną działalność w zakresie edukacji dzieci, młodzieży i dorosłych na temat pszczół i pszczelarstwa. Podczas wykładu podzieliła się ze słuchaczami – członkami i sympatykami Studenckich Kół Naukowych: […] Read More
W dniu 30.11.24r. w ramach działalności SKN Produkcji i bezpieczeństwa żywności i SKN Ekonomistów odbyły się warsztaty pszczelarskie. Warsztaty prowadziła Pani Natalia Jakubus, ekspert od tematyki pszczelarskiej, przedsiębiorca i szkoleniowiec z zakresu edukacji. Podczas warsztatów wykonywano własnoręcznie świece woskowe. Była też ocena konsumencka miodów smakowych i wymiana doświadczeń sensorycznych oraz tajniki kulinarne, jak taki miód […] Read More
W dniu 26 listopada br. studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz członkowie SKN Ekonomistów z opiekunem mgr inż. Elżbietą Brągiel byli na wizycie studyjnej w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej. Podczas wizyty zwiedzano muzeum, zapoznano się z kulturą i zwyczajami życia na wsi ludzi mieszkających na terenach ziemi krośnieńskiej zwanych Pogórzanami. Podczas warsztatów studenci tradycyjną techników […] Read More
W dniach 26 i 27 listopada br. pracownicy Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności brali udział w certyfikowanym szkoleniu pt. ,,Znakowanie i certyfikacja żywności’’. Podczas szkolenia poruszano ważne aspekty dotyczące wymagań prawnych, znakowania produktów żywnościowych, nadawania znaków jakości na opakowaniach produktów żywnościowych, nowoczesnych rozwiązań w opakowalnictwie w celu lepszej ochrony i bezpieczeństwa produktów spożywczych. W ramach […] Read More
W dniach 25-26 listopada 2024r. odbyła się w formule on-line, kolejna już XXXVII Międzynarodowa Konferencja „TRANSFORMATION OF ECONOMIC SYSTEMS AND INSTITUTIONS IN THE NEW GEOSTRATEGIC REALITIES” w Dnieprze. W konferencji brali również udział pracownicy Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności. W publikacji pokonferencyjnej ukazały się dwa artykułu pracowników. Krochmal-Marczak B., Krzysztofik B., Brągiel E., Ślusarczyk B. […] Read More
W dniu 5 listopada 2024 roku w auli Kampusu Politechnicznego PANS przy ul. Dmochowskiego 12 odbyło się spotkanie Studenckich Kół Naukowych. Studenci działający w kołach prezentowali wyniki swojej działalności, zachęcając tym samym młodszych kolegów i koleżanki z I roczników do przyłączenia się oraz rozwijania własnych zainteresowań i pasji w Studenckich Kołach Naukowych. Podczas spotkania zaprezentowały […] Read More
W dniu 31.10. br. uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół w Iwoniczu wykonywali ćwiczenia laboratoryjne – ocena kwasowości mleka i mąki, wykrywanie aminokwasów i białek, zmydlanie tłuszczy. Zajęcia poprowadziła mgr Joanna Półchłopek, pracownik Zakładu Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Zajęcia laboratoryjne cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów szkoły średniej, pragnących zdobyć nowe umiejętności […] Read More
W dniach 28-30 października 2024r. trzech pracowników kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności brało udział w Praktycznym Szkoleniu dla Pracowników Dydaktycznych PANS w Krośnie z obsługi chromatografu gazowego. Szkolenie przeprowadził pracownik z Laboratorium Badawczo-Rozwojowego EkotechLAB z Gdańska. Szkolenie było finansowane z w ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości.
