Członkowie SKN Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności prowadzą badania naukowe związane z aktualnymi problemami produkcji bezpiecznej żywności, a wyniki tych badań przedstawiają na konferencjach naukowych w formie referatów lub posterów oraz publikują artykuły. Ponadto studenci uczestniczą w wydarzeniach organizowanych na terenie uczelni, podczas których realizują różne projekty propagujące działalność SKN. Przynajmniej raz na semestr organizują wizyty studyjne do firm tematycznie związanych z rynkiem rolno-spożywczym, w celu pogłębienia zdobytej wiedzy. Chętnie uczestniczą w wydarzeniach kulturalnych oraz szkoleniach ogólnorozwojowych wzmacniających ich kreatywność.
Sprawozdanie z działalności za 2022 rok
W roku kalendarzowym 2022 Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności brało czynny udział w życiu naukowym uczelni:
* Kontynuacja badań własnych członków koła, których wyniki były podstawą do uczestnictwa w konferencjach naukowych i publikacji artykułu. Tematyka i zakres badań własnych trzech członków koła (Karolina Żywiec, Iwona Wajs, Patrycja Janusz) została dostrzeżona przez Władze Uczelni i nagrodzona otrzymaniem Stypendium Pigonia.
* Uczestnictwo w VI Ogólnopolskiej Konferencji Młodych Naukowców pt. „Nauka-Talent-Pasja” zorganizowanej przez Podhalańską Państwową Uczelnię Zawodową w Nowym Targu
* Uczestnictwo w konferencji „Kiedy wynalazki inspirują. Konferencja w 150. rocznicę urodzin Jana Szczepanika (1872-1926)” zorganizowanej przez KPU w Krośnie w dniach 2-3.06.2022r.– sesja posterowa: Iwona Wajs (studentka I roku) – Octy kwiatowe i owocowe jako innowacyjny produkt prozdrowotny – I miejsce, najlepszy poster – nagrodzony przez Komitet Naukowy Konferencji; Paweł Kielar (student II roku) – Twardziak jadalny (Lentinula edodes (BERK.) SING) jako surowiec żywnościowy o właściwościach prozdrowotnych.
* Organizacja i uczestnictwo w warsztatach kreatywnego zastosowania masy cukrowej zorganizowanych przez Studenckie Koło Naukowe Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności
* Organizacja i uczestnictwo w warsztatach z carvingu i dekorowania potraw owocami prowadzonych przez mgr inż. Michała Przepiórę z firmy Księga HACCP (1.04.2022 r.)
* Organizacja imprezy edukacyjnej „Dzień Buraka” (24.11.2022r.)
* Organizacja i uczestnictwo w spotkaniu z Maciejem Dąbrowskim, Ireneuszem Kaszą (13.12.2023r.), Justyną Gądek (4.04.2023r) i innymi sportowcami studiującymi na kierunku PiBŻ w ramach cyklu wykładów samodoskonalących „Twoja wiedza o zrównoważonym rozwoju drogą do sukcesu zawodowego”.
* Organizacja stoiska w ramach Nocy Biologów (14.01.2022r.). Członkowie Koła przygotowali quiz rozpoznawania nasion, wystawę hodowli pokazowej grzybów shiitake i wystawę królików miniaturowych rasy karzełek teddy oraz mini lop.
* Prowadzenie w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych dla uczniów klas gastronomicznych pięciogodzinnych zajęć z rozpoznawania, uprawy, konserwacji oraz przetwarzania roślin przyprawowych i jadalnych kwiatów – 7.10.2023r.
* Organizacja i uczestnictwo w warsztatach fotografii kulinarnej prowadzonych przez Panią Justynę Porowską, właścicielkę firmy „Smukłe Widelce” (23.05.2022r.)
* Promocja kierunku PiBŻ i działalności koła w czasie Dnia Otwartego Uczelni (8.04.2022).
* Promocja kierunku PiBŻ i działalności koła w czasie Karpackich Klimatów (21.08.2022r.) poprzez organizacje stoiska „Bezpieczna żywność – zdrowy konsument”.
* Promocja kierunku PiBŻ i działalności koła w czasie spotkania ze studentami pierwszych roczników (8.11.2022r.)
* Wyjazd studyjny na Żywiecczyznę, Ziemię Cieszyńską i Pszczyńską (5-6.12.2022r.)
* Podnoszenie i uzupełnienie swojej wiedzy fachowej poprzez uczestnictwo w wykładach i pokazach organizowanych przez inne koła naukowe i instytucje zewnętrze: wykład z pokazem parzenia kawy prowadzony przez Daniela Dobosza z firmy Sogno Caffe; wykład o pszczelarstwie wygłoszony przez inż. Natalię Jakubus – pracownika PODR w Boguchwale, szkolenie on-line „Rolnictwo ekologiczne – nowe perspektywy i wyzwania” organizowane przez K-PODR w Minikowie; szkolenie on-line „Znaczenie monitoringu agrofagów w integrowanej ochronie roślin w kontekście pojawu nowych gatunków” organizowane przez IOR w Poznaniu; wykład on-line „Wykorzystywanie roślin w codziennym życiu Bojków i Łemków” poprowadzony przez dr hab. Łukasza Łuczaja w ramach Karpackiego Uniwersytetu Ludowego (KarpatUL).