Wizyta studyjna w Pijalni czekolady i warsztaty lodowe SKN Ekonomistów

12 grudnia br. studenci z SKN Ekonomistów i SKN Produkcja i bezpieczeństwo żywności z opiekunem mgr Elżbietą Brągiel byli na wizytce studyjnej w Pijalni Czekolady M.Pelczar w Korczynie.

Warsztaty lodowe prowadził właściciel Pijalni Czekolady Mirosław Pelczar. Warsztaty obejmowały m.in.:

  1. Historię powstania lodów,
  2. Zapoznanie się ze starymi i obecnymi-nowoczesnymi maszynami i urządzeniami do produkcji lodów rzemieślniczych,
  3. Produkcję lodów od podstaw przez uczestników: świderków, tajskich, gałkowych
  4. Ocenę konsumencką lodów.

Po warsztatach na „deser” udano się na zwiedzanie Pijalni czekolady. Podczas warsztatów poruszano także aspekty ekonomiczne prowadzenia tego typu działalności, jakości surowców i wysokich standardów co do gotowych produktów. Zwrócono uwagę na nieszablonowy pomysł wystroju Pijalni Czekolady i realizację nowych przedsięwzięć biznesowych (Fabryka lodów przy Rezerwacie Prządki).