W dniu 25-26 października 2024r. w ramach programu Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości, nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz studenci kierunku PIBŻ wzięli czynny udział I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Żywienie dla zdrowia”, która odbyła się w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. W pierwszym dniu konferencji odbyły się wykłady plenarne dotyczące tematów związanych z: […] Read More
Miło nam jest poinformować, że 15 października 2024 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie z Okazji Uroczystej Inauguracji Roku Akademickiego 2024/2025 na wniosek Rektora Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie a postanowieniem z dnia 29 lipca 2024r Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy, Pani dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS została odznaczona Brązowym […] Read More
W dniu 15 października 2024 roku Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie zainaugurowała 26. rok akademicki. Podczas uroczystej immatrykulacji przyjęci do grona wspólnoty akademickiej zostali studenci pierwszego roku, złożyli ślubowanie i oficjalnie rozpoczęli rok akademicki. Reprezentantem studentów do immatrykulacji z I roku kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności był Pan Daniel Wojeński. Nie obyło się także […] Read More
W dniach 27-29.08.24 odbyło się wyjazdowe IX Doroczne seminarium dotyczącym ziół i ich zastosowania w gospodarstwie domowym „Produkty lokalne w rozwoju inicjatyw przedsiębiorczych i krótkich łańcuchach dostaw” zorganizowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego oddział w Krakowie. Organizatorzy przygotowali bogaty program pozwalający zapoznać się z wieloma osobami, którzy wykreowali markowe produkty spożywcze ziemi świętokrzyskiej jak śliwka szydłowska, […] Read More
W ramach wydarzenia Karpackie Klimaty 25 sierpnia, w strefie Akademickie Klimaty PANS – twórczo i naukowo, kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności, jak co roku, przygotował ciekawą ofertę dla odwiedzających. Hasłem przewodnim stoiska było „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Dla odwiedzających stoisko kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności przygotowało specjalnie na ten dzień degustację zdrowych olejów tłoczonych […] Read More
Studentki kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 21.06.2024r. otrzymały certyfikaty za udział w projekcie Global Partners in Education. Projekt realizowany był na naszej Uczelni po raz pierwszy, we współpracy z East Carolina University w USA. Same studentki w rozmowie podkreśliły, ze było to ciekawe i wyjątkowe doświadczenie, które wiele je nauczyło nie tylko pod […] Read More
W dniu 21 czerwca 2024r. odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów dla absolwentów kierunków: Produkcja i bezpieczeństwo żywności, Towaroznawstwo oraz Zielarstwo.W uroczystości uczestniczył Rektor PANS w Krośnie – dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, Prorektor ds. rozwoju – dr Agnieszka Woźniak, Prorektor ds. studiów – dr Krzysztof Frączek, dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i […] Read More
14 czerwca 2024r. kierunek Produkcja i bezpieczeństwo żywności włączył się w uroczyste zakończenie roku szkolnego w Językowej Academii PANS w Krośnie. Z tej okazji dla uczniów i ich rodzin przygotowaliśmy naturalne, pyszne i orzeźwiające napoje na bazie truskawek, rabarbaru, pokrzywy, melisy i lawendy. Napoje smakowały a receptury wzbudziły duże zaineresowani.
7 czerwca 2024r. odbył się w ramach obchodów 25-lecia działalności uczelni, II Zjazd Absolwentów Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. W wydarzeniu tym wzięli również udział absolwenci specjalności: Gospodarka regionalna z agroturystyką, absolwenci kierunków: Rolnictwo oraz Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności. Po zakończeniu oficjalnej części wydarzenia, którą prowadził prof. dr hab. Zbigniew Barabasz, Rektor PANS w […] Read More
W dniu 6 czerwca br. ulicami Krosna przeszedł barwny i liczny pochód studentów i pracowników Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie – świętując jubileuszowy rok utworzenia uczelni. Także kierunek Produkcji i bezpieczeństwa żywności brał udział w pochodzie. Kolorowe i uśmiechnięte twarze studentów i pracowników uświetniły przemarsz.
