12 grudnia br. studenci z SKN Ekonomistów i SKN Produkcja i bezpieczeństwo żywności z opiekunem mgr Elżbietą Brągiel byli na wizytce studyjnej w Pijalni Czekolady M.Pelczar w Korczynie.
Warsztaty lodowe prowadził właściciel Pijalni Czekolady Mirosław Pelczar. Warsztaty obejmowały m.in.:
- Historię powstania lodów,
- Zapoznanie się ze starymi i obecnymi-nowoczesnymi maszynami i urządzeniami do produkcji lodów rzemieślniczych,
- Produkcję lodów od podstaw przez uczestników: świderków, tajskich, gałkowych
- Ocenę konsumencką lodów.
Po warsztatach na „deser” udano się na zwiedzanie Pijalni czekolady. Podczas warsztatów poruszano także aspekty ekonomiczne prowadzenia tego typu działalności, jakości surowców i wysokich standardów co do gotowych produktów. Zwrócono uwagę na nieszablonowy pomysł wystroju Pijalni Czekolady i realizację nowych przedsięwzięć biznesowych (Fabryka lodów przy Rezerwacie Prządki).