W dniach 4 i 5 czerwca 2024 roku, studenci z różnych kierunków mieli okazję wziąć udział w wyjeździe studyjnym, który odbył się na terenie Śląska i Żywiecczyzny. Wyjazd ten dostarczył uczestnikom cennych doświadczeń, umożliwiając im zwiedzenie kilku istotnych miejsc związanych z różnymi branżami przemysłu i ogrodnictwa. Pierwszego dnia grupa z kierunków Produkcja i bezpieczeństwo żywności […] Read More
Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności 28 maja br. wzięli czynny udział w VII Ogólnopolskiej Konferencji Kół Naukowych pt. „Badania, innowacje i pasje z perspektywy młodego naukowca” organizowanej przez Państwową Akademię Nauk Stosowanych w Krośnie. Studenci swoje wystąpienia mieli zarówno […] Read More
Miło nam jest poinformować, że 27 maja 2024 roku w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie z okazji jubileuszu dwudziestopięciolecia działalności Uczelni zgodnie z postanowieniem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, na wniosek Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie za zasługi w działalności na rzecz rozwoju nauki, odznaczenie Medal Srebrny za Długoletnią Służbę otrzymała Pani mgr inż. Elżbieta […] Read More
Kolejny sukces dla kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności, gdyż nasza studentka III roku Pani Katarzyna Piróg otrzymała wyróżnienie za poster pt: ,,Chipsy jabłkowe jako prozdrowotna przekąska’’, który zaprezentowała na X konferencji z cyklu ,,Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Zioła w profilaktyce i terapii chorób. Od juniora do seniora. Konferencja odbyła się w dniach […] Read More
Miło nam poinformować o sukcesie naszego studenta III roku, kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności Pana Macieja Dąbrowskiego, który zdobył I miejsce za najlepsze wystąpienia pt. „Ocena wybranych parametrów jakościowych kawy Arabika pochodzącej z różnych rejonów świata” podczas I Konferencji naukowej studentów, doktorantów i młodych naukowców „TeMeLoDi”. Konferencja odbyła się w dniach 09 – 10.05.2024 r. […] Read More
specjalności: Gospodarka Regionalna z Agroturystyką oraz kierunków: Rolnictwo, Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności W dniu 7.06.2024r. planowany jest zjazd Absolwentów uświetniający Jubileusz 25-lecia PANS w Krośnie i uroczyste spotkanie z Władzami oraz Pracownikami Uczelni. Z ogromną radością czekamy na to spotkanie z Państwem. Szczegółowe informacje znajdziecie Państwo poniżej. Serdecznie zapraszamy!
Pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli czynny udział (online) w The 36th Annual International Conference for Young Scientists and Students „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities” Konferencja odbyła się 22-23 kwietnia 2024r. w Dnieprze, organizatorem był ALFRED NOBEL UNIVERSITY, DNIPRO (UKRAINE) DEPARTMENT OF THE GLOBAL ECONOMICS. W […] Read More
W dniach 15-16.04.2024 r. w Centrum Konferencyjno-Naukowym Kolegium Nauk Przyrodniczych w Uniwersytecie Rzeszowskim odbyła się ogólnopolska konferencja naukowa Forum Leśne pt. „Stan ekosystemów leśnych a działalność człowieka w dobie zrównoważonego rozwoju”, której współorganizatorem była Państwowa Akademia Nauk Stosowanych. W komitecie naukowym pracowała dr hab. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS, a w komitecie organizacyjnym – dr inż. […] Read More
W dniu 13 kwietnia 2024r. w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie odbyły się eliminacje etapu okręgowego (podkarpackiego) XXXIX Olimpiady Wiedzy Ekologicznej pod honorowym patronatem JM Rektora PANS w Krośnie dr hab. Zbigniewa Barabasza. Olimpiada Wiedzy Ekologicznej to uznany w Polsce konkurs dla uczniów szkół średnich wszystkich typów z zakresu ekologii, ochrony przyrody i środowiska […] Read More
W dniu 12.04.br kierunek Produkcji i bezpieczeństwa żywności gościł w Zespole Szkół Naftowo-Gazowniczych w Krośnie na „Dniu Pracodawcy w Naftówce”. Stoiska prezentowała nasza Uczelnia i i duże firmy-potencjalni pracodawcy. Uczniom szkoły podczas wydarzenia była przedstawiona oferta edukacyjna naszego kierunku, jak również porady dotyczące świadomości konsumenckiej i zdrowego, bezpiecznego odżywiania. Dziękujemy za zaproszenie.
W dniu 8 kwietnia br. Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia 2024, którego hasło brzmiało „Moje zdrowie, moje prawo”, zorganizowała wykłady i szkolenia, które miały pokazać, że zdrowie jest najważniejsze i warto podejmować wszelkie działania, aby je zachować i poprawić. W tym ważnym wydarzeniu wziął udział również kierunek Produkcji […] Read More
W dniu 11.04 br. odbył się Piknik Zawodowy ELEKTROSUKCES, zorganizowany przez Zespół Szkół Elektrycznych i Ogólnokształcących w Krośnie. Wydarzenie to miało na celu pokazanie możliwości edukacyjnych i zawodowych uczniom podkarpackich szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Swoją ofertę edukacyjną przedstawiała również Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie i lokalni pracodawcy. Podczas pikniku uczniowie mieli możliwość w trakcie […] Read More
5.04.2024r. Dzień Zdrowia pracownicy i studenci kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności mieli przyjemność spędzić razem z uczniami Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie. Dr inż. Marta Pisarek poprowadziła pogadankę na temat kulturowych uwarunkowań zachowań żywieniowych, a Kasia Piróg, studentka III roku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności miała możliwość porozmawiać z uczniami na temat studiowanego kierunku.
Wielkanoc to czas otuchy i nadziei.Czas odradzania się wiary w siłę Chrystusai drugiego człowieka.Życzę,aby te Święta Wielkanocneprzyniosły wszystkim radość oraz wzajemną życzliwość. dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANSKierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
W dniu 8 marca 2024 roku studenci kierunku Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności oraz członkowie Studenckich Kół Naukowych, jak co roku włączyli się czynnie w wydarzenia: Akademickie Dni Nauki i XI Targi Pracy w PANS Krosno.Na stoisku SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności studenci promowali wśród młodzieży bezpieczne odżywianie pod hasłem „Smakuj Naukę z Nami”. Studenci SKN […] Read More
6 marca 2024 roku odbyło się niezwykłe wydarzenie- II Akademickie Forum Biznesu, które łączy strefę biznesu ze środowiskiem akademickim. Po stronie biznesu pojawili się ciekawi, doświadczeni i spełniający się zawodowo właściciele i pracownicy krośnieńskich przedsiębiorstw, po stronie uczelni- nauczyciele i studenci.Forum otworzył dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS – Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w […] Read More
28 lutego 2024r. Pani kierownik zakładu Produkcji i bezpieczeństwa żywności dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. PANS wraz z dr inż. Małgorzatą Górką i dr inż. Damianem Dubisem odwiedzili Zespół Szkół nr 4 w Jaśle, gdzie przeprowadzili ciekawe wykłady promocyjne dla uczniów.Przedstawili bogatą ofertę kształcenia, szerokie możliwości samorozwoju podczas studiowania i poodnoszenia kwalifikacji, bazę dydaktyczną […] Read More
W sobotę 17 lutego Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie gościła uczestników VI Konferencji Pszczelarzy, Ekologów i Leśników „Zielony Parasol”, w której uczestniczyli także pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności. Naukowcy i praktycy mówili o wielu zagadnieniach związanych z ochroną pszczół.Wśród prelegentów byli:Prof. dr hab. Małgorzata Dżugan (Uniwersytet Rzeszowski) wygłosiła referat „Apiterapia z perspektywy pszczelarza”.Dr […] Read More
Na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w dniu 9 luty 2024 r. odbyły się egzaminy dyplomowe studentów IV roku. Wszystkim naszym Absolwentom, Inżynierom serdecznie gratulujemy!!!!
Niech czas Bożego Narodzenia będzie pełen ciepła, radości i wytchnienia od codziennego pędu. Zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku życzy dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
W dniu 18 grudnia br. w ramach ,,Otwartych dni” kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności gościliśmy 44 uczniów Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza w Strzyżowie W ramach tego wydarzenia został przeprowadzony wykład nt: „Zafałszowanie żywności – wczoraj i dziś” wygłoszony przez dr inż. Martę Pisarek oraz 4 warsztaty:1. ,,Wykonanie preparatów mikroskopowych i obserwacja skrobi, białka i […] Read More
18 grudnia 2023roku Rektor Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie, dr hab. Zbigniew Barabasz, prof. PANS, wręczył dyplomy studentom i pracownikom Uczelni, którym w roku akademickim 2023/2024 zostało przyznane stypendium naukowe z Funduszu stypendialnego im. Stanisława Pigonia.Stypendium naukowe z Zakładu Produkcji i bezpieczeństwa żywności otrzymały: dr hab. inż. Barbarze Krochmal-Marczak, prof. PANS oraz dr inż. […] Read More
Studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wraz z dr hab. inż. Barbarą Krochmal-Marczak, prof. PANS zorganizowali zbiórkę darów dla Chłopców z Domu Dziecka im. Janusza Korczaka w Długiem. Podarowano m.in. przybory szkolne, kosmetyki i chemię codziennego użytku oraz słodycze. W zamian Podopieczni DD w Długiem przygotowali świąteczne stroiki. Dziękujemy.
W dniu 14 grudnia studenci I i II roku kierunku Produkcji i bezpieczeństwa żywności wraz z pracownikami spotkali się na wspólnej Wigilii Świąt Bożego Narodzenia. Wszyscy złożyli sobie nawzajem życzenia, był tradycyjny barszczyk i pierogi oraz wspólne kolędowanie.
W dniu 11 grudnia 2023r. odbyła się V Konferencja Metodyczna LOP z cyklu Oblicza Zarzadzania dla nauczycieli przedmiotów przyrodniczych zorganizowana przez Ligę Ochronę Przyrody Okręg Podkarpacki w Rzeszowie oraz Wydział Zarządzania Politechniki Rzeszowskiej. Temat przewodni tegorocznej konferencji brzmiał: Kształtowanie nawyków żywieniowych młodzieży – edukacja w zarządzaniu zdrowiem społecznym. W spotkaniu aktywny udział brała dr inż. […] Read More
Studenci z SKN Ekonomistów wraz ze studentami z II i IV roku kierunku PIBŻ także w tym roku włączyli się w akcje charytatywną Anioł dla seniora z hospicjum domowego Fundacji Dotyk Anioła. W ramach działań wykonali na warsztatach ręcznie wyjątkowe kartki z życzeniami. Dodatkowo Studenci z opiekunem zrobili stroiki z żywych gałązek i drewniane choinki. […] Read More
W dniu 5 grudnia 2023r. studenci II roku kierunku PiBŻ w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości odwiedzili Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach „Bieszczadzki Ogród” w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej lokalnego produktu spożywczego, przetwórstwa owocowo-warzywnego, ogrodnictwa, agrobiznesu. W pierwszej części spotkania Pan Mirosław Krupa inicjator powstania Inkubatora oraz jego właściciel przedstawił historię powstania tego przedsięwzięcia oraz aktualne […] Read More
W dniu 5 grudnia 2023r. studenci II roku kierunku PiBŻ w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości mieli przyjemność odbyć warsztaty serowarskie u Pani Bożeny Wisły z Bukowca k. Polańczyka. Studenci poznali wszystkie elementy produkcji sera podpuszczkowego, własnoręcznie zrobili sery smakowe oraz dokonali konsumenckiej oceny sensorycznej wykonanych serów. Podczas poczęstunku serowo-szarlotkowego poznali również funkcjonowanie Zagrody edukacyjnej, którą […] Read More
W dniu 30 listopada br. Studenci różnych roczników kierunku PiBŻ mieli możliwość wyjazdy do Ursa Maior, bieszczadzkiego mikrobrowaru zlokalizowanego w Uhercach Mineralnych. Browar ten zbudowany został z poszanowaniem lokalnego środowiska, bowiem cały obiekt wykorzystuje energię odnawialną i inne innowacyjne rozwiązania. Ponadto, a może przede wszystkim jest regionalnym centrum sztuki, kreatywności i designu. Część zysku Właściciele […] Read More
Pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności wzięli czynny udział (online) w XXXV konferencji naukowej Annual International Conference for Young Scientists and Students nt. „Transformation of economic systems and institutions in the new geostrategic realities”. Konferencja odbyła się 27-28 listopada br. w Dnieprze, organizatorem był ALFRED NOBEL UNIVERSITY, DNIPRO (UKRAINE) DEPARTMENT OF THE GLOBAL […] Read More
25 listopada 2023r. m.in. studenci z kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności, jednocześnie członkowie SKN Ekonomistów z opiekun koła mgr inż. Elżbieta Brągiel towarzyszyli I Ogólnopolskim Zawodom Robotycznym „RobON”. Zawody odbyły się w Kampusie Techniczno-Sportowym Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. W zawodach udział wzięło ponad 30 drużyn z różnych części Polski, reprezentujących zarówno szkoły ponadpodstawowe, […] Read More
W dniu dzisiejszym (22.11.br.) mieliśmy przyjemność wysłuchać wykładu Pana Andrzeja Siwego na temat celiakii, diety bezglutenowej, działalności Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz jego pracy jako wolontariusza w tym Stowarzyszeniu. Ponadto dowiedzieliśmy się z jakimi problemami życia codziennego borykają się chorzy na celiakię i co to jest program MENU BEZ GLUTENU. […] Read More
14 listopada 2023 roku studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności w ramach Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości odbyli wizytę studyjną do Gospodarstwa Rolnego ,,Winnica Widokowa’’ w Komborni. Warsztaty miały na celu zgłębienie wiedzy na temat zakładania winnicy, wyboru stanowiska, przygotowania gleby, prowadzenia krzewów w pierwszym, drugim i trzecim roku, doboru odmian a także cięcia i formowania krzewów. […] Read More
W dniu 7 listopada br. jako członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności mieliśmy przyjemność spotkać się z Koleżankami i Kolegami pierwszych roczników na dorocznym złocie Studenckich Kół Naukowych Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Zarząd Koła przedstawił nasze cele i działania oraz pochwalił osiągnięciami, jak również przygotował stoisko wystawiennicze.
W dniu 7 listopada br. jako członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności mieliśmy przyjemność spotkać się z Koleżankami i Kolegami pierwszych roczników na dorocznym złocie Studenckich Kół Naukowych Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie. Zarząd Koła przedstawił nasze cele i działania oraz pochwalił osiągnięciami, jak również przygotował stoisko wystawiennicze
W dniu 23-24 października 2023 roku pracownicy z zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności wzięli udział w szkoleniu nt.: ,,Bezpieczeństwo produktów konsumenckich (BRC CP, IFS HPC, ISO 22716)”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: Geneza i rodzina standardów BRC i IFS, akty prawne i dokumenty normatywne w odniesieniu do […] Read More
W dniu 27 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności w ramach ,,Dydaktycznej Inicjatywy Doskonałości’’byli z wizytą studyjną w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowej oraz Spółdzielczej Agrofirmie Szczekociny.Celem wizyty studyjnej było poznanie realiów organizacji wewnętrznej firmy, nabycie wiedzy i umiejętności praktycznych wymaganych w danej jednostce a także uzupełnienie wiedzy zdobytej na zajęciach realizowanych […] Read More
W dniu 23-24 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i Bezpieczeństwo Żywności wzięli udział w szkoleniu z zakresu ,,Kurs dietetyczny 1 stopnia”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: Dietetyka – pojęcie szerokie (kim jest dietetyk, składniki pokarmowe), normy żywieniowe, ocena stanu odżywiania, rodzaje diet i kryteria ich klasyfikowania, […] Read More
W dniu 12-13 października 2023 roku studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności uczestniczyli w szkoleniu nt.: ,,HACCP, ISO 22000, FSSC, BRC Food, IFS Food, zafałszowanie i obrona lokalizacji”. Program szkolenia był bardzo obszerny i interesujący. Dotyczył między innymi takich tematów jak: aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w Polsce i UE, system HACCP […] Read More
17 października 2023 roku Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie zainaugurowała 25. rok akademicki. Podczas uroczystej immatrykulacji przyjęci do grona wspólnoty akademickiej zostali studenci pierwszego roku, złożyli ślubowanie i oficjalnie rozpoczęli rok akademicki. W tym roku do grona studentów Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie dołączyło prawie 700 nowo przyjętych studentów, w tym 20 z […] Read More
W dniach 10 i 11 października br. m.in. pracownicy kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności brali udział w szkoleniu pt. „Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywości – wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym”. Podczas szkolenia były omawiane aktualne wymagania różnych systemów jakości związanych z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Były też ćwiczenia praktyczne. Szkolenie zostało realizowane w ramach Dydaktycznej […] Read More
29 września br. pracownicy i studenci kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności aktywnie uczestniczyli w konferencji „Ekologia, czy to się opłaca” zorganizowanej przez Lokalną Grupę Działania Zielone Bieszczady”, pod honorowym patronatem JM Rektora dr hab. Zbigniewa Barabasza, prof. PANS w Krośnie. Z ramienia Uczelni spotkanie otworzyła Pani dr Renata Dziubaszewska – Dyrektor Instytutu Zdrowia i Gospodarki […] Read More
W dniach 25-27.09.2023r. dr inż. Marta Pisarek, nauczyciel akademicki Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności uczestniczyła w XX Jubileuszowym Ogólnopolskim Seminarium Agroturystycznym, którego hasło przewodnie brzmiało „Instytucje i organizacje wobec turystyki wiejskiej w Polsce – kontekst historyczny i współczesny”. Program obejmował sesję referatową, wyjazd terenowy oraz promocję „Podręcznika trenera turystyki wiejskiej”. Tegoroczne Sympozjum odbyło się w […] Read More